Depressie bij fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom

Depressie gaat vaak hand in hand met chronische aandoeningen zoals fibromyalgie (FMS) en chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS). Ondanks stereotypen zijn deze ziekten niet psychologisch en worden ze niet veroorzaakt door depressie.

Toch is het belangrijk voor uw welzijn om de juiste behandeling voor depressie te krijgen. Het kan u ook helpen uw FMS of ME / CVS effectiever te beheren.

Wanneer de ziekte toeslaat, worden veel mensen depressief vanwege hun gevoelens, de veranderingen die hen worden opgelegd en de angst voor hun gezondheid. Chronische ziekten kunnen ook een bedreiging vormen voor werkzekerheid, relaties en plannen voor de toekomst. Elk van deze dingen kan tot depressie leiden. Het is een normale reactie op een slechte situatie en het betekent niet dat u zwak bent.

Hoewel depressie veel voorkomt bij chronische ziekten, komt het zelfs vaker voor bij fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom dan bij veel ziekten van vergelijkbare ernst. Niemand weet zeker waarom dit zo is, maar theorieën omvatten:

  • Veelvoorkomende onderliggende oorzaken;
  • Slechte acceptatie van deze ziekten door de medische gemeenschap, familie en vrienden;
  • Ineffectiviteit van veel behandelingen.
  • Situaties als deze kunnen gevoelens oproepen als demoralisatie en hopeloosheid.

De overeenkomsten en frequente overlap hebben ertoe geleid dat veel mensen, waaronder sommige artsen, hebben aangenomen dat fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom slechts verschillende manifestaties zijn van depressie. In een studie uit 2008 werd echter de beschikbare literatuur over het verband tussen fibromyalgie en depressie onderzocht en de onderzoekers concludeerden dat de bevindingen die veronderstelling niet ondersteunen.

Ongeacht het verband weten we dat het diagnosticeren en behandelen van comorbide depressie belangrijk is. We bieden een schat aan informatie die u kan helpen beslissen of u een behandeling nodig heeft, welke soorten behandelingen voor u kunnen werken en meer.

Ben je depressief?

Op een gegeven moment vraagt ​​bijna iedereen met een chronische ziekte: “Ben ik depressief?” Het is normaal om lage menstruaties te hebben terwijl u zich aanpast aan de veranderingen die door de ziekte worden opgelegd. Het is belangrijk om te weten wanneer normale emoties veranderen in een ernstige depressie. Onze symptomen lijken erg op die van depressie, dus het kan moeilijk zijn om te weten welke aandoening welk probleem veroorzaakt. 1 Het is de moeite waard om over uw symptomen te leren en samen met uw arts te beslissen of u depressief bent.

Oorzaken

Waarom worden sommige mensen met FMS en ME / CVS depressief en anderen niet? Het kan u helpen de oorzaken van deze zeer reële ziekte te begrijpen. Het is geen karakterfout, het heeft meer te maken met je fysiologie.

Medicamenteuze behandelingen

Omdat u te maken heeft met een ziekte met fysieke componenten, kunt u baat hebben bij medicijnen die uw hersenchemie veranderen, zoals antidepressiva.

Antidepressiva zijn gebruikelijk om niet alleen depressie te behandelen, maar ook FMS en ME / CVS. Krijg een beter begrip van de wijzigingen die ze aanbrengen.

Helaas is het risico op bijwerkingen van deze medicijnen zeer reëel. U moet weten dat het gevaarlijk is om te stoppen met het gebruik van deze geneesmiddelen. Overleg met uw arts over de juiste manier om met het gebruik ervan te stoppen.

Het spenen kan moeilijk zijn voor uw lichaam, maar u kunt maatregelen nemen om het gemakkelijker te maken.

Advies

Hoewel depressie fysieke componenten heeft, kan een therapeut u helpen met de emotionele problemen achter uw depressie om te gaan. Counseling kan ook waardevol zijn om je aan te passen aan het leven met een chronische en slopende ziekte.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.