Dåliga vanor som orsakar dina fibromyalgi symptom att blossa upp

Nu och då verkar livet med fibromyalgi som att navigera genom ett minfält. Det finns ett till synes oändligt antal “gruvor” där ute som kan förvärra dina symtom, vilket leder till att din fibromyalgi blossar upp. Eftersom även ett missteg kan påverka dig för dagar när du försöker återhämta dig från smärtan eller skadan som orsakats så måste man gå försiktigt.

Många fibromyalgi patienter rapporterade att vissa livsmedel tenderar att förvärra deras symtom. Och så kan det vara svårt för dem som lider av denna sjukdom att välja och följa näringsråd om hur de borde äta. Tyvärr är både orsakerna och symtomen på detta syndrom inte så tydliga, och för de flesta människor där ute (inklusive sjukvårdspersonal) finns det ingen 100% visshet om vad som leder till dess utveckling och hur är symtomen relaterade till orsakerna .

Mystisk nog fortsätter fibromyalgi att baffla forskare och fram till nu har det inte varit ett övergripande överenskommelse om de flesta faktorer som påverkar utvecklingen av detta specifika kroniska smärtssyndrom. Smärtan som känns av patienten under längre perioder är det viktigaste symptomet för fibromyalgi och det verkar inte ha en mycket tydlig anledning.

Det finns en annan sak som de flesta forskarna kommer att hålla med om: det faktum att fibromyalgi inte är en mental störning och att den snarare faller i kategorin neurobiologiska störningar.

Dåliga vanor som kan orsaka att dina fibromyalgi symptom blinkar upp

MSG är en smakförstärkare som finns i många av de bearbetade livsmedel som vi köper i livsmedelsbutikerna samt i vissa frukter och grönsaker. MSG och andra livsmedelstillsatser gör aktiva neuroner som ökar känsligheten mot smärta hos offren i fibromyalgi. I en studie av fibromyalgi patienter som utförs av forskare vid Malcolm Randall Veterans Affairs Medical Center i Florida fann de att alla, efter eliminering av monosodiumglutamat (MSG) eller MSG plus aspartam från deras mat, hade fullständigt eller nästan fullständigt utrotning av deras symtom inom några månader.

Studien slog fast att “Avskaffandet av MSG och andra excitotoxiner från dieter av patienter med fibromyalgi erbjuder ett godartat behandlingsalternativ som har potential för dramatiska resultat i en delmängd av patienter. Levande stressiga liv är något som de flesta människor där ute gör (speciellt nuförtiden), men inte så många av dem vet att stress kan påverka mer än bara sin sinnestillstånd, men också deras faktiska fysiska hälsa.

Förr eller senare kommer känslan av stress att känna och utvecklas. Fibromyalgi är strikt kopplad till dessa effekter. Det är svårt att leva ett liv som är skyddat från alla slags stressiga situationer, men det finns saker man kan göra för att förbättra det. Att träna, öva avslappningsmetoder och helt enkelt koppla från tid till annan från alla källor till stress och ångest kommer att hjälpa till.

De flesta av de där ute älskar en bra, varm kopp kaffe eller te till frukost. Några av dem älskar det hela dagen. Och patienter med fibromyalgi kan känna att koffein är ett snabbt sätt att klara de dåliga sovmönstren. Faktum är dock att koffein bara leder till att skapa en fruktansvärd cykel där patienterna känner sig mer upptagna på ytan, men de kommer inte att kunna sova bra på natten. Undvik så mycket kaffe och te så mycket som möjligt och undvik också choklad och alkohol (anses också vara “falska” energisparare).

Vädret har en effekt på symptomen hos fibromyalgi drabbade. De vanligaste väderföreteelserna som är förknippade med uppflammande fibromyalgi symptom är extremiteter i temperaturen (för varmt eller för kallt), förändringar i barometertryck och snabba förändringar i väder. Medan undersökningen om de verkliga effekterna av väder är otillräcklig är det uppenbart av de förödande rapporterna från verkliga offer att vädret kan spela en roll.

För vissa kan man vidta extra försiktighetsåtgärder för att bekämpa effekterna av väder (dvs att hålla hydratiserad i extrem värme), vilket kan bidra till att minska påverkan på fibromyalgi. I extrema fall kan flyttning till olika klimat hjälpa. För många människor där ute är äta ett sätt att trösta sig och att hantera smärta (både fysiskt och psykiskt). Men högmättade fetter, godis och i allmänhet ohälsosam mat förstör bara ditt tillstånd, speciellt om du också lider av Irritable Towel Syndrome (men inte bara).

Vissa livsmedel kan göra din smärta starkare (särskilt tillsatser), medan vissa livsmedel kommer att få dig att må bättre, mer energi och friskare. Välj den senare över den första. Välj fet fisk, frukt, nötkött, grönsaker, nötter och de livsmedel som vanligtvis rekommenderas som “hälsosamma” av de flesta näringsämnena. Att ge vägen är inte en “riktig” dålig vana, men det är en av de saker som kan göra patienter med fibromyalgi känner sig dåliga om deras symtom. I grund och botten innebär övergivenhet till smärtan att du slutar försöka förbättra det, vilket i sin tur innebär att inte bara ditt fysiska tillstånd kommer att förbättras, utan också att din mentala sinnestillstånd blir dålig och känner sig eländig kommer att vara mycket mer sannolikt att förekommer i mycket fler situationer.

Enkel karbohydrater är per definition kolhydrater som består av en eller två sockerarter. De är en snabb energiförsörjning, men det här momentana boostet följs vanligtvis av en kollaps i energinivåerna. Eftersom fibromyalgi patienter också är mer känsliga för förändringar i blodsocker, bör enkla kolhydrater begränsas eller elimineras från vår kost. Överkonsumtionen av socker kan eskortera till andra negativa hälsoeffekter som nervskador förutom störande energinivåer. Överkonsumtionen av socker får våra nerver att svälla som vatten dras in i dem.

Samtidigt gör sockret det yttre lagret i nervcellerna mindre elastiskt, vilket får dem att bryta och riva. I slutändan kan denna process leda till nervskador, vilket ofta leder till smärta, domningar eller stickningar i extremiteterna.

Dela detta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *