Fibromyalgi: den mest överkänsliga sjukdomen.

Mer smärtsam sjukdom, fibromyalgi   
är en okänd sjukdom, men det är en av de mest smärtsamma där, eftersom någon som känner känslighet i vissa delar av kroppen: nacke, axlar, rygg, höfter, armar och ben. Patienterna behöver inte nödvändigtvis yttre sår eller obehag som de klagar över, men tillståndet för fibromyalgi tvingar dem att skrika när endast ett finger berör dessa områden.

Människor som lider av fibromyalgi utsätts inte bara för överkänslighet hos kroppen. De har också sömnstörningar, morgonstyvhet, huvudvärk, extremt smärtsam menstruationsblödning, domningar i händer och fötter och svårigheter i koncentration eller minne (dessa minnen). Avfallet kallas ibland “fibroneblin”.

Inte bara det, fibromyalgi kan påverka människor en gång med alla tidigare symtom och försvaga styrkan och viljan hos dem som lider av det.

Du kan ha två eller flera kroniska smärtstillstånd samtidigt. Dessa tillstånd innefattar kronisk trötthetssyndrom, endometrios, fibromyalgi, inflammatorisk tarmsjukdom, interstitiell cystit, temporomandibulära ledstörningar och vulvodyni. Det är inte känt om dessa sjukdomar har en vanlig orsak.

Orsaker till fibromyalgi

För närvarande finns det ingen vetenskaplig information tillgänglig för att identifiera orsakerna till fibromyalgi. Det har emellertid varit förknippat med stressiga eller traumatiska situationer, återkommande skador på de nämnda områdena och till och med obehag. Oavsett, fibromyalgi kan också förekomma ensam.

Vissa forskare tror att fibromyalgiens ursprung kan vara genetiskt. Generna kan utlösa en stark smärtsam reaktion på saker som andra inte finner smärtsamma.

Vem lider av fibromyalgi?

Forskare uppskattar att fibromyalgi i USA påverkar 5 miljoner människor, över 18 år. 80 till 90 procent av de personer som diagnostiserats med fibromyalgi är kvinnor. Män och pojkar kan dock också ha störningen. De flesta fall diagnostiseras i medelåldern.

Fibromyalgi är en sjukdom som har erkänts av alla internationella medicinska organisationer och WHO sedan 1992 och klassificeras som en reumatisk sjukdom enligt den internationella klassificeringen M79.7 (ICD-10 CM, senaste revisionen).

Smärtan och andra symtom på denna sjukdom är självförsörjande över tiden, så tidig diagnos är särskilt viktig. I annat fall är symtomen ännu mer smärtsamma och outhärdliga.

Denna sjukdom diagnostiseras vanligen hos personer som har vissa sjukdomar, såsom:

Reumatoid artrit 
Systemisk lupus erythematosus (vanligen kallad lupus). 
Ankyloserande spondylit (ryggmärgsartrit). 
Kvinnor som har en familjemedlem med fibromyalgi är också mer benägna att få fibromyalgi. 
Behandling av fibromyalgi.

Fibromyalgi kan vara svår att behandla och är inte härdbar. Även om sjukdomen har erkänts i mer än 13 år, det finns tillräckligt med specialister för att behandla samtliga fall fibromyalgi, eftersom patienterna i allmänhet inte kan hitta en snabb diagnos och konsultera en reumatolog som specialiserat sig på läkemedel mot artrit och andra sjukdomar av lederna eller mjuka handdukar.

Behandlingen av fibromyalgi kräver ibland lagarbete. Detta inkluderar din läkare, en sjukgymnast och eventuellt andra vårdgivare.

Välbesökt fibromyalgi hindrar inte dig från att leva ett lugnt liv, men följande rekommendationer hjälper dig att må bättre:

Spårning medicinska instruktioner (med läkemedel till alternativ medicin) 
få tillräckligt med sömn 
Utövande av 
en välbalanserad kost 
justeringsarbete efter dina behov (vid behov förhandla hemmakontor) 
För mer information, du kan göra det Nästa Få information om forskningen NIAMS gör och andra behandlingar och förebyggande av sjukdomen.

Den mest smärtsamma sjukdomen, fibromyalgi.

Dela detta

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *