16 Eksempler på smerter, jeg lider af min fibromyalgi

Kronisk smerte  er kun et af de mange symptomer, der findes i  fibromyalgi  på næsten alle tidspunkter, men for mig er det det mest dominerende. Smerter påvirker alle aspekter af mit liv. Dyrt betaling for hver fysisk aktivitet, jeg udfører; Selv den mindste opgave kan føre til en stor stigning i mine symptomer.

Fibromyalgiasmerter er unikke på grund af dens alvorlighed, kompleksitet og flere involverede systemer. Der er tre hovedtyper af smerter ved fibromyalgi:  hyperalgesi, allodynia og paræstesi.


Hyperalgesi oversættes bogstaveligt talt som overdreven smerte:  “hyper” betyder overskydende og “algesia” betyder smerte. Det er den medicinske betegnelse for intensivering af smerter ved fibromyalgi.
Allodynia er den smerte, du føler, når du rører eller gnider huden. For eksempel forårsager et let tryk på tøjet eller en mild massage smerter eller også en let brise, der blæser på huden. Det er overfølsomhed over for stimuli, der normalt ikke ville forårsage nogen smerte. Paræstesi er en mærkelig nervøs fornemmelse, der føles som noget, der kryber, prikken, forbrændinger, kløe eller følelsesløshed, f.eks. En følelsesløs plet i midten af ​​foden eller en brændende fornemmelse i ryggen. Men for at være ærlig betyder disse ord meget lidt for nogen, der ikke har fibromyalgi. Så for at give mennesker, der ikke har det, en idé om, hvordan det føles at leve med denne smertefulde og svækkende sygdom, vil jeg beskrive den smerte, jeg oplever, på en måde, som jeg håber, at alle kan forstå.

1. Brænding i huden Nogle gange føles min hud som om den er i brand, den føles levende. Forestil dig at tilbringe timer i solen uden solbeskyttelse, og så tager du en dukkert i havet, og saltvand forbrænder din beskadigede hud. Derefter klæder du dig for at gå ud om natten, og dit tøj gnider mod din hud i levende kød. Når du har fibromyalgi, kan tøj alene forårsage denne smerte, sollys er ikke påkrævet.


2. Stikkende / brændende smerte
 Dette er en smerte, som jeg synes er særlig vanskelig at bære. Det er så alvorligt, at det efterlader mig åndedrag. Smerten kommer i bølger og er ledsaget af kvalme.


3. Ledsmerter
 Min ledssmerter er en ked bankende smerte. Det påvirker hovedsageligt mine knæ, men det kan også påvirke andre områder.


4. Muskelsmerter
 Mine muskler sårer konstant. Selv den mindste aktivitet får dem til at banke og brænde. Jeg finder det umuligt at føle mig godt tilpas, når mine muskler får ondt, det gør mig så rastløs.


5. Muskelspasmer 
 Jeg oplever muskelspasmer hver dag, de er næsten konstant. Det er som om du ikke havde kontrol over din krop, som om en uforudset kraft manipulerede dig.


6. Stikkende smerter
 Du føler, at nogen bruger dig som en voodoo-dukke.


7. Mellem kløe og bankende smerter er jeg sikker på, at der er en teknisk betegnelse for dette, men ”en krydsning mellem kløe og stikk” er den bedste måde at beskrive det på. Det sker dybt i mine muskler, og det er umuligt at ridse kløen. Det medfører også ryster i den berørte del af min krop.


8. Blåfølsomhed
 Ikke kun på huden, men også indvendigt, der føles mærket og følsom. Mit bryst og ribben bur føles forslået det meste af tiden, hvilket kan gøre vejrtrækning smertefuld (costochondral smerte). 


9. Følelse af ubehag i kroppen
 Når jeg er overfølsom, føler jeg, at jeg har et ubehag i hele kroppen. Den mindste berøring eller bevægelse sender bankende smerter omkring min krop.

10. Stivhed Forestil dig, at en sund person går på gymnastiksalen efter måneders inaktivitet. Han løfter vægte og har en fuld kropstræning. Den næste dag føler de sig stive og kæmper for at bevæge sig. En person med fibromyalgi vågner op hver morgen og føler sig sådan. Det ser ud til, at han var iført en kulør under huden, to størrelser mindre.


11. Bestrålet smerte
 Jeg oplever smerter, der har et centralt punkt, men stråler fra det punkt. Smerten starter måske i ryggen, men den bevæger sig f.eks. Gennem mine ben.


12. Smerter forårsaget af berøring
 Selv den mindste berøring af en elsket kan forårsage smerter. Jeg skal bære tøj i to størrelser større, lavet af blødt materiale uden sømme. Jeg bærer bløde, flade sko i større størrelse, og jeg er nødt til at klippe mit hår, fordi det medfører en masse smerter i min hud. Berøring forårsager mange af de typer smerter, som jeg har beskrevet.


13. Migræne / hovedpine
 Jeg tror ikke, at der går en dag uden hovedpine, det kan skyldes stress. Mine migræner forværres af stress og hormoner. Når de rammer, bliver jeg udugelig. Jeg mister mit syn og smerten er så alvorlig … Den mindste bevægelse, berøring eller støj sender dunkende smerter omkring mit hoved og ansigt.


14. Hudprikker 
 Det føles som om jeg har tusinder af insekter, der løber rundt i min hud. Det er faktisk ganske uhyggeligt.


15. Overfølsomhed
 Nogle dage er støjen uudholdelig. På et øjeblik oplever jeg smerter, kvalme, svimmelhed, rysten og et forestående panikanfald. Men det er ikke kun støj, jeg er også overfølsom overfor lugt, lys og berøring. Ja, en lugt af stærk parfume kan give mig smerter.


16. Irritabelt tarmsyndrom
 Fibromyalgi er ofte ledsaget af andre tilstande, såsom irritabelt tarmsyndrom (IBS). I modsætning til hvad folk måske tror, ​​forekommer IBS-smerter ikke kun i tarmen, men udstråler til andre områder af kroppen, især ryggen. Det er en skarp og brændende smerte. Gasser, der er fanget i en allerede betændt tarme, er et af de mest smertefulde symptomer på IBS, er overvældende.

Smerter er ikke det eneste symptom på fibromyalgi, men det er det symptom, der har den største negative indvirkning på mit liv og mit helbred.

👇
👇

 Tak for at have læst!  Del! 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *