Huvudsakliga orsaker till fibromyalgiutbrott.

Karen Lee RichardsEXPERTPATIENTEtt utbrott av fibromyalgi är en tillfällig ökning av antal och / eller intensitet av symtom. Vissa utbrott endast en eller två dagar, men andra kan vara i veckor eller tom månader. Det bästa sättet att förhindra fibromyalgiutbrott är att identifiera orsaken och om möjligt undvika de omständigheter som utlöser dem. Tänk på att utslag inte kan förekomma tills 48 timmar efter händelsen som utlöste den. Här är 10 vanliga orsaker till fibromyalgiutbrott.

Klimatförändringar

Kanske är den vanligaste orsaken till kortsiktiga fiberutbrott hänförliga till klimatförändringar. Varje gång barometertrycket förändras och en ny front passerar, upplever många personer med fibromyalgi en ökning av deras symtom, inklusive smärta. Lyckligtvis varar dessa utbrott normalt bara en eller två dagar.

Överdriven ansträngning

När vi trycker för mycket fysiskt riskerar vi att orsaka en blixt. De sällsynta dagarna när vi mår väldigt bra är det så svårt att inte försöka komma ihåg alla hushållssysslor och aktiviteter som vi inte har kunnat göra i en månad eller två. Men överdrift, även om du mår bra, kommer vanligtvis att bita dig tillbaka i form av en fibro. Det är bättre att gradvis öka din aktivitetsnivå för att vänta på mer bra dagar att passera med färre motgångar.

Loading...

påkänning

Långvarig stress kan få en signifikant inverkan på symtomen på fibromyalgi. Stress kan vara en särskilt skrämmande faktor när det gäller triggare av fibroflare, eftersom det händer mycket ofta: vår bil bryts ner, ekonomin blir sämre, vår son blir sjuk. Utan att medvetet tänka på det, stiger vår stressnivå. Tyvärr är utbrott av stress ofta länge, eftersom de kan vara svåra att identifiera och hitta sätt att hantera dem effektivt.

Sjukdom eller skada

Precis som en sjukdom eller skada ofta utlöser uppkomsten av fibromyalgi kan en annan sjukdom eller skada utlösa ett utbrott av fibromyalgi symptom. Även något så enkelt som förkylning kan leda till ett utbrott av fibro.

Hormonella förändringar

Flera kvinnor rapporterade att de hade fibromyalgiattacker i samband med deras menstruationscykler och klimakteriet. Varje person bör diskutera med sin läkare om hormonbytebehandling är lämplig eller användbar i dessa fall.

Temperaturförändringar

Många personer med fibromyalgi är extremt känsliga för kyla, värme eller båda. Exponering för dessa obekväma temperaturer, även i relativt korta perioder, kan ibland utlösa en flare.

Brist på sömn eller förändringar i sömnrutinen.

Att ha en vilsam, vilsam och kvalitets sömn är en konstant utmaning för personer med fibromyalgi. När sömnen avbryts eller en persons normala sömnmönster förändras, särskilt över en tidsperiod, är det möjligt att en våg av fibro inte kommer att lämnas efter. Det är viktigt att hitta en sömnrutin som passar dig och hålla den så nära som möjligt.

Behandling ändras

Även om förändringar i dina läkemedel eller andra behandlingsprotokoll är utformade för att förbättra dina symtom, kan dessa förändringar ibland ge upphov till en ökning av dina symtom. Det kan vara svårt att avgöra om flaren orsakades av förändringen själv eller om det var en slump. Tillsammans med din läkare kan du behöva en provperiod för att avgöra om förändringen av behandlingen är den skyldige eller om en annan faktor har orsakat impulsen.

reser

Själv är det lätt att resa för någon med fibromyalgi och även den bästa resan kan följas av ett fibroutbrott. Det beror förmodligen på att resor ofta medför andra vanliga triggers, som klimatförändringar, temperaturförändringar, stress och avbrott i sömnmönster. Försök att planera mycket vila under din resa och planera en extra dag före avresan och efter din återkomst till vila. Även om detta inte helt kan förhindra ett utbrott, kan det hjälpa till att minimera dess svårighetsgrad.

Individuella känsligheter

Personer med fibromyalgi har ofta ett antal problem som de är särskilt känsliga för, såsom allergier eller känslighet mot ljus, buller och / eller lukt. Exponering mot föremål som är känsliga, såsom ljusa ljus eller starka luktar, kan utlösa ett fibro-tryck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *