ONTZUREN: FIBROMYALGIE AANPAKKEN

Tegenwoordig is het goed mogelijk om fibromyalgie structureel aan te pakken door het lichaam te ontzuren. Bij fibromyalgie is namelijk sprake van verzuring. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed, zoals urinezuren, niet afdoende kan uitscheiden. Naarmate men ouder wordt blijven steeds meer zuurresten achter in het lichaam.

De oorzaak: Fibromyalgie en verzuring

Stress, medicijnen en purinerijk voedsel produceren na verbranding urinezuren die uw lichaam kwijt moet om de zuurgraad (pH waarde) van het bloed op een constant niveau te houden. Deze mag slechts tussen de pH 7,3 – 7,4 liggen. Wanneer de zuurgraad in het bloed zich buiten deze waarden begeeft is het lichaam in levensgevaar!

 

zuur base ph schaal

Het lichaam kent 2 belangrijke manieren om urinezuren af te voeren of te neutraliseren (bufferen):

 

  • Restzuren worden door de nieren gefilterd en dan via de urine uitgescheiden.
  • Restzuren worden gebufferd/geneutraliseerd door het stofje natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat vorm de belangrijkste basische buffer in het bloed om de zuurgraad constant te houden.

 

Maar bij personen met fibromyalgie is de hoeveelheid restzuren die in het bloed vrijkomt soms te groot om via bovenstaande mechanismes te worden verwerkt. De zuurgraad van de nieren is dan te hoog waardoor ze kunnen beschadigen. Ook kan het lichaam te weinig natriumbicarbonaat aanmaken om de overtollige urinezuren te neutraliseren/bufferen.

 

Het lichaam gaat dan over tot andere mechanismes om de overtollige zuren “onschadelijk” te maken:

 

  • Het lichaam bindt de overtollige urinezuren in de nieren met basische mineralen zoals calcium of magnesium. Door deze binding ontstaan “zure zouten”, welke we ook wel kennen als nierstenen. Nierstenen zijn dus niet het gevolg van een te grote hoeveelheid calcium, maar door de chronische verzuring van de nieren. Wanneer er geen vrije voorraad calciumionen meer aanwezig is, dan “rooft” het lichaam calcium uit de botten, tanden, nagels, huid en haarbodem om te binden met overtollige urinezuren. Verzuring leidt hierdoor ook tot botontkalking en andere problemen.
  • Het lichaam zet de vloeibare urinezuren om in een vaste vorm door kristallisatie (urinezuurkristallen). Een vaste vorm heeft namelijk geen invloed meer op de zuurgraad. Kristallisatie is dus een compensatiemechanisme om de zuurgraad van het bloed constant te houden. Wanneer de kristallen zich afzetten in de spieren kan fibromyalgie ontstaan of verergeren.

 

Met deze mechanismes zorgt het lichaam dat de zuurgraad in het bloed constant blijft, maar het resultaat is wel dat dit op den duur ten koste gaat van chronische aandoeningen als fibromyalgie, nierstenen en botontkalking.

 

De oplossing: Fibromyalgie en ontzuren

De basisvoorwaarde voor een leven zonder fibromyalgie ligt in het herstellen van de zuurbalans in het lichaam. Door actief te ontzuren neemt de stroom overtollige restzuren af en worden opgebouwde restzuren in de gewrichten opgelost en afgevoerd.

 

Natriumbicarbonaat

 

Actief ontzuren kunt u bereiken door dagelijks uw natriumbicarbonaatgehalte in het lichaam te verhogen. Natriumbicarbonaat is de basische buffer die overtollig urinezuur neutraliseert. Door deze basische buffer dagelijks te verhogen kunnen veel meer restzuren onschadelijk worden gemaakt zodat ze niet kristalliseren. Daarnaast heeft natriumbicarbonaat een actieve ontzurende werking door reeds gevormde restzuren in uw gewrichten geleidelijk op te lossen en af te voeren.

 

Ontzuren met basische druppels

Door toevoeging van basische druppels aan uw drinkwater wordt de pH waarde ervan verhoogd naar 9.5. Hierdoor ontstaat basisch water. Door het drinken van basisch water wordt de zuurgraad in de maag tijdelijk verlaagd. Ons lichaam corrigeert dat snel door weer zuur voor de maag aan te maken. Daarbij wordt tegelijkertijd via de maagwandcellen natriumbicarbonaat afgegeven aan het bloed. De natriumbicarbonaat neutraliseert vervolgens restzuren.

 

Ontzuren met gecoate basische tabletten

Basische tabletten met een maagzuurresistente coating bevatten natriumbicarbonaat en lossen op in de darmen. De natriumbicarbonaat wordt via de darmwand in het lichaam opgenomen waarna de restzuren worden opgelost.

 

Maar let op! Het valt niet aan te raden om gewoon natriumbicarbonaatpoeder op te lossen in water en dit dan op te drinken. De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kan de bloeddruk stijgen door de verhoogde zoutvorming. De maagzuurresistente coating die om goede basische tabletten zit voorkomt reactie van natriumbicarbonaat met het maagzuur.
Ontzuren met speciale ontzurende thee

Ontzuren kan ook door het drinken van ontzurende kruidenthee. Belangrijk hierbij is een grote variëteit aan kruiden en de juiste kruidencombinatie. Kruiden bevatten energierijke elementen die na extractie in staat zijn om “zure zouten” te ontbinden. Speciaal ontzurende kruidenthee bevordert ook direct de afvoer van zure afvalstoffen, erg goed bij fibromyalgie.

 

Ontzuren door het nemen van ontzurende baden met basisch badzout

Zure afvalstoffen zoals urinezuren worden voor een groot gedeelte afgevoerd via ons grootste orgaan, de huid. Door het nemen van ontzurende baden (basische baden) gaat u de afvoer van zure afvalstoffen van binnen naar buiten stimuleren. Basische baden zijn erg goed voor mensen met fibromyalgie.

 

Ontzuren door het lichaam te voeden met basische voedingsextracten

Door uw lichaam dagelijks te voeden met een grote hoeveelheid basische voedingsstoffen, beschermt u het tegen verzuring. Basische voedingsstoffen compenseren voor de dagelijkse stroom verzurende voedingsstoffen waardoor de zuurbalans wordt gehandhaafd. Basische voedingsstoffen zitten in o.a. groenten, diverse fruitsoorten, kiemgrassen (gerstegras, tarwegras), algen (chlorella, spirulina). Daarnaast zijn extra voedingscomplexen als vezels, enzymen en probiotica  essentieel. Zij verbeteren de zuurgraad van de darmen en houden deze op peil.

 

Verkrijgbaarheid van ontzurende producten

Lichaamsontzuring wordt al enige jaren toegepast als therapie. Tegenwoordig bestaan er enkele bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van ontzurende producten zoals basische druppels, basische tabletten, speciale ontzurende kruidenthee, basisch badzout en basische voedingsextracten. Ontzurende producten zijn verkrijgbaar bij vakdrogisten, gezondheidwinkels, reformwinkels en enkele apotheken. Daarnaast kunt u ontzurende producten tegenwoordig ook vinden en bestellen via internet.

Loading...

Leave a Comment