Forskellen mellem at være træt og have kronisk træthed

I årenes løb har mine venner og familie stoppet med at spørge mig, hvordan jeg er. Dette skyldes, at svaret altid vil være “træt” hver gang.

Jeg mener, hvorfor lyver du på det? Der er ingen måde at undgå, at jeg ser træt ud. Taskerne under mine øjne har poser. Jeg går som en kvinde, der er blevet dømt til galgen, og jeg venter på, at nogen skal spørge min 67-årige mor, hvis jeg er hendes mor.

Selvfølgelig, hvis du er en fremmed eller pigen ved check-out, og du spørger mig, hvordan jeg er, svarer jeg altid med forpligtelsen: “Jeg har det fint”, når det jeg virkelig vil sige er: “Er sidder du komfortabelt? Så begynder jeg. Det hele begyndte i løbet af sommeren … “, før de gav dem en lang historie af min smerte og lidelse i hver detalje. Men ikke mig.

Svaret “jeg også” er undertiden svært at tage og får dig til at føle sig ekstremt travlt. Det er ikke, at jeg har monopol på træthed, men medmindre den anden også lider af kronisk træthed, finder jeg det vanskeligt at assimilere de to.

Så hvordan skal jeg beskrive, hvordan min træthed er forskellig fra din træthed, når jeg næsten ikke kan beskrive den? Hvordan kan jeg få dem til at forstå, at det ikke bare er et elegant navn at være ekstremt træt? Hvad at tænde på den bærbare computer, afhente telefonen eller bare læse er en udmattende oplevelse i sig selv?

Loading...

Det virker mærkeligt at kalde forringende træthed, men det er det, som kronisk træthed er. Dette gør dig svag og ude af stand til at udføre de fleste opgaver. Selv dette sidste afsnit tog mere end 45 minutter at skrive, fordi jeg måtte hvile et par gange mellem at skrive. Det forstyrrer dit sind og vejer dig, så du ikke kan sætte en fod foran den anden eller hæve dine arme. Nogle gange virker det så undertrykkende, at det ser ud til, at hele din krop synker ned i jorden. Alt du gør, er som at gøre det, mens du spatter i et par tommer mudder, eller som om du stadig svømmer mod tidevandet …

Du kan bede dem om at forestille sig at have influenza 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, 365 dage om året. Selv om for nogle, symptomerne vises og forsvinder. Eller fortæl dem, at selv om jeg formåede at sove 10 timer, ville jeg nok føle mig endnu værre end før jeg gik i seng. Og muskelsmerter, ondt i halsen, hovedpine, hævelse og stive led, kronisk hoste og kvalme? Hvad med psykiske og fysiske symptomer? Hvad med virkningen på venskaber og relationer? Hvordan kan jeg forklare dette for nogen, der bare synes jeg er træt?

Faktum er, jeg gør det ikke. Det er meget lettere at sige, at jeg har det fint, og jeg laver det. Ligesom mange mennesker med kronisk sygdom, male vi vores smil og lade verden tro at alt er sol og lollipop, og i denne tid fortsætter vi med at lide i stilhed.

Jeg forsøger ikke at forringe dem, der siger, at de er trætte. Uanset om du er stresset, overarbejde, gravid eller løber efter en håndfuld “livmoderfrugter”, kan træthed få en skadelig virkning på nogen. Jeg er træt af folk, der antager, at “min træthed” er en overdreven overdrivelse, eller noget, der let kan løses ved at hvile sig godt om natten. Men ville det ikke være godt, hvis jeg kunne?

Del dette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *