Årsaker til vektøkning hos pasienter med fibromyalgi.

Fibromyalgi forårsaker ofte vektøkning hos mennesker på grunn av en rekke faktorer som er direkte og indirekte relatert til selve sykdommen.

Fibromyalgi forårsaker hormonelle ubalanser som påvirker nivåene av kortisol, skjoldbruskkjertel, serotonin og insulin, samt produksjon av veksthormoner. På grunn av denne hormonelle ubalansen, reduseres metabolismen og resulterer ofte i vektøkning.

Tretthet forbundet med fibromyalgi resulterer også i vektøkning. Fordi fibromyalgi begynner med en forstyrrelse av eksitasjonen i mønsteret av hjernebølger under søvnen, kan personen ikke ha tilstrekkelig kvalitet søvn, personen kan også lide av søvnapné (forstyrrelser i pust og snorking) om natten) og rastløse bensyndrom (følelse av prikking i bena), noe som øker tretthet.

En ny studie viste at søvnmangel også fører til økt produksjon av hypokretin, noe som er viktig i søvnnivå og appetitt. Når hyperkontrollens nevrale nivåer er høye (for miljøet og sinnet), fører dette til en tilstand av oppvåkning, som ikke bare fører til tretthet, men også til å spise.

I tillegg til tretthet, opplevelsen av mange pasienter med kronisk fibromyalgi smerte, som også kan hemme evnen til å trene.

Medisiner som tas for å behandle depresjon i forbindelse med fibromyalgi, kan også få en person til å gå ned i vekt. Antidepressiva som Prozac og Zoloft øker appetitten, vannretensjon og kan påvirke hormonnivåene og dermed stoffskiftet.

Fibromyalgi diett

Det er viktig å opprettholde et balansert kosthold og minimere vektøkningen av fibromyalgi.

Her er noen nyttige kostholdstips:

■ Unngå forbruk av fett av animalsk opprinnelse, for eksempel rødt kjøtt. I stedet kan du spise magert kjøtt som kylling, kalkun og skinless fisk, som også er gode kilder til protein.

■ øke forbruket av matvarer rik på fiber og lavt sukker, for eksempel grønnsaker.

Å spise masse frisk frukt som bringebær og jordbær er også nyttig. Unngå tørket frukt fordi de inneholder konserveringsmidler.

■ Omega-3 fettsyrer er også viktige for å opprettholde et sunt kosthold og finnes i kaldvannsfisk. Andre gode kilder til fett er mandler, avokado, fiskeoljer, olivenolje og mais.

■ Spis tre måltider om dagen, og prøv å ta en eller to næringsrike snacks om dagen. 
Unngå stekt mat, søppelmat, hvitt mel og sukker, og alkohol og brus.

Fibromyalgi øvelse

Selv om fibromyalgi kan forårsake smerte og tretthet, er det viktig å holde seg så godt som mulig for å unngå en sunn vektøkning.

Starte ditt eget treningsprogram for fibromyalgi er en utmerket måte å nå dette målet på.

Begynn med enkle øvelser som å strekke, gå eller sykle.

Begynn din vandringsrutine med en fem minutters spasertur fra den første dagen, og legg deretter til 1-2 minutter om dagen, og øker gradvis til et mål på 60 minutter (eller hvor mye du føler deg komfortabel og i stand til å opprettholde). Når du når målverdien, må du ta denne tiden tre til fire dager i uken.

Sykling er et annet flott treningsalternativ. En stasjonær sykkel gir deg mulighet til å jobbe hele året, uansett tid, og kan enkelt spore kjørelengde, noe som kan hjelpe deg med å oppnå dine treningsmål mer effektivt.

Husk at muskel smerte er vanlig når du begynner å trene, men akutt smerte kan bety at du har overbelastet musklene dine.

Dele denne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *