Mist min sjel: de svekkende effektene av minnetap | Lev med fibromyalgi

For de fleste som lever med fibromyalgi, tar det mange år å takle det faktum at personen du en gang døde og en ny versjon av personen er født igjen. Sjekkliste for hva fibromyalgi stjeler fra deg mentalt og fysisk , ser ut til å vokse lengre med hver dag. Tidlig på reisen min da jeg passerte de fem stadiene av sorg, var vrede en vanlig følelse da jeg så mitt livsforandring fra utsiden og kunne veldig lite om det.

“Å miste mitt minne med alt annet er ganske enkelt mye å bære og jeg er skremmende.”  
Når jeg nærmer meg mitt tiende år med fibromyalgi, kan jeg si at jeg har gjort fred med og akseptert at jeg er en ny person og vil aldri eksistere, hvordan jeg var før fibromyalgi. Jeg vil fortsatt lyve hvis jeg ikke sa at jeg er ekstremt bekymret og redd for at jeg vil miste mer av min kortsiktige minne hver dag. Men før jeg kommer inn i mine personlige hukommelsestap utfordringer, la meg dele noen av de generelle fakta om fibromyalgi og minnetap.

Memory Loss & Fibro

Ifølge National Fibromyalgia Research Association, lider 46% av fibro-pasientene av både fibromyalgi og nedsatt hukommelse. Nasjonal fibromyalgi og kronisk smerteforening forklarer, “… vi har funnet ut at FM-pasienter utfører verre enn alder og utdanningsmessige kontroller ved testing av flere forskjellige typer kognitive funksjoner.”

Ifølge en rapport fra 2015 i Rheumatology International, rapporterer enkelte pasienter at tap av mental klarhet kan være enda mer ødeleggende enn smerten og tretthet forbundet med fibromyalgi. Fibro tåke kan manifestere seg på forskjellige måter i forskjellige mennesker, men noen av de vanligste symptomene er:

korttidsminneutslipp 
misplacing objekter 
blir lett distrahert 
glemmer planer 
vanskeligheter med å føre samtaler 
manglende evne til å huske ny informasjon 
En studie fra Korea, utgitt i 2012, konkluderte med “at arbeidsminneunderskuddet funnet i FM-pasienter kan skyldes forskjeller i neural aktivering av frontoparietal minne nettverk og kan skyldes både smerte i seg selv og depresjon og angst assosiert med smerte. “

En annen studie fant at fibromyalgi pasienter ikke får nok oksygen til ulike deler av hjernen deres. Arthritis Foundation spekulerer på at en mulig årsak til dette kan være at en fibro pasientens sentralnervesystem er utenfor kilter, noe som fører til endringer i hjernens blodkar. Dermed redusert kognitiv funksjon.

Selv om kognitive vansker noen ganger er blitt vurdert som “alt i pasientens hode”, fant en 2015-studie i revmatoid artritt og forskning at fibrophages er et reelt problem. I en studie på 60 personer – 30 med fibromyalgi og 30 uten fibromyalgi – fant forskerne forskjellig demping av oppmerksomhet og minne hos fibromyalgi pasienter sammenlignet med sunne kontroller. Det som fremdeles er uklart, er det som forårsaker de kognitive utfordringene.

Så studiene er avgjørende for å leve med fibromyalgi, som involverer så mye smerte, depresjon og angst som individuelt og kollektivt får hjernen til å oppføre seg unormalt. Faktisk fortsatte studien med å legge til at “minne- og konsentrasjonsproblemer i FM-pasienter var relatert til funksjonsnedsettelser i deres evne til å organisere og planlegge fremover, uttrykke seg, svare raskt på spørsmål og å kjøre.”

Minnetap og “hjernefot”, som jeg har opplevd i mange år, men synes å være mer synlig i løpet av de siste to årene, er ikke alt i tankene mine, men veldig konkret og ekte.

Hva skjedde med minnet mitt

Min erfaring har i stor grad falt i tråd med ovennevnte studier og fakta. I løpet av de siste årene har jeg funnet meg selv å snuble over ord mens jeg snakker, fortell meg og bokstavelig talt mister mitt kortlivede minne. For noen år siden var jeg i fornektelse og prøvde å overse disse problemene. Jeg nektet å tro at det eneste jeg hadde igjen å stole på (“mitt sinn”), ble også berørt av denne uhelbredelige sykdommen.

Jeg er stolt over å ha den mentale styrken og utholdenheten i å kunne slå mine negative erfaringer som lever med fibromyalgi til et uttak og en plattform som har gitt meg mulighet til å dele og opprettholde meg selv. Skrive bøker, kjøre en blogg og skape innhold krever en enorm mengde mental styrke som frem til nylig var intakt til tross for kronisk tretthet som ved flaring begrenser utholdenheten fysisk og mentalt. Denne sannheten var noe jeg kunne overvinne. Men å miste tanker, glemme om jeg gjorde noe, og å stole mer på notater, magasiner og kalendere, er helt annerledes. Dette betyr at innholdet, hvis jeg ikke fanger det umiddelbart, vil ikke være der.

Selv om jeg har levd med fibromyalgi lenge nok til å vite at jeg vil gjøre mitt beste for å overvinne dette symptomet så godt jeg kan, ville jeg lyve hvis jeg ikke delte at jeg er sliten. Trøtt av å presse gjennom. Lei av smerten. Lei av å stige over. Trøtt av å være sliten. Å miste mitt minne med alt annet er rett og slett for mye å bære, og jeg er redd.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *