16 voorbeelden van pijn Ik lijd met mijn fibromyalgie

Chronische pijn  is bijna altijd een van de vele symptomen van  fibromyalgie  , maar voor mij is het de meest voorkomende. Pijn beïnvloedt alle aspecten van mijn leven. Dure betaling voor elke fysieke activiteit die ik doe; Zelfs de kleinste taak kan leiden tot een grote toename van mijn symptomen.

Fibromyalgie-pijn is uniek vanwege de ernst, complexiteit en meerdere betrokken systemen. Er zijn drie hoofdtypen van pijn bij fibromyalgie:  hyperalgesie, allodynie en paresthesie.


Hyperalgesie vertaalt zich letterlijk als overmatige pijn:  “hyper” betekent overmaat en “algesie” betekent pijn. Het is de medische term voor de intensivering van pijn bij fibromyalgie.
Allodynia is de pijn die u voelt wanneer u de huid aanraakt of wrijft. Bijvoorbeeld, een lichte druk van de kleding, of een zachte massage veroorzaakt pijn, of ook een lichte bries die op de huid waait. Het is overgevoeligheid voor stimuli die normaal geen pijn veroorzaken. Paresthesie is een vreemd nerveus gevoel, dat aanvoelt als iets dat kruipt, tintelt, brandt, jeukt of verdooft, bijvoorbeeld een gevoelloze plek in het midden van de voet, of een brandend gevoel in de rug, maar om eerlijk te zijn, deze woorden betekenen heel weinig voor iedereen die geen fibromyalgie heeft. Dus om mensen die het niet hebben een idee te geven van hoe het voelt om met deze pijnlijke en slopende ziekte te leven, zal ik de pijn beschrijven die ik ervaar, op een manier waarvan ik hoop dat iedereen het kan begrijpen.

1. Branden in de huid Soms voelt mijn huid alsof hij in brand staat, voelt het levend. Stel je voor dat je uren in de zon doorbrengt zonder bescherming tegen de zon, en dan neem je een duik in de zee en verbrandt zout water je beschadigde huid. Dan kleed je je uit om ‘s nachts uit te gaan en wrijven je kleren in levend vlees tegen je huid. Wanneer u fibromyalgie heeft, kan alleen kleding deze pijn veroorzaken, zonlicht is niet vereist.


2. Stekende / brandende pijn
 Deze pijn vind ik bijzonder moeilijk te verdragen. Het is zo ernstig dat het me buiten adem laat. De pijn komt in golven en gaat gepaard met misselijkheid.


3. Gewrichtspijn
 Mijn gewrichtspijn is een doffe kloppende pijn. Het beïnvloedt vooral mijn knieën, maar het kan ook andere gebieden beïnvloeden.


4. Spierpijn
 Mijn spieren doen constant pijn. Zelfs de geringste activiteit doet ze kloppen en branden. Ik vind het onmogelijk om me op mijn gemak te voelen wanneer mijn spieren pijn doen, het maakt me zo rusteloos.


5. Spierkrampen 
 Ik ervaar elke dag spierkrampen, ze zijn bijna constant. Het is alsof je geen controle over je lichaam had, alsof een onvoorziene kracht je manipuleerde.


6. Stekende pijn
 Je voelt dat iemand je gebruikt als een voodoo-pop.


7. Tussen een jeuk en een kloppende pijn ben ik er zeker van dat hier een technische term voor is, maar “een kruising tussen een jeuk en een steek” is de beste manier om het te beschrijven. Het gebeurt diep in mijn spieren en het is onmogelijk om de jeuk te krabben. Het veroorzaakt ook trillen in het getroffen deel van mijn lichaam.


8. Kneuzegevoel
 Niet alleen op de huid maar ook van binnen, die gekneusd en gevoelig aanvoelt. Mijn borst- en ribbenkast voelen meestal gekneusd, wat ademhaling pijnlijk kan maken (costochondrale pijn). 


9. Gevoel van ongemak door het hele lichaam
 Wanneer ik overgevoelig ben, heb ik het gevoel dat ik een ongemak in het hele lichaam heb. De minste aanraking of beweging geeft kloppende pijn rond mijn lichaam.

10. Stijfheid Stel je voor dat een gezond persoon na maanden inactiviteit naar de sportschool gaat. Hij heft gewichten op en heeft een volledige lichaamstraining. De volgende dag voelen ze zich stijf en vechten om te bewegen. Een persoon met fibromyalgie wordt elke ochtend wakker en voelt zich zo. Het lijkt erop dat hij een pak onder de huid droeg dat twee maten kleiner was.


11. Bestraalde pijn
 Ik ervaar pijn die een centraal punt heeft, maar vanaf dat punt uitstraalt. De pijn kan in mijn rug beginnen, maar het loopt bijvoorbeeld ook door mijn benen.


12. Pijn veroorzaakt door aanraking
 Zelfs de minste aanraking van een geliefde kan pijn veroorzaken. Ik moet kleding van twee maten groter dragen, gemaakt van zacht materiaal zonder naden. Ik draag zachte, platte schoenen van een grotere maat en ik moet mijn haar knippen omdat het veel pijn in mijn huid veroorzaakt. Aanraking veroorzaakt veel van de soorten pijn die ik heb beschreven.


13. Migraine / hoofdpijn
 Ik denk niet dat er een dag voorbijgaat zonder hoofdpijn, dit kan te wijten zijn aan stress. Mijn migraine wordt verergerd door stress en hormonen. Als ze toeslaan, word ik arbeidsongeschikt. Ik verlies mijn gezichtsvermogen en de pijn is zo ernstig … De minste beweging, aanraking of geluid geeft kloppende pijn rond mijn hoofd en gezicht.


14. Huid tintelingen 
 Het voelt alsof er duizenden insecten rond mijn huid lopen. Het is eigenlijk best eng.


15. Overgevoeligheid
 Sommige dagen is het geluid ondraaglijk. In een oogwenk ervaar ik pijn, misselijkheid, duizeligheid, beven en een naderende paniekaanval. Maar het is niet alleen lawaai, ik ben ook overgevoelig voor geuren, licht en aanraking. Ja, een geur van sterke parfum kan me pijn doen.


16. Prikkelbare
 darm syndroom Fibromyalgie gaat vaak gepaard met andere aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS). In tegenstelling tot wat mensen misschien denken, treedt IBS-pijn niet alleen op in de darmen, maar straalt deze uit naar andere delen van het lichaam, vooral de rug. Het is een scherpe en brandende pijn. Gassen gevangen in een reeds ontstoken darm, zijn een van de meest pijnlijke symptomen van IBS, is overweldigend.

Pijn is niet het enige symptoom van fibromyalgie, maar het is het symptoom dat de grootste negatieve invloed heeft op mijn leven en mijn gezondheid.

👇
👇

 Bedankt voor het lezen!  Delen! 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *