Forskjellen mellom å være sliten og ha kronisk tretthet

Gjennom årene har mine venner og familie stoppet med å spørre meg hvordan jeg er.Dette er fordi hver gang vil svaret alltid være “trøtt”.

Jeg mener, hvorfor ligger du på den? Det er ingen måte å unngå at jeg ser sliten ut. Posene under øynene mine har poser. Jeg går som en kvinne som har blitt dømt til galgen, og jeg venter på at noen skal spørre min 67 år gamle mor hvis jeg er hennes mor.

Selvfølgelig, hvis du er en fremmed, eller jenta ved utsjekkingen, og du spør meg hvordan jeg er, svarer jeg alltid med forpliktelsen: “Jeg har det bra”, når det jeg virkelig vil si er: “Er sitter du komfortabelt? Da begynner jeg. Alt begynte i løpet av sommeren … “før de ga en lang historie av smerte og lidelse i hver eneste detalj. Men ikke jeg.

Svaret “jeg også” er noen ganger vanskelig å ta og får deg til å føle deg veldig travelt. Det er ikke at jeg har monopol på tretthet, men med mindre den andre også lider av kronisk tretthet, finner jeg det vanskelig å assimilere de to.

Så hvordan skal jeg beskrive hvordan trettheten min er forskjellig fra tretthet, når jeg nesten ikke kan beskrive den? Hvordan kan jeg få dem til å forstå at det ikke bare er et elegant navn å være ekstremt sliten? Hva å lyse på den bærbare datamaskinen, hente telefonen eller bare lese er en utmattende opplevelse i seg selv?

Det virker rart å ringe forringende tretthet, men det er det kroniske tretthet er. Dette gjør deg svak og ikke i stand til å gjøre de fleste oppgavene. Selv dette siste avsnittet tok mer enn 45 minutter å skrive fordi jeg måtte hvile noen ganger mellom å skrive. Det forstyrrer tankene dine og veier deg slik at du ikke kan sette en fot foran den andre eller heve armene dine. Noen ganger virker det så undertrykkende at det ser ut til at hele kroppen din synker i bakken. Alt du gjør er som å gjøre det mens du spiser i noen få meter av gjørme, eller som om du fortsatt svømmer mot tidevannet …

Du kan be dem om å forestille seg å ha influensa 24 timer i døgnet, syv dager i uken, 365 dager i året. Selv om for noen, symptomene vises og forsvinner. Eller fortelle dem at selv om jeg klarte å sove 10 timer, ville jeg nok føle meg enda verre enn før jeg sovnet. Og muskelsmerter, ondt i halsen, hodepine, hevelse og stive ledd, kronisk hoste og kvalme? Hva med psykologiske og fysiske symptomer? Hva med effekten på vennskap og relasjoner? Hvordan kan jeg forklare dette til noen som bare synes jeg er trøtt?

Faktum er at jeg ikke gjør det. Det er mye lettere å si at jeg har det bra, og jeg gjør det. Som mange mennesker med kronisk sykdom, maler vi våre smiler og la verden tenke at alt er sol og lollipop, og i denne tiden fortsetter vi å lide i stillhet.

Jeg prøver ikke å fortelle de som sier at de er trette. Uansett om du er stresset, overarbeidet, gravid eller kjører etter en håndfull “livmorfrukt”, kan tretthet påvirke noen. Jeg er lei av folk som antar at “min tretthet” er en overdreven overdrivelse, eller noe som lett kan løses ved å hvile godt om natten. Men ville det ikke vært bra hvis jeg kunne?

Dele denne

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *