Ekspert Q & A: Hvordan sover jeg bedre med fibromyalgi?

Shaun Shontae Hook begynte først å ha felles smerte da hun var bare 13 – men det var ikke før hun fødte sitt første barn i 2002 at smerten virkelig oppdret sitt hode. “Først trodde jeg at jeg bare ble eldre,” sier den 42 år gamle eieren av Hook Cleaning & Organization Services i Blythewood, SC. ​​”Mine leger tenkte kanskje at det var på grunn av å ha en baby. Men smerten var overalt – mine hofter, rygg, ankler, knær. “

I 2004 ble Hook diagnostisert med polyarthralgi, en medisinsk tilstand preget av leddsmerter, ømhet, stivhet og hevelse. Det var ikke før 2011 at en revmatolog endelig diagnostisert Hook med fibromyalgi.

hvordan å sove bedre med fibromyalgi - bilde av kvinne med stiv nakke

En kronisk lidelse som forårsaker tretthet og muskelsår, fibromyalgi kan endre hvordan hjernen behandler smertesignaler. Mens det er vanligst hos middelaldrende kvinner, kan det oppleve kjønn i alle aldre og anslås å påvirke mellom 2% og 6% av befolkningen over hele verden, ifølge National Sleep Foundation. Mange mennesker som har fibromyalgi har også andre tilstander som lupus, revmatoid artritt, irritabel tarmsyndrom (IBS), migrene og depresjon.

Vi snakket med Paul Corona, MD, en familie lege basert i Orange County, California, som spesialiserer seg på fibromyalgi, kronisk smerte og søvnløshet, for å lære mer om årsakene til fibromyalgi – og hvordan du kan få en bedre natts søvn hvis du har denne tilstanden.

Spørsmål: Hva er fibromyalgi og hva som forårsaker det?

Fibromyalgi er en inflammatorisk tilstand som forårsaker spredt smerte i hele kroppen din. Det er virkelig en mystisk sykdom, fordi det ikke er noen diagnostisk blodprøve eller skanning for å diagnostisere det, som det er for revmatoid artritt eller autoimmune sykdommer. Det er vanligvis relatert til stress og humørproblemer forårsaket av kjemiske ubalanser i nervesystemet, som mater hver felles og vev i kroppen din. Det kan utløses av skader, sykdom, sykdom og høyspenningshendelser. Som mange forhold, inkludert humørproblemer som angst, depresjon og bipolar sykdom, har fibromyalgi tendens til å løpe i familier.

Loading...

Spørsmål: Hva er de vanligste symptomene på fibromyalgi?

Til forskjell fra reumatoid artritt eller slitasjegikt, hvor pasienter føler smerte i et bestemt område, har fibromyalgi ofte ikke mening fordi det ofte føltes i hele kroppen – i nakken, armene, bena og ryggen. Fordi fibromyalgi smerte er spredt og kommer og går, gjør mange mennesker ikke forbindelsen.

Personer med fibromyalgi har ofte problemer med å sove, siden stress, smerte og angst kan føre til søvnløshet. De kan føle seg trette og har problemer med å tenke og minne, fordi vedvarende kronisk smerte og søvnløshet bærer dem ut. Det er også vanlig å oppleve stivhet, hodepine, smertefulle menstruasjonsperioder og prikking eller følelsesløshet i hender og føtter.

Spørsmål: Hvorfor er fibromyalgi tenkt å være knyttet til lidelser som revmatoid artritt og depresjon?

Lupus, revmatoid artritt, slitasjegikt, IBS, migrene og depresjon er alle relatert til stress. Folk tenker ofte ikke på den underliggende årsaken fordi de er så fokuserte på smerten. Men stress og smerte forårsaker angst, noe som fører til at symptomene forverres, noe som forårsaker mer angst og så videre. Derfor fokuserer behandlingen ikke bare på å lindre smerte, men på å forsøke å komme ned til det som kan forårsake fibromyalgi. Hvordan kan vi bidra til å forbedre humøret ditt og lindre stress? Vil du ha nytte av behandling for angst eller depresjon?

Spørsmål: Hvordan diagnostiseres fibromyalgi?

Siden det ikke er noen laboratorietester for fibromyalgi, bruker vi en utelukkende diagnose. Vi starter vanligvis med å ta blodprøver for å sjekke diagnosen autoimmune sykdommer, som revmatoid artritt. Hvis disse testene kommer tilbake normalt og vi kan utelukke disse forholdene, ser vi på personens helsemessige historie for vanlige fibromyalgi symptomer: Er det et mønster av smerte i ulike deler av kroppen med ømmepunkter? Hvordan er personens stemning og stressnivå? Hvis symptomene stemmer overens og har vært pågående, det er da vi diagnostiserer med fibromyalgi.

Spørsmål: Hva er sammenhengen mellom fibromyalgi og søvn?

Søvnløshet er svært vanlig for personer med fibromyalgi. En studie fant 96% av personer med fibromyalgi hatt problemer med å sove. Alle som er ubehagelig og i smerte, vil ikke sove også. Underliggende nevrokemiske ubalanser brenner mye humørrelaterte tilstander, inkludert fibromyalgi. Søvnproblemer knyttet til fibromyalgi kan skyldes unormale nivåer av nevrotransmittere som serotonin og nevendokrine og immunforsvar som veksthormon og kortisol.

Studier har også vist at personer med fibromyalgi pleier å ha en lavere terskel for smerte og kortere perioder med kortbølge søvn [også kjent som dyp søvn], noe som tyder på at de ikke sover like godt under de mest avslappende, ikke-REM [ rask øyebevegelse] søvn.

Spørsmål: Kan du få problemer med å sove, gjør fibromyalgi verre?

En god natts søvn er så verdifull. Enkelte undersøkelser har vist at kvinner som er søvnberøvet, har større sannsynlighet for å ha en lavere smertegrense. Det er en ond syklus: Jo mindre du sover, desto mer sannsynlig er du å føle deg tåket og sliten og har en oppblussing av fibromyalgi smerte neste dag.

Spørsmål: Hvilken type madrass anbefaler du for pasientene dine?

En god madrass som samsvarer med kroppen din og hjelper til med å avlaste trykkpunkter, kan gjøre det lettere for deg å få en god natts søvn. Vi anbefaler vanligvis faste madrasser, som gir bedre støtte til ryggraden. Svært myke madrasser kan få folk til dårlige søvnposisjoner som kan forverre smerte. Vi anbefaler også å finne en god pute for bedre nakkestøtte.

Spørsmål: Kan medisiner hjelpe med fibromyalgi og søvn?

Jeg foreskriver ofte sovemedikasjoner for å hjelpe folk til å sove bedre i utgangspunktet, men jeg liker ikke folk å være på dem for alltid. Jeg finner at SNRIer (serotonin- og norepinefrinopptakshemmere som Cymbalta, Pristiq eller Effexor XR) for å behandle depresjon, ofte hjelper med både fibromyalgi og søvn. Disse medisinene bidrar til å balansere norepinefrin, som synes å være den viktigste nevrokemiske som knytter stress og smerte. SSRIer (selektive serotonin reuptake inhibitorer som Prozac, Zoloft og Lexapro) har ikke en tendens til å hjelpe så mye fordi de ikke adresserer norepinefrin.

Spørsmål: Hva er de andre beste tipsene for å sove bedre med fibromyalgi?

Først og fremst gir god søvnhygiene deg en god natts søvn. Prøv å ha en sunn middag tidligere om natten, fordi å spise et tungt måltid med mye fett, karbohydrater og sukker innen et par timer med å trykke på sekken, kan forårsake sur refluks som gjør det vanskeligere å sove. Ikke se på TV eller bruk telefonen eller datamaskinen i timen før du går i seng, fordi det blå lyset de sender ut, har blitt vist å forstyrre søvnen. Lagre soverommet for avslapning, sex og søvn, og hold det mørkt og stille. Gi deg selv tid til å slå ned. Ta et bad, trene dype pusting øvelser, eller les en bok (bare hopp over spenningen romaner!).

En sunn livsstil kan også hjelpe til med både fibromyalgi og søvn. Kardiovaskulær trening lindrer stress, og folk som trener har ofte færre problemer med angst og smerte generelt. Jeg anbefaler å få hjertefrekvensen opp i 30 til 45 minutter tre til fire ganger i uken. Sunn mat bidrar til å holde vekten din i sjakk, noe som også kan hjelpe.

Ellers kan en massasje, akupunktur eller sittende i et boblebad hjelpe til med å slappe av musklene og hjelpe deg med å sove bedre. Over-the-counter antiinflammatoriske medisiner som ibuprofen kan lindre betennelse i leddene. Og hvis du er svært stresset eller engstelig, kan du ha nytte av medisiner eller terapi.

Selv om det kan være frustrerende, vet du at det er hjelp der ute. Start med din primærhelseperson, hvem vet deg godt og kan bestille prøver etter behov. Han eller hun kan henvise deg til en reumatolog, psykiater eller annen spesialist. Bare sørg for at din utøver forstår fibromyalgi og hvordan du behandler det.

Dele denne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *