10 dingen die je moet over fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische artritis gerelateerde syndroom. Een syndroom is een verzameling van de symptomen. Als je zijn gediagnostiseerd of tekenen en symptomen wijzen op fibromyalgie, zijn er 10 fundamentele feiten die u moet weten over de aandoening.

1 – Fibromyalgie wordt primair gekenmerkt door wijdverspreide spierpijn en tederheid.

Fibromyalgie geen ontsteking of schade aan de gewrichten, spieren of andere weefsels.

Daarom is geen gezamenlijke ziekte, maar het is artritis gerelateerde. In 1990, het American College of Rheumatology opgestelde criteria om fibromyalgie te classificeren voor onderzoek studies:

 • Een geschiedenis van wijdverspreide pijn in alle vier kwadranten van het lichaam (bijvoorbeeld boven de taille aan beide zijden van het lichaam onder de taille aan beide zijden van het lichaam) gedurende drie maanden of meer.
 • Pijn bij 11 van 18 tender point locaties

2 – Fibromyalgia kan voorkomen als een primaire of secundaire aandoening.

Fibromyalgie kan optreden als primair syndroom gekenmerkt door spierpijn of secundaire syndroom andere reumatische aandoeningen. Het is mogelijk om fibromyalgie syndroom en andere reumatische ziekte.

Patiënten met reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus of ankyloserende spondylitis een verhoogd risico op het ontwikkelen ook fibromyalgiesyndroom. Deze patiënten kunnen afvragen of ze symptomen die gemeenschappelijk aan twee voorwaarden (dat wil zeggen, overlappende symptomen) of als ze eigenlijk twee verschillende voorwaarden zijn.

3 – Fibromyalgie wordt vaak verkeerd begrepen en symptomen zijn vaak niet herkend, waardoor het syndroom niet gediagnosticeerd maanden of jaren.

Fibromyalgie symptomen worden vaak verward met symptomen meestal gekoppeld aan een andere aandoening. Fibromyalgiesymptomen kunnen nabootsen of overlappen symptomen geassocieerd met andere reumatische aandoeningen.

Volgens de Nationale Vereniging Fibromyalgie, duurt het ongeveer 5 jaar gemiddeld om een ​​nauwkeurige diagnose van fibromyalgie te krijgen.

4-90 procent van de fibromyalgie patiënten lijden aan ernstige vermoeidheid of een slaapstoornis.

Vermoeidheid en slaapproblemen zijn belangrijke kenmerken die geassocieerd worden met fibromyalgie. Daarom problemen die ontstaan ​​als gevolg van slecht slapen ook wel aangeduid als niet-herstellende slaap, zijn problematisch ook (dwz, cognitieve problemen, geheugenverlies, gebrek aan energie).

 • Wat is chronische vermoeidheid?
 • Ik ben moe van wordt Vermoeid

5 – Fibromyalgie wordt in verband gebracht met extra symptomen die zich onderscheiden lijken, maar daadwerkelijk in het fibromyalgiesyndroom.

Anders dan spierpijn, vermoeidheid en tederheid, fibromyalgie patiënten ook kunnen ervaren:

 • hoofdpijn
 • prikkelbare blaas of darm
 • geheugenproblemen
 • kaakgewricht stoornis
 • bekkenpijn
 • lawaaigevoeligheid
 • temperatuurgevoeligheid
 • rusteloze benen syndroom
 • depressie
 • angst

6 – Er zijn zowel psychologische als fysieke aspecten in verband met fibromyalgie.

In een studie van 307 patiënten geëvalueerd over een periode van 11 jaar (gerapporteerd op een American College of Rheumatology bijeenkomst door Yunus en collega’s), een derde van de patiënten had ernstige lichamelijke evenals ernstige psychische problemen.

Een derde had milde psychische en matige fysieke problemen. Nog eens een derde had een matige psychische klachten met milde lichamelijke klachten.

7 – Omdat er zoveel variatie in fibromyalgie, het syndroom niet zelf identiek manifesteren in alle patiënten.

Aangezien niet alle fibromyalgie patiënten ervaren dezelfde symptomen, kan er subtypen van fibromyalgie, die later kunnen worden ontdekt en zou de behandeling keuzes beïnvloeden. Totdat de oorzaak van fibromyalgie is vastgesteld, zal de variabiliteit van de symptomen deel van de puzzel te blijven.

8 – Diagnose van fibromyalgie is gericht op de symptomen en gevoelige punten, maar er is geen definitieve diagnostische test voor fibromyalgie, zoals een bloedonderzoek of een x-ray.

De diagnose van fibromyalgie is uitsluitend gebaseerd op symptomen die worden gepresenteerd en gevonden tijdens een lichamelijk onderzoek.

Als diagnostische tests worden besteld, is het uit te sluiten andere voorwaarden of meer informatie vinden over andere symptomen.

9 – Medicatie en niet-medicatie behandelingen worden gebruikt om fibromyalgie te beheren.

Medicijnen worden gebruikt voor de behandeling van pijn, het verbeteren van de slaap, en het beheer van depressie en angst. Uw arts zal bepalen wat voor te schrijven op basis van de symptomen gepresenteerd. Alternatieve behandelingen die zich richten op pijn en stress relief profiteren ook veel fibromyalgie patiënten.

10 – Fibromyalgie treft meer vrouwen dan mannen. De prevalentie van fibromyalgie is 2 tot 4 procent van de bevolking.

Hoewel de statistieken blijkt de prevalentie van fibromyalgie, doe statistieken niet onthullen hoeveel mensen goed te leven met fibromyalgie en zijn er in geslaagd het syndroom van de mate van het behoud van een goede kwaliteit van leven. Het is belangrijk om een ​​juiste diagnose te krijgen en om een ​​behandeling regime die u biedt een goede kwaliteit van leven ondanks uw diagnose volgen.

Loading...

Leave a Comment