Fibromyalgi, en sygdom usynlig for øjnene af dem, der ikke har det

Af  Diana Santiago Chacón

Hvad ville der ske, hvis alting pludselig brød sig foran os? Hvad ville der ske hvis pludselig alle, der har været ved vores side en dag dæk? Hvad ville der ske, hvis vi hver gang vi forsøgte at rejse vores kræfter, ikke lade os gøre det?

Dette er de spørgsmål, som mennesker med fibromyalgi udsættes for hver dag, men i mellemtiden går livet forbi og vi observerer, hvad der sker kun fra en afstand. Frygt, vrede, smerte og mange følelser og fornemmelser, der får os til at føle sig anderledes end det vi tidligere havde haft. Af denne grund er vi nødt til at forstå, søge information og forskning om fibromyalgi, for at komme til at acceptere, for at begynde at se lyset, der ikke er andet end selve livet, så vi holder op med at være en simpel etiket. Men…

Den smerte, der ikke er lettet af tårer, kan få andre organer til at græde (Kilde: Google Images)

Den smerte, der ikke er lettet af tårer, kan få andre organer til at græde (Kilde: Google Images)

Hvad er fibromyalgi?

Når vi taler om fibromyalgi, taler vi om smerte, først og fremmest smerte. Det er en kronisk sygdom, der får den person, der lider af smerte i flere steder i kroppen og generaliseret træthed (Moioli, 2003).

Loading...

Denne sygdom påvirkes af  2% til 6% af befolkningen  ,  med en klar overvejelse hos kvinder, da mellem 85% og 94% af tilfældene forekommer hos kvinder.

For øjeblikket er årsagen til denne ændring ikke kendt, men det menes, at der er mange faktorer involveret. Der er mennesker, der udvikler sygdommen uden tilsyneladende årsag, og i andre begynder det efter identificerbare processer (stresssituation, virus, infektion osv.).

Hvordan føler folk med fibromyalgi?

Hvordan ville vi føle, hvis vi havde en person, som konstant pegede en finger på os i hovedet?

Sådan kan vi på en bestemt måde forstå, hvad det er at leve med fibromyalgi, noget der generer os. Lad os se dette vidnesbyrd:

” I disse situationer vælger man at holde sig stille. Hvis du har brudt en arm, er nogen klar til at fortælle, hvordan han har brudt det for 20 år siden, hvad er du tilbage til at tale om din træthed, dine smerteben, arme, hoved, lumbago, kan ikke trække din krop, når du er på mange , de fleste, lider af nogen af ​​disse symptomer. Forskellen er, at du, den der lider af fibromyalgi, ikke tør at blive en nat for at spise middag med nogle venner, for ligesom du er i dag, er du halvt godt, men og i morgen … vil du kunne bruge din legeme? Og om natten kan du holde samtalen i restauranten? … Og det værste … Hvordan vil du være den næste dag, hvis du har overskygget lidt? Skal på ferie? Hvor, hos hvem? Hvem skal du trække med: ‘Nu kan jeg ikke gå’, ‘Jeg skal sætte mig’ ‘.

Symptomer på fibromyalgi (Kilde: Google Images)

Symptomer på fibromyalgi (Kilde: Google Images)

Hvad er vores job som psykologer

Fra det psykologiske synspunkt er det nødvendigt med alle former for indgreb, der bekæmper passivitet inden et sådant “smertens univers”, hvor personen med fibromyalgi lever nedsænket.

  • Afspændingsteknikkerne  . Disse er meget effektive, da vi kan reducere kontrasten af ​​muskler, sener og andre organer, hvilket igen øger den subjektive følelse af trivsel ved at reducere psykisk spænding. Afslapning giver unikke og behagelige fornemmelser, og det gør det nemt at nyde enhver anden oplevelse. Det anbefales normalt den progressive afslapning eller Jacobson, som er at spænde og slappe af de forskellige muskelgrupper.
  • Attentionskontrollen  Det består i at omdirigere fokuset på patientens opmærksomhed, ikke overvåge smerten og fokusere på andre elementer i det ydre miljø (en anden persons tøj, farver i et rum …) forsøger på denne måde at bryde smertens hypervigilance.
  • Positive selvbeskeder  Patienten giver sig selv positive ord (“Jeg er stærk”, “Jeg kan få det”), beroligende tanker om mulig angst for at lide smerte, bekræftelse af selvkontrol osv.
  • Normaliseret aktivitet  Patienten bør forsøge ikke at ændre deres vaner så meget som muligt (frygt for at være aktiv, fordi de har smerter igen). Vi kan også bruge programmer til gradvist at øge aerob, fritid og så meget som muligt arbejdeaktivitet og rationelt reducere hvile og overskydende fritid. Vi må ikke glemme at være i seng er negativ, da det forstærker opfattelsen af ​​smerte i mangel af andre eksterne eller interne stimuli, der konkurrerer med smerte.
Intet ændres, hvis du ikke ændrer noget.  En enkelt positiv tanke kan ændre dit liv.  Jeg kan!  (Kilde: Google Images)

Intet ændres, hvis du ikke ændrer noget. En enkelt positiv tanke kan ændre dit liv. Jeg kan! (Kilde: Google Images)

Vi må ikke glemme, at folk med fibromyalgi græder for at undersøge denne sygdom, da det er den eneste måde, vi skal finde de rigtige årsager og specifikke behandlinger på for at bekæmpe den.

“Jeg har kun ét liv, og jeg vil ikke lade fibromyalgi fjerne glæden ved at leve den.” Morgan Freeman

  • Pastor MA; Pons N; Lledó A; et alt. Guide til effektive psykologiske behandlinger i reumatiske sygdomme: tilfælde af fibromyalgi. I: Pérez M, Fernández JR, Fernández, C; et alt (Coord.) Guide til effektive psykologiske behandlinger, bind II: 157-68. Madrid: Pyramid; 2006.
  • Hvad er fibromyalgi? Afibrose.org. Hentet 12. april 2016
  • Moioli, B. (2013). Fibromyalgi, udfordringen er overvundet. Desclée de Brouwer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *