Hypervigilans i fibromyalgi Hva er det?

Hypervigilance   er en tilstand av å være konstant spent, i en tilstand av varsel og ekstremt bevisst på ditt miljø.

En liten, men voksende undersøkelse tyder på at hypervigilans er en egenskap for fibromyalgi, og kan være en vanlig symptombidragende overstimulering.

Tanken er at hjernen vår blir for bevisst på ting som kan inkludere smertefulle stimuli, lyder, sterkt lys og generell aktivitet.

Dette kan forklare hvorfor kroppen reagerer så smertelig til en følelse av at folk flest ikke ville føle seg så vondt (allodyni kalles), og hvorfor vi er følsomme for støy, lys, kaotiske omgivelser, og mer.

Med hypervigilance gjør det ikke bare tingene enklere, men det er usannsynlig at du kan distrahere fra dem. Hvis noe piper i det andre rommet, vil du legge merke til det umiddelbart, vil bli veldig distrahert av det, og vil sannsynligvis bli agitert hvis det ikke går bort.

Det samme gjelder følelsen av trykk på et belte eller hvordan et vev gni på huden. Hjernen vår ser det som en trussel, vår hjerne er knyttet til den, og vår fysiologiske respons er mye mer ekstrem enn den burde være.

I mange sammenhenger er hypervigilans forbundet med angst. En fibromyalgiundersøkelse foreslo imidlertid at vi kunne være hypervigilante med eller uten angst.

Die Hypervigilanz Experience

Den menneskelige hjerne oppfatter mye informasjon om våre miljøer som ikke bevisst noensinne.

Det er for mange signaler til bombarderer hjernen vår på en gang, så det er en screening prosess – ting blir filtrert uviktig, og vi vil aldri vite dem.

Alt som truer hjernen din, vil imidlertid få ytterligere oppmerksomhet. Dette kan være et veldig personlig svar, avhengig av hva hjernen din har, er faren lært.

Ta for eksempel folk med fobi for edderkopper (frykt for edderkopper.) Fordi det er nesten helt sikkert den første personen i rommet ser en feil på veggen eller noe lite på teppet i rommet . Deres hjerner er stadig på vakt, spesielt på steder der de ofte så edderkopper.

Hvis de ser en edderkopp, kan de få panikk, vil løpe bort, vil krølle seg på et trygt sted og skrike. Med fibromyalgi kan svaret på altfor stimulerende miljøer være lik.

Jeg har personlig erfaring med det. Når jeg var på nettet for å kjøpe noe i en liten kaotisk butikk hvor en kollega hadde vært høyt, thrashy musikk med et ekstremt raskt tempo. Heldigvis var jeg med min mann og da jeg ga ham min artikkel og fortalte ham at jeg kunne komme seg ut av det, forsto han.

Utenfor satt jeg mot en vegg, lukket øynene mine, og tok et dypt pust inntil jeg var trygg fra å angripe et voksenangrep. Som en arachnophobe kan jeg se likhetene mellom det, og hva skjer når jeg ser en edderkopp.

Bor med hypervigilance

De fleste foreldre opplever litt hypervigilanse når det gjelder våre barn. Hvis du har en ny baby, kan de minste moans få deg ut av sengen.

De legger merke til noen farer at andre ikke liker en utsatt strømuttak eller en pott på kanten av et bord.

Således, mens hypervigilanse er normalt i noen situasjoner, er det ikke sunt å bruke for mye tid i en hypervigilant tilstand. Politiet og soldatene i kampsone gjør ofte dette, og setter dem i fare for PTSD.

Hypervigilance kan forstyrre søvn, føre til unngåelsesadferd og gjøre deg nervøs og engstelig. Å være våken hele tiden er utmattende. Det kan gjøre deg irritabel og utsatt for utbrudd. Panikkanfall er definitivt mulig.

Hypervigilance er et aspekt av sykdommen og ikke en sykdom i seg selv.

Hvis du tror hypervigilance er et problem for deg, snakk med legen din. Dette kan bidra til å forme retningen av behandlingen.

Medisiner brukes vanligvis ikke til å behandle hypervigilans. I stedet er det anbefalt for sykdoms teknikker og behandling av behandlingen som forårsaket den.

Tilpasningsteknikker kan være:

  • takle stress
  • yoga
  • meditasjon
  • oppmerksomhet
  • dyp pusting

Det er en god ide å komme seg ut av situasjoner eller miljøer som øker hypervigilansen din. Men hvis dette fører til isolasjon eller unngår atferd, kan du dra nytte av rådene.

Selv om du kanskje noen ganger føler deg håpløs, husk at med tid og krefter kan hypervigilans bli overvunnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *