Fibromyalgi, en sjukdom osynlig för ögonen hos dem som inte har det

Av  Diana Santiago Chacón

Vad skulle hända om allting plötsligt bröt framför oss? Vad skulle hända om plötsligt alla som har varit i vår sida en dag däck? Vad skulle hända om vi inte lät oss göra det varje gång vi försökte höja våra styrkor?

Det här är de frågor som människor med fibromyalgi utsätts för varje dag, men under tiden fortsätter livet och vi observerar vad som bara händer på avstånd. Rädsla, ilska, smärta och många känslor och känslor som får oss att känna sig annorlunda än vad vi var tidigare. Därför måste vi förstå, söka information och forskning om fibromyalgi, för att acceptera, för att börja se ljuset som inte är något annat än livet, så att vi slutar vara en enkel etikett. Men…

Smärtan som inte lindras av tårar kan få andra kroppar att gråta (Källa: Google Images)

Smärtan som inte lindras av tårar kan få andra kroppar att gråta (Källa: Google Images)

Vad är fibromyalgi?

När vi pratar om fibromyalgi talar vi om smärta, först och främst av smärta. Det är en kronisk sjukdom som orsakar den person som lider av smärta på flera ställen i kroppen och generaliserad trötthet (Moioli, 2003).

Loading...

Denna sjukdom påverkas av  2% till 6% av den allmänna befolkningen  ,  med en klar övervägande hos kvinnor, eftersom mellan 85% och 94% av fallen uppträder hos kvinnor.

För närvarande är orsaken till denna förändring inte känd, men man tror att det finns många faktorer som är inblandade. Det finns människor som utvecklar sjukdomen utan uppenbar orsak och hos andra börjar det efter identifierbara processer (stressläge, virus, infektion, etc.).

Hur känner personer med fibromyalgi?

Hur skulle vi känna om vi hade en person som ständigt pekade ett finger mot oss i huvudet?

Så här kan vi på ett visst sätt förstå vad det är att leva med fibromyalgi, något som stör oss. Låt oss se detta vittnesbörd:

” I dessa situationer väljer man att hålla sig tyst. Om du har brutit en arm, är någon redo att berätta för hur han bröt den 20 år sedan, vad står du kvar för att tala om din trötthet, dina smärta ben, armar, huvud, lumbago, kan inte dra din kropp, när det är på många , de flesta, lider av någon av dessa symtom. Skillnaden är att du, den som lider av fibromyalgi, inte vågar stanna en natt för att äta middag med några vänner, för precis som du är idag är du hälften bra, men och imorgon … kommer du att kunna använda din kropp? Och på natten kan du hålla konversationen i restaurangen? … Och det värsta … Hur kommer du att vara nästa dag om du har överskuggat lite? Åker på semester? Var, med vem? Vem ska du dra med: “Nu kan jag inte gå”, “Jag måste sätta mig ner”, “.

Symtom på fibromyalgi (Källa: Google Images)

Symtom på fibromyalgi (Källa: Google Images)

Vad är vårt jobb som psykologer

Ur psykologisk synvinkel är det nödvändigt med alla typer av insatser som bekämpar passivitet före ett sådant “smärtsvärld” där personen med fibromyalgi lever nedsänkt.

  • Avkopplingsteknikerna  . Dessa är mycket effektiva eftersom vi kan minska kontrasten i muskler, senor och andra organ, vilket i sin tur ökar den subjektiva känslan av välbefinnande genom att minska den psykiska spänningen. Avkoppling ger unika och behagliga känslor, och det gör det enkelt att njuta av någon annan upplevelse. Det rekommenderas vanligtvis den progressiva avkopplingen eller Jacobsons som är spänd och slappna av i de olika muskelgrupperna.
  • Attentionskontrollen  Det består av att avleda fokus för patientens uppmärksamhet, att inte ta del av smärtan och fokusera på andra delar av den yttre miljön (en annan persons kläder, färger i ett rum …) försöker på så sätt att bryta smärtan
  • Positiva självmeddelanden  Patienten ger sig positiva ord (“jag är stark”, “jag kan få det”), lugnande tankar om eventuell rädsla för smärta, bekräftelse av självkontroll etc.
  • Normaliserad aktivitet  Patienten ska försöka att inte ändra sina vanor så mycket som möjligt (rädsla för att vara aktiv eftersom de har smärta igen). Vi kan också använda program för att gradvis öka aerob, fritid och så mycket som möjligt arbetsaktivitet och rationellt minska vila och överskridande ledig tid. Vi får inte glömma att det är negativt att vara i sängen eftersom det förstärker uppfattningen av smärta i frånvaro av andra yttre eller inre stimuli som konkurrerar med smärta.
Inget förändras om du inte ändrar något.  En enda positiv tanke kan förändra ditt liv.  Jag kan!  (Källa: Google Images)

Inget förändras om du inte ändrar något. En enda positiv tanke kan förändra ditt liv. Jag kan! (Källa: Google Images)

Vi får inte glömma att människor med fibromyalgi gråter ut för att undersöka denna sjukdom, eftersom det är det enda sättet vi måste hitta rätt orsaker och specifika behandlingar för att bekämpa den.

“Jag har bara ett liv, och jag kommer inte att låta fibromyalgi ta bort glädjen att leva den.” Morgan Freeman

  • Pastor MA; Pons N; Lledó A; et alt. Guide till effektiva psykologiska behandlingar vid reumatiska sjukdomar: fallet med fibromyalgi. I: Pérez M, Fernández JR, Fernández, C; et alt (Coord.) Guide till effektiva psykologiska behandlingar, Volym II: 157-68. Madrid: Pyramid; 2006.
  • Vad är fibromyalgi? Afibrose.org. Hämtad 12 april 2016
  • Moioli, B. (2013). Fibromyalgi, utmaningen övervinnas. Desclée de Brouwer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *