Verlies me: de slopende effecten van geheugenverlies | Leef met fibromyalgie

Voor de meeste mensen die lijden aan fibromyalgie, duurt het vele jaren om het feit aan te pakken dat de persoon die je ooit hebt gestorven en een nieuwe versie van de persoon wedergeboren is. Checklist voor wat fibromyalgie mentaal en fysiek van je steelt , lijkt elke dag langer te worden. Al vroeg op mijn reis toen ik de vijf stadia van verdriet doorliep, was woede een normaal gevoel toen ik mijn leven van buitenaf zag veranderen en er heel weinig over kon zeggen.

“Mijn geheugen verliezen met al het andere is gewoon veel om te dragen en ik ben angstaanjagend.”  
Terwijl ik mijn tiende levensjaar met fibromyalgie benader, kan ik zeggen dat ik vrede heb gesloten met en aanvaard dat ik ben een nieuwe persoon en zal nooit bestaan, hoe ik was vóór fibromyalgie. Ik zou nog steeds liegen als ik niet zei dat ik extreem ongerust en bang ben dat ik elke dag meer van mijn kortetermijngeheugen zal verliezen. Maar voordat ik inga op mijn persoonlijke uitdagingen met geheugenverlies, wil ik enkele algemene feiten over fibromyalgie en geheugenverlies met u delen.

Geheugenverlies en Fibro

Volgens de National Fibromyalgia Research Association heeft 46% van de fibro-patiënten last van fibromyalgie en een verminderd geheugen. Nationale fibromyalgie en chronische pijnassociatie verklaart: “… we hebben ontdekt dat FM-patiënten slechter presteren dan leeftijd en opvoedingstoetsen op het testen van verschillende soorten cognitieve functies.”

Volgens een rapport uit 2015 in Rheumatology International melden sommige patiënten dat het verlies van mentale helderheid zelfs nog meer verwoestend kan zijn dan de pijn en vermoeidheid die gepaard gaat met fibromyalgie. Fibro-mist kan zich op verschillende manieren manifesteren bij verschillende mensen, maar enkele van de meest voorkomende symptomen zijn onder meer:

geheugenverlies op korte termijn 
zoekgeraakte voorwerpen 
worden snel afgeleid 
plannen vergeten 
conversies moeilijker 
om nieuwe informatie te onthouden 
Een in Korea gepubliceerd onderzoek concludeerde in 2012 dat “het tekort aan werkgeheugen dat wordt aangetroffen bij FM-patiënten mogelijk te wijten is aan verschillen in neurale activatie van de frontoparietale geheugennetwerk en kan het gevolg zijn van zowel pijn zelf en depressie en angst in verband met pijn. “

Een andere studie toonde aan dat fibromyalgiepatiënten onvoldoende zuurstof ontvangen voor verschillende delen van hun hersenen. De Arthritis Foundation speculeert dat een mogelijke oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat het centrale zenuwstelsel van een fibropatiënt uit balans raakt, wat leidt tot veranderingen in hersenbloedvaten. Dus verminderde cognitieve functie.

Hoewel cognitieve problemen soms werden beschouwd als “alles in het hoofd van de patiënt”, bleek uit een studie van 2015 bij reumatoïde artritis en onderzoek dat fibrofagen een reëel probleem zijn. In een onderzoek onder 60 mensen – 30 met fibromyalgie en 30 zonder fibromyalgie – vonden onderzoekers verschillende verzwakking van aandacht en geheugen bij fibromyalgiepatiënten in vergelijking met gezonde controles. Wat nog steeds onduidelijk is, is wat de cognitieve uitdagingen veroorzaakt.

De onderzoeken zijn dus cruciaal voor het leven met fibromyalgie, waarbij zoveel pijn, depressie en angst betrokken zijn dat de hersenen individueel en collectief abnormaal gedrag vertonen. In feite voegde de studie eraan toe dat “geheugen- en concentratieproblemen bij FM-patiënten verband hielden met beperkingen in hun vermogen om te organiseren en vooruit te plannen, zichzelf te uiten, snel te reageren op vragen en te rijden.”

Geheugenverlies en “hersenvoet”, die ik al jaren ervaar, maar de afgelopen twee jaar meer zichtbaar lijken, is niet alles in mijn hoofd maar zeer tastbaar en echt.

Wat is er met mijn geheugen gebeurd

Mijn ervaring is grotendeels in overeenstemming met de bovengenoemde studies en feiten. In de afgelopen paar jaar ben ik tijdens het spreken tegen woorden aan het struikelen, voortdurend mijn verstand verloren en letterlijk mijn kortstondige geheugen kwijt. Enkele jaren geleden was ik in ontkenning en probeerde ik deze kwesties over het hoofd te zien. Ik weigerde te geloven dat het enige dat ik nog had om te vertrouwen (“mijn geest”) ook werd beïnvloed door deze ongeneeslijke ziekte.

Ik ben er trots op dat ik de mentale kracht en het uithoudingsvermogen heb om mijn negatieve ervaringen met fibromyalgie om te zetten in een uitlaatklep en platform waarmee ik mezelf heb kunnen delen en ondersteunen. Het schrijven van boeken, het runnen van een blog en het maken van inhoud vereist allemaal een enorme hoeveelheid mentale kracht die tot voor kort intact was ondanks de chronische vermoeidheid die bij het flakkeren mijn uithoudingsvermogen fysiek en mentaal beperkt. Deze waarheid was iets dat ik kon overwinnen. Maar het verliezen van gedachten, vergeten of ik iets heb gedaan en meer moeten vertrouwen op notities, tijdschriften en kalenders is totaal anders. Dit betekent dat de inhoud er niet zal zijn als ik hem niet meteen vang.

Hoewel ik lang genoeg met fibromyalgie heb geleefd om te weten dat ik mijn best zal doen om dit symptoom zo goed mogelijk te overwinnen, zou ik liegen als ik niet zou delen dat ik moe ben. Moe van door te duwen. Moe van de pijn. Moe van het stijgen boven. Moe van het moe zijn. Mijn geheugen verliezen met al het andere is gewoon te veel om te verdragen en ik ben bang.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *