Fibromyalgia: “Iemands leven eerder rouwen”

Als onderdeel van World Fibromyalgia Day wordt op zaterdag 12 mei een informatiestand gehouden in het Blois-ziekenhuis. Annie Foucher, hoofd van de Loir-et-Cher-antenne, bijna vier jaar De fibromyalgische vereniging van de centrale regio, die zelf door de ziekte wordt getroffen, leidt spraak en steungroepen. Op dit moment kan het woord zichzelf bevrijden. “Patiënten komen met hun geliefden. Mannen en jongeren durven de sprong te wagen. Vaak worden nieuwe aspecten van de pathologie opgeroepen “, zegt Annie Foucher.
“We weten nooit wat er morgen zal gebeuren”, erkend door de Hoge Gezondheidsautoriteit sinds 2010, wordt fibromyalgie gekenmerkt door een diffuse spierpijn, die een ochtendontgrendeling vereist, chronisch evolueert, geassocieerd met permanente vermoeidheid en slaapstoornissen. Ter gelegenheid van de Werelddag gewijd aan dit syndroom, zal een stand worden gehouden in de hal van het Simone-Veil Hospital in Blois, zaterdag 12 mei van 11.00 tot 18.00 uur. 
“Deze ziekte wordt nooit toevallig ontwikkeld. Het gebeurt vaak na een fysieke of psychische schok, intimidatie, een gevoel van verlatenheid … Tot de dag dat ons wordt verteld dat je ziek bent en dat je nooit zult herstellen,  lafaard Annie Foucher. Dan moet je eerder je leven rouwen. ” Deze momenten van uitwisseling tussen mensen met fibromyalgie zijn ook een gelegenheid om tips te delen om beter met de ziekte te leven: door zijn arts te vragen naar een fysiotherapeut te gaan, een spabehandeling te volgen, sophrologie te oefenen, gevolgd door een centrum voor beoordeling en behandeling van pijn …  “Inactiviteit is niet de oplossing, maar het moet niet teveel zijn. Iedereen moet zijn kracht in evenwicht houden en zijn pijn die blijft bewegen. We weten nooit wat er morgen zal gebeuren. Het is aan ons om aangepaste activiteiten te vinden, genoeg om onze hersenen bezig te houden zodat het niet langer aan pijn denkt. ” 


Het hoofd van de Loir-et-Cherie-antenne van de vereniging wil een boodschap van hoop overbrengen:  “Wij, zieken, kunnen nog steeds veel dingen doen. Onze hersenen worden niet bereikt. Wees overgevoelig en profiteer van alle kleine geneugten die ons overkomen. “
Als vandaag de diagnose van fibromyalgie is sneller, zorg in langdurige aandoening is niet op het rendez-vous. 
Contact: Annie Foucher, tel. 06.08.90.31.33 of Fibromyalgia Association of the Central Region, tel. 02.48.65.81.40. De volgende sprekende groepen zullen plaatsvinden op 25 september en 4 december, in het Blois ziekenhuiscentrum.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.