Lady Gaga på hennes kamp mot fibromyalgi: “Kronisk smerte er ikke en vits”

I oktober-utgaven av   Vogue  snakket den 32 år gamle popstjerne om hennes kamp mot fibromyalgi, en sykdom som påvirker nervesystemet og forårsaker smerte i hele kroppen.

“Jeg er så irritert av folk som ikke tror at fibromyalgi er ekte,” sa sangeren. “For meg og for mange andre er det egentlig et syklon av angst, depresjon, posttraumatisk stress, traumer og panikklidelse, som låses opp i nervesystemet og forårsaker nervesmerter.”

“Folk trenger mer medfølelse. Kronisk smerte er ikke en vits. Og hver dag våkner vi oss uten å vite hvordan vi skal føle.

Gaga, født Stefani Germanotta, avslørte at hun led av den svekkende sykdommen sist september, like før utgivelsen av hennes dokumentar   Gaga: Five Foot Two.

“Jeg vil bidra til å øke bevisstheten og koble folk som har det,” tweeted hun.

Loading...

For Gaga var smerten så intens at hun ikke kunne utføre. I september 2017 ble hun innlagt på grunn av “intens smerte” og avbrutt hennes neste konserter.

Ifølge Mary-Ann Fitzcharles, lektor i medisin i divisjon for reumatologi ved McGill University, er det mye misforståelse om fibromyalgi. Inntil nylig var denne sykdommen dårlig akseptert.

Mange følte at symptomene på fibromyalgi var alle “i hodet” av folk som sliter med sykdommen, da de ofte så friske.

“Det er nå en helt anerkjent tilstand, ikke noe spørsmål,” sa Fitzcharles. “Vi har flyttet bort fra ideen om at alle pasienter har psykisk lidelse.”

Hva er fibromyalgi?

Fibromyalgi er en tilstand der folk opplever kronisk muskel- og senesmerter, ofte ledsaget av andre symptomer som søvnproblemer, hodepine eller humørsykdommer, forteller Fitzcharles Global News. .

Ifølge Arthritis Society of Canada, påvirker fibromyalgi ca 2% av kanadiere, selv om flertallet av personer som lider av fibromyalgi (80 til 90%) er kvinner. Folk i alderen 20 til 50 er mest utsatt for å utvikle sykdommen, rapporterer arthritisforeningen.

Fibromyalgi er for tiden ikke helbredet, men behandlingen hjelper med å håndtere symptomene.

Hva ser fibromyalgi ut?

Symptomer på fibromyalgi varierer, men inkluderer tretthet, søvnforstyrrelser, kognitiv dysfunksjon, irritabel tarmsyndrom, humørsykdommer som angst og depresjon og migrene. Det er en fellesnevner: smerte.

“For over 30% av pasientene med fibromyalgi, er det bare å røre og strekke huden oppfattes som ubehagelig,” sa Fitzcharles.

Hun forklarte videre at smertefulle symptomer hos personer med fibromyalgi indikerer en sammenkobling mellom kroppen og nervesystemet.

“Det er som nervesystemet er spent. I mange pasienter ser vi tegn på hypervigilanse, “sa hun. “Folk er derfor for følsomme for høye lyder, overbelastede miljøer og intens lys.”

Hva forårsaker fibromyalgi?

Medisinske eksperter er usikre på den eksakte årsaken til fibromyalgi, men sykdommen kan ofte spores til en traumatisk hendelse, sa Fitzcharles.

“En tredjedel av menneskene vil si at de var i perfekt fysisk helse, og så var det en [betydelig] hendelse,” sa Fitzcharles. “Det kan være en alvorlig virussykdom, en traumatisk hendelse som en bilulykke eller en brudd, eller en ekstremt stressende fysiologisk hendelse som synes å utløse det.”

Fitzcharles sier at sykdommen ser ut til å komme ut av ingensteds for to tredjedeler av personer med fibromyalgi. Risikoen for å utvikle sykdommen øker hvis familien din har en historie med fibromyalgi.

Hvorfor er fibromyalgi vanskelig å diagnostisere?

Fibromyalgi har fascinerte leger i årevis. Det er vanskelig å diagnostisere fordi det ikke er noen standardisert test for sykdommen, og det er ingen test for å bekrefte diagnosen. I tillegg kan symptomene endres ofte, og de som lever med fibromyalgi, virker ofte sunne.

“Pasienten ser helt normal ut. Det er ingen hevelse, det er ingen feber, det er ingenting å se. Så selv familie og venner har problemer med å forstå prosessen, sier Fitzcharles.

Da hun er vanskelig å identifisere, sier hun at pasientene må vente fem år før de blir riktig diagnostisert.

“Hva leger må [diagnostisere] er å ta en god [medisinsk] historie og undersøke den for å sikre at en av betingelsene som synes å være fibromyalgi ikke er tilstede” sa hun.

Da vil legene gjøre minimale tester for å sikre at det ikke er noen annen underliggende sykdom. “Vi anbefaler sterkt at du ikke utfører overdreven tester på pasienter, som røntgenstråler og overdreven MR.”

Hvordan behandler du fibromyalgi?

Fitzcharles sier at tilstanden kan behandles med medisinering, men de fleste pasienter styrer sykdommen med selvstyrte teknikker, inkludert en sunn livsstil, skikkelig søvn og redusert stress.

“Den mest vellykkede intervensjonen er trolig et vanlig program med behagelig fysisk aktivitet,” sa Fitzcharles. “Ikke-farmakologisk behandling er ekstremt viktig.”

Fitzcharles sa det var viktig å finne medisiner som reduserer smerten – ikke bidrar til det.

“Dessverre har de fleste stoffene vi bruker har betydelige bivirkninger, og mange bivirkninger kan lignes på symptomene på fibromyalgi,” sa hun. “Så, hvis en pasient sier at han har store problemer med å sove og [betydelig] smerte, hvis vi kan velge et stoff som kan påvirke søvn   og   smerte, så er det slik vi går.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *