Orsaker till viktökning hos patienter med fibromyalgi.

Fibromyalgi orsakar ofta viktökning hos människor på grund av ett antal faktorer som är direkt och indirekt relaterade till själva sjukdomen.

Fibromyalgi orsakar hormonella obalanser som påverkar nivåerna av kortisol, sköldkörteln, serotonin och insulin, liksom produktion av tillväxthormoner. På grund av denna hormonella obalans sänks metabolismen och resulterar ofta i viktökning.

Utmattningen i samband med fibromyalgi resulterar också i viktökning. Eftersom fibromyalgi börjar med en störning av excitationen i hjärnvågornas mönster under sömnen, kan individen inte ha tillräcklig sömn, personen kan också lida av sömnapné (avbrott i andning och snarkning) under natten) och rastlösa ben syndrom (känsla av stickningar i benen), vilket ökar trötthet.

En ny studie visade att sömnbrist också leder till en ökning av produktionen av hypokretin, vilket är viktigt i sömnnivå och aptit. När hypokretins neurala nivåer är höga (för miljön och sinnet) leder det till ett uppvakningsläge, vilket inte bara leder till trötthet utan även att äta.

Förutom trötthet, upplevelsen av många patienter med kronisk fibromyalgi smärta, som också kan hämma förmågan att träna.

Medicin som tas för att behandla depression i samband med fibromyalgi kan också få en person att gå ner i vikt. Antidepressiva medel som Prozac och Zoloft ökar aptit, vattenretention och kan påverka hormonnivåerna och därmed din metabolism.

Fibromyalgi diet

Det är viktigt att bibehålla en balanserad kost och minimera viktökning av fibromyalgi.

Här är några användbara kosttillskott:

■ Undvik konsumtion av fetter av animaliskt ursprung, såsom rött kött. I stället äter magert kött som kyckling, kalkon och hudlös fisk, som också är utmärkta proteinkällor.

■ öka konsumtionen av mat rik på fiber och lågt socker, till exempel grönsaker.

Att äta massor av färska frukter som hallon och jordgubbar är också användbar. Undvik torkade frukter eftersom de innehåller konserveringsmedel.

■ Omega-3-fettsyror är också viktiga för att upprätthålla en hälsosam kost och finns i kallvattenfisk. Andra bra fettkällor är mandlar, avokado, fiskoljor, olivolja och majs.

■ Ät tre måltider om dagen och försök ta en eller två näringsrika snacks om dagen. 
Undvik stekt mat, skräpmat, vitt mjöl och socker samt alkohol och läsk.

Fibromyalgi övning

Även om fibromyalgi kan orsaka smärta och trötthet, är det viktigt att hålla sig så bra som möjligt för att undvika en hälsosam viktökning.

Att starta ditt eget träningsprogram för fibromyalgi är ett utmärkt sätt att uppnå detta mål.

Börja med enkla övningar som stretching, promenader eller cykling.

Börja din promenadrutin med en fem minuters promenad från den första dagen, lägg sedan till 1-2 minuter om dagen och gradvis öka till ett mål på 60 minuter (eller det belopp du känner dig bekväm och kan behålla). När du når målvärdet, var noga med att ta den här tiden tre till fyra dagar i veckan.

Cykling är ett annat bra träningsalternativ. En stationär cykel låter dig arbeta hela året, oavsett tid och kan enkelt spåra körsträckan, vilket kan hjälpa dig att uppnå dina träningsmål mer effektivt.

Tänk på att muskelsmärta är vanligt när du börjar träna, men akut smärta kan innebära att du har överbelastat dina muskler.

Dela detta:

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *