Hypervigilantie bij fibromyalgie Wat is het?

Hypervigilantie   is een staat van constant gespannen zijn, in een staat van alertheid en extreem bewust van uw omgeving.

Een klein maar groeiend aantal onderzoeken suggereert dat hypervigilantie een kenmerk is van fibromyalgie en mogelijk een veel voorkomend symptoom is dat overstimulatie veroorzaakt.

Het idee is dat onze hersenen zich te bewust worden van dingen die pijnlijke stimuli, geluiden, fel licht en algemene activiteit kunnen omvatten.

Dit zou kunnen verklaren waarom ons lichaam zo pijnlijk reageert op een gevoel dat de meeste mensen niet zo pijnlijk zouden ervaren (genaamd allodynie), en waarom we gevoelig zijn voor lawaai, licht, chaotische omgevingen en nog veel meer.

Met hypervigilantie maakt het niet alleen de dingen gemakkelijker, maar het is onwaarschijnlijk dat je het kunt afleiden. Als er iets piept in de andere kamer, zul je het onmiddellijk merken, er erg afgeleid van worden en waarschijnlijk geagiteerd raken als het niet weggaat.

Hetzelfde geldt voor het gevoel van druk van een riem of hoe een doek op de huid wrijft. Ons brein ziet het als een bedreiging, ons brein is eraan gehecht en onze fysiologische reactie is veel extremer dan het zou moeten zijn.

In veel omstandigheden wordt hypervigilantie geassocieerd met angst. Een fibromyalgie-onderzoek suggereerde echter dat we hypervigilant konden zijn met of zonder angst.

Die Hypervigilanz-ervaring

Het menselijk brein ziet veel informatie over onze omgevingen die niet bewust ooit gebeurt.

Er zijn te veel signalen om op elk moment onze hersenen te bombarderen, dus er is een filterproces – dingen worden onbelangrijk uitgefilterd en we kennen ze nooit.

Alles dat uw hersenen bedreigt, krijgt echter extra aandacht. Dit kan een heel persoonlijk antwoord zijn, afhankelijk van wat je hersenen hebben, wordt het gevaar geleerd.

Neem, bijvoorbeeld, mensen met een fobie voor spinnen (angst voor spinnen.) Want het is vrijwel zeker de eerste persoon in de kamer ziet er een fout in de muur of iets kleins op het tapijt in de kamer . Hun hersenen zijn constant op hun hoede, vooral op plaatsen waar ze vaak spinnen hebben gezien.

Als ze een spin zien, kunnen ze in paniek raken, weglopen, zich op een veilige plek opkrullen en gillen. Met fibromyalgie kan de respons op overdreven stimulerende omgevingen vergelijkbaar zijn.

Ik heb daar persoonlijke ervaring mee. Toen ik eenmaal online was om iets te kopen in een kleine chaotische winkel waar een collega luide, thrashy muziek was met een extreem snel tempo. Gelukkig was ik bij mijn man en toen ik hem mijn artikel gaf en hem vertelde dat ik daar weg kon komen, begreep hij het.

Buiten zat ik tegen een muur, sloot mijn ogen en haalde diep adem totdat ik veilig was om een ​​volwassen aanval aan te vallen. Als een arachnofoob zie ik de overeenkomsten hiertussen, en wat gebeurt er als ik een spin zie.

Leven met hypervigilantie

De meeste ouders ervaren enige hypervigilantie als het gaat om onze kinderen. Als je een nieuwe baby hebt, kan het kleinste gekreun je uit bed krijgen.

Ze merken weinig gevaren op dat andere mensen niet van een blootgesteld stopcontact of een pot op de rand van een tafel houden.

Dus, terwijl hypervigilantie in sommige situaties normaal is, is het niet gezond om te veel tijd in een hypervigilante staat door te brengen. Politie en soldaten in gevechtszones doen dit vaak, waardoor ze een risico lopen op PTSS.

Hypervigilantie kan de slaap verstoren, tot vermijdingsgedrag leiden en u nerveus en angstig maken. Altijd alert zijn is vermoeiend. Het kan je prikkelbaar maken en onderhevig zijn aan uitbarstingen. Paniekaanvallen zijn zeker mogelijk.

Hypervigilantie is een aspect van de ziekte en geen ziekte op zich.

Als u denkt dat hypervigilantie een probleem voor u is, neem dan contact op met uw arts. Dit kan helpen de richting van uw behandeling te bepalen.

Medicijnen worden meestal niet gebruikt om hypervigilantie te behandelen. In plaats daarvan wordt het aanbevolen voor de technieken van de ziekte en het beheer van de behandeling die het veroorzaakte.

Aanpassingstechnieken kunnen zijn:

  • omgaan met stress
  • Yoga
  • meditatie
  • aandacht
  • diepe ademhaling

Het is een goed idee om uit situaties of omgevingen te stappen die uw hypervigilantie versnellen. Als dit echter leidt tot isolatie- of ontwijkingsgedrag, kunt u profiteren van het advies.

Hoewel u zich soms hopeloos voelt, moet u bedenken dat met tijd en moeite hypervigilantie kan worden overwonnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *