Fibromyalgi er i stor grad en usynlig sykdom, siden det har symptomer som er vanskelig å forklare for venner og familie

Intervju med José Antonio Mingorance Rubiño, fysioterapeut og universitetsekspert i kroppsskade vurdering

«Fibromyalgi er i stor grad en usynlig sykdom, siden det har symptomer som er vanskelig å forklare for venner og familie»

«Fibromyalgi er i stor grad en usynlig sykdom, siden det har symptomer som er vanskelig å forklare for venner og familie»

Q Hva er fibromyalgi? 
R Fibromyalgi er en kronisk sykdom som forårsaker smerte, stivhet og ømhet i muskler, sener og ledd. Det er også preget av søvnforstyrrelser, tretthet, tretthet, angst, depresjon og endringer i tarmfunksjonene. Det er en form for generell ekstra-artikulær revmatisme, og som klinisk er preget av kronisk muskuloskeletale smerte, forbundet med endringer i det normale søvnmønsteret, tretthet og psykologiske eller personlighetsendringer.

Q Hva er opprinnelsen? 
R Det er en enhet av idiopatisk ukjent etiologi, men det er predisponerende faktorer som kvinneseksual, alder, rase, emosjonelle faktorer, familiehistorie og fysisk tilstand. Mulige utløsere er også beskrevet, for eksempel akutt posttraumatisk følelsesmessig stress, arbeidsrelatert stress, muskuloskeletale skader, tidligere operasjoner, alvorlig sykdom og reaktiv angst eller depresjon.

Q Hvor mange personer påvirker det? 
R Det anslås at det rammer 2-4% av befolkningen, som er vanlig hos kvinner (utbredelse på 4,2%) enn hos menn (forekomst av 0,2%).

Q Hvordan vite om du har fibromyalgi? 
R Fibromyalgi kan betraktes som en tilstand av imitasjon, siden dens hovedsymptomer (generalisert tretthet og smerte) er svært lik de andre sykdommer, så noen ganger er diagnosen komplisert.

Q Hva er alle symptomene dine? 
R De viktigste er tilstedeværelsen av diffus smerte i en stor del av kroppen, kronisk tretthet, felles stivhet og muskulære kontrakturer. Imidlertid er det andre symptomer som smerte konsentrert på enkelte områder, søvnforstyrrelse i kvalitet og kvantitet, hodepine, prikking og hevelse i hendene, økt vannlating, mer smertefulle menstruasjonsperioder hos noen kvinner, gastrointestinale problemer, følelsesløp i føtter og hender, svimmelhet, depresjon, angst, humørsvingninger, mangel på konsentrasjon og hukommelsestap.

Q Hvordan blir det diagnostisert? 
R En anamnese utføres ved vurdering av smerte og leddstivhet, samt muskel svakhet, asteni og ikke-restorativ søvn. På laboratorienivå har 30% av pasientene med fibromyalgi positive antinucleare antigener.
For tiden er det etablert viktige kriterier og mindre kriterier som krever tilstedeværelse av 3 hovedkriterier og 9 mindre kriterier. De viktigste kriteriene er den generelle smerten i mer enn 3 måneders evolusjon, smerte i 6 av de 18 spesifikke punktene i kroppen som ligger langs ryggraden, albuene, knærne og hofter og fraværet av samtidig sykdom som årsak til fibromyalgi. De mindre kriteriene er innbrudd av alfa-bølger i elektroensfalogrammet under søvn, ikke-avslappende søvn, nattlig økning i tretthet og morgenstivhet, daglig tretthet og tretthet, subjektiv følelse av betennelse eller parestesier, forverring av kulde, stress eller aktivitet og forbedring med hvile, varme og fysioterapi, kronisk hodepine og tarmfunksjonell lidelse.

Q Er sykdommen oppfattet for andre? 
En fibromyalgi er i stor grad en usynlig sykdom. Det er derfor spesielt vanskelig å beskrive for venner og familie, siden deres symptomer varierer i alvorlighetsgrad fra dag til dag. På grunn av dette er det en stor påvirkning på sosio-kjent nivå av livet.

Q Hvordan behandles det? 
A Behandlingen av fibromyalgi forsøker å lindre noen av sine symptomer og forbedre livskvaliteten, selv om det for øyeblikket ikke finnes kur. De mest brukte terapiene er pasientopplæring, kognitiv atferdsterapi, fysisk trening og fysioterapi.
Fysioterapi er av vital betydning: utvikling av programmer med moderat fysisk trening, hydroterapi og proprioceptiv trening vises som terapier med de beste resultatene for lindring av smerte og for å forbedre muskel og fellesbalanse. Ideelt sett bør pasienten med fibromyalgi behandles innenfor et tverrfaglig team bestående av en reumatolog, en nevrolog, en psykolog, en fysioterapeut og en ergoterapeut. Fibromyalgi gjør livet til en daglig utfordring, men det gir også uventede fordeler, for eksempel å lære å være takknemlig for livets små daglige skjønnheter.

Dele denne

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *