Fibromyalgie, een ziekte onzichtbaar voor de ogen van degenen die het niet hebben

Door  Diana Santiago Chacón

Wat zou er gebeuren als plots alles voor ons zou breken? Wat zou er gebeuren als plotseling iedereen die aan onze zijde was op een dag banden kreeg? Wat zou er gebeuren als we elke keer dat we onze krachten probeerden te verhogen, ons dat niet lieten doen?

Dit zijn de vragen waar mensen met fibromyalgie dagelijks aan worden blootgesteld, maar ondertussen gaat het leven voorbij en zien we wat er alleen van een afstand gebeurt. Angst, woede, pijn en vele emoties en sensaties die ons anders laten voelen dan we in het verleden waren. Om deze reden moeten we begrijpen, informatie en onderzoek over fibromyalgie zoeken, accepteren, het licht beginnen te zien dat niets meer is dan het leven zelf, zodat we ophouden een eenvoudig etiket te zijn. Maar…

De pijn die niet wordt verlicht door tranen kan ertoe leiden dat andere lichamen huilen (Bron: Google Images)

De pijn die niet wordt verlicht door tranen kan ertoe leiden dat andere lichamen huilen (Bron: Google Images)

Wat is fibromyalgie?

Wanneer we praten over fibromyalgie praten we over pijn, allereerst pijn. Het is een chronische ziekte die de persoon veroorzaakt die pijn heeft op meerdere plaatsen in het lichaam en gegeneraliseerde vermoeidheid (Moioli, 2003).

Loading...

Deze ziekte wordt beïnvloed door  2% tot 6% van de algemene bevolking  ,  met een duidelijke overheersing bij vrouwen, aangezien tussen 85% en 94% van de gevallen bij vrouwen voorkomt.

Momenteel is de oorzaak van deze wijziging niet bekend, maar men denkt dat er veel factoren aan te pas komen. Er zijn mensen die de ziekte zonder duidelijke oorzaak ontwikkelen en bij anderen begint het na identificeerbare processen (stresssituatie, virus, infectie, enz.).

Hoe voelen mensen met fibromyalgie zich?

Hoe zouden we ons voelen als we iemand hadden die ons voortdurend een vinger in het hoofd wees?

Dit is hoe we op een bepaalde manier kunnen begrijpen wat het is om met fibromyalgie te leven, iets dat ons stoort. Laten we deze getuigenis bekijken:

” In deze situaties kiest men ervoor om te zwijgen. Als je, wanneer je een arm hebt gebroken, klaar staat om je te vertellen hoe hij het 20 jaar geleden heeft gebroken, wat kun je dan nog over je vermoeidheid, je pijnlijke benen, armen, hoofd, lumbago, je lichaam niet slepen , de meeste, lijden aan een van deze symptomen. Het verschil is dat jij, degene die lijdt aan fibromyalgie, niet één nacht durft te blijven om met een paar vrienden te eten, want net zoals je vandaag bent, ben je half gezond, maar en morgen … kun je je lichaam? En kun je ‘s nachts het gesprek in het restaurant houden? … En het ergste … Hoe ga je de volgende dag zijn als je een beetje overschaduwd hebt? Op vakantie gaan? Waar, met wie? Wie ga je slepen met: ‘nu kan ik niet lopen’, ‘ik moet gaan zitten’, “.

Symptomen van fibromyalgie (bron: Google Images)

Symptomen van fibromyalgie (bron: Google Images)

Wat is onze taak als psycholoog

Vanuit psychologisch oogpunt is het noodzakelijk allerlei interventies die passiviteit bestrijden vóór een dergelijk “universum van pijn” waarin de persoon met fibromyalgie ondergedompeld leeft.

  • De ontspanningstechnieken  . Deze zijn zeer effectief omdat we de contractuur van spieren, pezen en andere organen kunnen verminderen, waardoor het subjectieve gevoel van welzijn wordt verhoogd door de psychische spanning te verminderen. Ontspanning brengt unieke en aangename sensaties, en dit maakt het gemakkelijk om van elke andere ervaring te genieten. Het wordt meestal aanbevolen om de progressieve ontspanning of Jacobson’s te spannen en de verschillende spiergroepen te ontspannen.
  • De aandacht controle  Het bestaat uit het afleiden van de focus van de aandacht van de patiënt, niet het zich bezighouden met de pijn en het focussen op andere elementen van de externe omgeving (kleding van een ander, kleuren van een kamer …) die op deze manier probeert de hypervigilantie van de pijn te doorbreken.
  • Positieve zelfberichten  De patiënt geeft zichzelf positieve woorden (“Ik ben sterk”, “Ik kan het krijgen”), geruststellende gedachten over mogelijke angst om pijn te lijden, herbevestiging van zelfbeheersing, etc.
  • Genormaliseerde activiteit  De patiënt moet proberen zijn gewoonten niet zo veel mogelijk te veranderen (angst om actief te zijn omdat ze weer pijn hebben). We kunnen ook programma’s gebruiken om de aërobe activiteit, de vrije tijd en, voor zover mogelijk, de werkactiviteit geleidelijk te verhogen en rationeel de rust en overmatige vrije tijd te verminderen. We mogen niet vergeten dat in bed zijn negatief is, omdat het de perceptie van pijn versterkt in afwezigheid van andere externe of interne prikkels die concurreren met pijn.
Er verandert niets, als u niets verandert.  Een enkele positieve gedachte kan je leven veranderen.  Ik kan!  (Bron: Google Afbeeldingen)

Er verandert niets, als u niets verandert. Een enkele positieve gedachte kan je leven veranderen. Ik kan! (Bron: Google Afbeeldingen)

We mogen niet vergeten dat mensen met fibromyalgie het uitroepen om deze ziekte te onderzoeken, omdat dit de enige manier is om de juiste oorzaken en specifieke behandelingen te vinden om dit te bestrijden.

“Ik heb maar één leven en ik laat fibromyalgie de vreugde om het te leven niet wegnemen.” Morgan Freeman

  • Pastor MA; Pons N; Lledó A; et alt. Handleiding voor effectieve psychologische behandelingen bij reumatische aandoeningen: het geval van fibromyalgie. In: Pérez M, Fernández JR, Fernández, C; et alt (Coord.) Gids voor effectieve psychologische behandelingen, Volume II: 157-68. Madrid: Pyramid; 2006.
  • Wat is fibromyalgie? Afibrose.org. Opgehaalde 12 april 2016
  • Moioli, B. (2013). Fibromyalgie, de uitdaging is overwonnen. Desclée de Brouwer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *