Lady Gaga over haar strijd tegen fibromyalgie: “Chronische pijn is geen grapje”

In het oktobernummer van   Vogue  vertelde de 32-jarige popster over haar strijd tegen fibromyalgie, een ziekte die het zenuwstelsel aantast en pijn veroorzaakt door het hele lichaam.

“Ik ben zo geïrriteerd door mensen die niet geloven dat fibromyalgie echt is”, zei de zanger. “Voor mij, en voor vele anderen, is het echt een cycloon van angst, depressie, posttraumatische stress, trauma en paniekstoornis, die het zenuwstelsel blokkeren en zenuwpijn veroorzaken.”

“Mensen hebben meer compassie nodig. Chronische pijn is geen grap. En elke dag worden we wakker zonder te weten hoe we ons gaan voelen.

Gaga, geboren Stefani Germanotta, onthulde dat ze last had van de slopende ziekte van afgelopen september, vlak voor de release van haar documentaire   Gaga: Five Foot Two.

“Ik wil helpen het bewustzijn te vergroten en mensen die het hebben met elkaar te verbinden,” tweette ze.

Voor Gaga was de pijn zo intens dat ze niet kon presteren. In september 2017 werd ze opgenomen wegens “intense pijn” en annuleerde haar volgende concerten.

Volgens Mary-Ann Fitzcharles, universitair hoofddocent Geneeskunde in de afdeling reumatologie aan de McGill University, is er veel misverstand over fibromyalgie. Tot voor kort werd deze ziekte slecht geaccepteerd.

Velen voelden dat de symptomen van fibromyalgie allemaal “in het hoofd” waren van mensen die worstelden met de ziekte, omdat ze er vaak gezond uitzagen.

“Het is nu een volledig erkende toestand, geen vraag,” zei Fitzcharles. “We zijn weggegaan van het idee dat alle patiënten een psychische aandoening hebben.”

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij mensen chronische spier- en peespijn ervaren, vaak vergezeld door andere symptomen zoals slaapproblemen, hoofdpijn of stemmingsstoornissen, vertelde Fitzcharles aan Global News. .

Volgens de Arthritis Society of Canada treft fibromyalgie ongeveer 2% van de Canadezen, hoewel de meerderheid van de mensen die lijden aan fibromyalgie (80 tot 90%) vrouw is. Mensen van 20 tot 50 jaar lopen het grootste risico om de ziekte te ontwikkelen, meldt The Arthritis Society.

Fibromyalgie is momenteel niet genezen, maar de behandeling helpt de symptomen te beheersen.

Hoe ziet fibromyalgie eruit?

Symptomen van fibromyalgie variëren, maar omvatten vermoeidheid, slaapstoornissen, cognitieve dysfunctie, prikkelbare darmsyndroom, stemmingsstoornissen zoals angst en depressie en migraine. Er is een gemeenschappelijke deler: pijn.

“Voor meer dan 30% van mensen met fibromyalgie, wordt zelfs het aanraken en strelen van de huid als onaangenaam ervaren,” zei Fitzcharles.

Ze legde verder uit dat pijnlijke symptomen bij mensen met fibromyalgie duiden op een ontkoppeling tussen hun lichaam en hun zenuwstelsel.

“Het is alsof het zenuwstelsel opgewonden is. Bij veel patiënten zien we tekenen van hypervigilantie, “zei ze. “Mensen zijn daarom te gevoelig voor harde geluiden, overbelaste omgevingen en intens licht.”

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

Medische experts zijn niet zeker van de exacte oorzaak van fibromyalgie, maar de ziekte kan vaak worden herleid tot een traumatische gebeurtenis, zei Fitzcharles.

“Een derde van de mensen zal zeggen dat ze in perfecte lichamelijke gezondheid verkeerden, en dan was er een [belangrijke] gebeurtenis,” zei Fitzcharles. “Het kan een ernstige virale ziekte zijn, een traumatische gebeurtenis zoals een auto-ongeluk of een breuk, of een uiterst stressvolle fysiologische gebeurtenis die het lijkt te veroorzaken.”

Fitzcharles zegt dat de ziekte uit het niets lijkt te komen voor tweederde van de mensen met fibromyalgie. Het risico op het ontwikkelen van de ziekte is groter als uw familie een voorgeschiedenis heeft van fibromyalgie.

Waarom is fibromyalgie moeilijk te diagnosticeren?

Fibromyalgie intrigeren artsen al jaren. Het is moeilijk te diagnosticeren, want er is geen enkele gestandaardiseerde test voor de ziekte en er is geen test om de diagnose te bevestigen. Bovendien kunnen de symptomen vaak veranderen en mensen met fibromyalgie vaak zien er gezond uit.

“De patiënt ziet er volkomen normaal uit. Er is geen zwelling, er is geen koorts, er is niets te zien. Dus zelfs familie en vrienden hebben moeite het proces te begrijpen, “zei Fitzcharles.

Omdat ze moeilijk te identificeren is, zegt ze dat patiënten vijf jaar moeten wachten voordat ze naar behoren worden gediagnosticeerd.

“Wat artsen moeten doen [diagnosticeren] is door een goed [medisch] verhaal te nemen en het te onderzoeken om er zeker van te zijn dat een van de aandoeningen die mogelijk fibromyalgie lijken te zijn, niet aanwezig is,” zei ze.

Dan zullen de artsen minimale tests doen om er zeker van te zijn dat er geen andere onderliggende ziekte is. “We raden u ten zeerste aan om geen excessieve tests op patiënten uit te voeren, zoals röntgenfoto’s en buitensporige MRI’s.”

Hoe behandel je fibromyalgie?

Fitzcharles zegt dat de aandoening kan worden behandeld met medicatie, maar de meeste patiënten controleren hun ziekte met zelfgestuurde technieken, waaronder een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en minder stress.

“De meest succesvolle interventie is waarschijnlijk een regelmatig programma van comfortabele fysieke activiteit,” zei Fitzcharles. “Niet-farmacologisch management is buitengewoon belangrijk.”

Fitzcharles zei dat het belangrijk was om medicijnen te vinden die de pijn verminderen – en er niet aan bijdragen.

“Helaas hebben de meeste medicijnen die we gebruiken aanzienlijke bijwerkingen, en veel bijwerkingen kunnen vergelijkbaar zijn met de symptomen van fibromyalgie,” zei ze. “Dus als een patiënt zegt dat hij veel moeite heeft met slapen en [grote] pijn, als we een medicijn kunnen kiezen dat slaap en   pijn kan beïnvloeden   , is dat de manier waarop we gaan.”

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *