Skillnaden mellan att vara trött och ha kronisk trötthet

Under åren har mina vänner och familj slutat fråga mig hur jag är. Det beror på att varje gång svaret alltid kommer att vara “trött”.

Jag menar, varför ljuger du på den? Det finns inget sätt att undvika det faktum att jag ser trött ut. Påsarna under mina ögon har påsar. Jag går som en kvinna som har dömts till galgen och jag väntar på att någon ska fråga min 67-årige mamma om jag är hennes mamma.

Självklart, om du är en främling eller flickan vid utcheckningen och du frågar mig hur jag är, svarar jag alltid med plikten, “Jag mår bra”, när det jag verkligen vill säga är: “Är det du sitter bekvämt Då börjar jag. Allt började under sommaren … “innan de gav dem en lång historia av min smärta och lidande i varje detalj. Men inte jag.

Svaret “jag också” är ibland svårt att ta och får dig att känna dig väldigt bråttom. Det är inte att jag har monopol på trötthet, men om inte den andra också drabbas av kronisk trötthet, tycker jag att det är svårt att assimilera de två.

Så hur ska jag beskriva hur min trötthet är annorlunda än din trötthet, när jag knappt kan beskriva det? Hur kan jag få dem att förstå att det inte bara är ett elegant namn för att vara extremt trött? Vad ska man tända på den bärbara datorn, hämta telefonen eller bara läsa är en ansträngande upplevelse i sig?

Det verkar konstigt att ringa försvagande utmattning, men det är vad kronisk trötthet är. Det gör dig svag och kan inte göra de flesta uppgifterna. Även den här sista stycket tog mer än 45 minuter att skriva eftersom jag var tvungen att vila några gånger mellan att skriva. Det stör dig och väger dig så att du inte kan lägga en fot framför den andra eller höja dina armar. Ibland verkar det så förtryckande att det verkar som om hela din kropp sjunker i marken. Allt du gör är att göra det medan du stänker i några inches av leran, eller som om du fortfarande simmar mot tidvattnet …

Du kan be dem att tänka sig att få influensan 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Även om det för vissa syns symptomen och försvinner. Eller berätta för dem att även om jag lyckades sova 10 timmar, skulle jag nog känna mig ännu värre än innan jag sov. Och muskelsmärta, ont i halsen, huvudvärk, svullnad och styva leder, kronisk hosta och illamående? Vad sägs om psykiska och fysiska symptom? Vad sägs om inverkan på vänskap och relationer? Hur kan jag förklara detta för någon som bara tycker att jag är trött?

Faktum är att jag inte gör det. Det är mycket lättare att säga att jag mår bra, och jag gör det. Liksom många människor med kronisk sjukdom, målar vi våra leenden och låter världen tro att allt är sol och lollipop, och under denna tid fortsätter vi att lida i tystnad.

Jag försöker inte försvaga de som säger att de är trötta. Oavsett om du är stressad, överarbetad, gravid eller kör efter en handfull “livmoderfrukt”, kan trötthet få en skadlig effekt på någon. Jag är trött på människor som antar att “min trötthet” är en överdriven överdrift, eller något som lätt kan lösas genom att vila bra på natten. Men skulle det inte vara bra om jag kunde?

Dela detta

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *