Fibromyalgie, De ‘Onzichtbare Ziekte’ Die De Samenleving Niet Kan Begrijpen

Bekend als de “onzichtbare ziekte” vanwege de moeilijkheid om het te diagnosticeren, is fibromyalgie een dubbel verraderlijke pathologie: in de eerste plaats vanwege het fysieke en psychologische lijden dat het veroorzaakt, omdat het niet wordt noch gezien noch achtergelaten op het lichaam; de oorzaken ervan zijn vandaag echter onbekend.

Fibromyalgie wordt in 1992 door de WGO vermeld onder de ziekten en tast alle zachte delen van het bewegingsapparaat aan en treft 4% van de wereldbevolking, waarvan 90% vrouwen. Hier is wat het is en hoe ermee om te gaan.

“Het lijden veroorzaakt door fibromyalgie is iets heel moeilijk uit te leggen: ik weet niet hoe ik vandaag wakker word, als ik kan bewegen, lachen of gewoon huilen … Wat ik wel weet is dat ik niet Ik heb geen chronische ziekte

Dit getuigenis is effectief bij het beschrijven van niet alleen het soort pijn, maar ook en vooral het sociale misverstand rondom de getroffenen, wat een tweede diep lijden veroorzaakt.

Het grootste probleem ligt in het feit dat de oorsprong onbekend is; in het bijzonder weten we niet of het organisch of psychologisch is. De conclusies van de experts zijn in feite controversieel:

Ongeveer 47% van de patiënten lijdt aan angst, maar dit kan ook een gevolg zijn van de ziekte. 
Degenen die lijden aan grotere overgevoeligheid voor dagelijkse zintuiglijke stimulatie; 
In aanwezigheid van een visuele, tactiele, olfactorische of auditieve stimulus ondergaan de sensorische gebieden van de hersenen overmatige stimulatie. 
Het slachtoffer heeft een groter aantal sensorische zenuwvezels in de bloedvaten, dus elke stimulus of temperatuurverandering veroorzaakt intense pijn.

Kortom, elke emotionele factor verhoogt het gevoel van pijn in een ondraaglijke vicieuze cirkel. 
5 psychologische strategieën om fibromyalgie aan te pakken

Hoewel elke strategie een verschillende impact kan hebben van de ene persoon op de andere, zijn er vijf strategieën om te volgen:

1. Begrijp je ziekte Blijf in nauw contact met artsen, specialisten en psychologen: multidisciplinaire behandelingen zijn nodig, die elk bijdragen aan de kennis van deze pathologie en u helpen er dagelijks mee om te gaan. 
2. Wees positief. Het is belangrijk om de pijn te accepteren zonder depressief te zijn. Voel je vrij om te praten met degenen die er last van hebben, maar houd geen wrok jegens degenen die je niet lijken te begrijpen 
3. Doe activiteiten om stress en angst te bestrijden. Er zijn een aantal zeer nuttige ontspanningstechnieken, waaronder yoga 
4. Laat de pijn je leven niet beheersen. Zet dagelijkse pauzes op waar je je op jezelf kunt concentreren en jezelf voor de gek kunt houden
5. Zie uw emoties en gedachten onder ogen. Wat je denkt en voelt, beïnvloedt je fysieke conditie: als je denkt dat je het niet kunt, zul je het niet doen, integendeel, als je zegt dat je zult slagen, zul je overwinnen.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.