Het verschil tussen moe zijn en chronische vermoeidheid hebben

In de loop der jaren zijn mijn vrienden en familie gestopt met vragen hoe ik ben. Dit komt omdat elke keer het antwoord onveranderlijk “moe” is.

Ik bedoel, waarom lieg je erover? Er is geen manier om te voorkomen dat ik er moe uitzie. De tassen onder mijn ogen hebben tassen. Ik loop als een vrouw die tot de galg is veroordeeld en ik wacht op iemand die mijn 67-jarige moeder vraagt ​​of ik haar moeder ben.

Natuurlijk, als je een vreemdeling bent, of het meisje bij de kassa en je vraagt ​​me hoe ik ben, antwoord ik altijd met de verplichting: “Het gaat goed”, terwijl ik eigenlijk wil zeggen: “Zijn zit je comfortabel? Dan zal ik beginnen. Het begon allemaal in de zomer van … “voordat ik hun een lange geschiedenis gaf van mijn pijn en lijden tot in het kleinste detail. Maar ik niet.

Het antwoord “ik ook” is soms moeilijk te nemen en geeft je het gevoel dat je heel snel bent. Het is niet dat ik het monopolie heb van vermoeidheid, maar tenzij de ander ook lijdt aan chronische vermoeidheid, vind ik het moeilijk om de twee te assimileren.

Dus hoe ga ik beschrijven hoe mijn vermoeidheid verschilt van je vermoeidheid, wanneer ik het nauwelijks kan beschrijven? Hoe kan ik ze laten inzien dat het niet alleen een elegante naam is om extreem moe te zijn? Wat op de laptop aan te steken, de telefoon op te nemen of gewoon te lezen, is op zichzelf al een vermoeiende ervaring?

Het lijkt vreemd om afmattende vermoeidheid te noemen, maar dat is chronische vermoeidheid. Dit maakt je zwak en niet in staat om de meeste taken uit te voeren. Zelfs deze laatste alinea duurde meer dan 45 minuten om te schrijven omdat ik een paar keer moest rusten tussen schrijven. Het verstoort je geest en weegt je zodat je de ene voet niet voor de ander kunt zetten of je armen kunt opheffen. Soms lijkt het zo onderdrukkend dat het lijkt alsof je hele lichaam in de grond zakt. Alles wat je doet is als het doen terwijl je in een paar centimeter modder spettert, of alsof je nog steeds tegen het tij in zwemt …

Je zou ze kunnen vragen zich 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar voor de griezel te stellen. Hoewel voor sommigen de symptomen verschijnen en verdwijnen. Of zeg dat zelfs als ik erin slaagde om 10 uur te slapen, ik me waarschijnlijk nog slechter zou voelen dan voordat ik ging slapen. En spierpijn, keelpijn, hoofdpijn, zwelling en stijve gewrichten, chronische hoest en misselijkheid? Hoe zit het met psychische en fysieke symptomen? Hoe zit het met de impact die het heeft op vriendschappen en relaties? Hoe kan ik dit uitleggen aan iemand die denkt dat ik moe ben?

Het is een feit dat ik het niet doe. Het is veel gemakkelijker om te zeggen dat het goed gaat, en ik doe het. Zoals zoveel mensen met een chronische ziekte, schilderen we onze glimlach en laten we de wereld denken dat alles zon en lolly is, en gedurende deze tijd blijven we in stilte lijden.

Ik probeer diegenen die zeggen dat ze moe zijn niet te kleineren. Of je nu gestrest, overwerkt, zwanger bent of achter een handvol ‘baarmoedervruchten’ loopt, vermoeidheid kan een schadelijk effect hebben op iedereen. Ik ben moe van mensen die aannemen dat “mijn vermoeidheid” een overdreven overdrijving is, of iets dat gemakkelijk kan worden opgelost door ‘s nachts goed te rusten. Maar zou het niet geweldig zijn als ik kon?

Deel dit

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *