10 minder bekende symptomen van fibromyalgie die ik heb ervaren

Er zijn veel mensen die nog niet van fibromyalgie hebben gehoord   en degenen die het niet altijd volledig hebben begrepen; er zijn zelfs mensen die denken dat het niet echt is. Veel mensen die zich ervan bewust zijn en het proberen te begrijpen, maken de fout om te denken dat het allemaal om pijn gaat. Hoewel  chronische pijn  een van de belangrijkste symptomen is, zijn er vele andere die minder algemeen bekend zijn en de symptomen kunnen sterk variëren van persoon tot persoon. Sommige van mijn symptomen omvatten het volgende:

1. Fibro-mist

Het hebben van fibro-mist maakt het moeilijk om helder te denken, het kan het moeilijk maken om gesprekken te volgen en te formuleren wat je zou willen zeggen. Het kan moeilijk zijn om uit te leggen wat je bedoelt, het moeilijk vinden om te begrijpen wat je normaal gemakkelijk zou kunnen begrijpen, en het niet kunnen vinden van de woorden tussen vele andere dingen.

2. Duizeligheid en beverigheid

Als ik een uitbarsting heb, kan ik me heel duizelig en duizelig voelen, soms zelfs gedesoriënteerd. Het komt geregeld voor dat ik wankelheid ervaar, vooral in mijn handen.

3. Gevoeligheid

Dit kan gevoeligheid voor aanraking zijn, zodat dingen die normaal niet pijn doen erg pijnlijk zijn. Ik heb ook moeite met gevoeligheid voor geluid en licht als ik een slechte flare heb, wat erg ongemakkelijk kan zijn.

4. Problemen met de temperatuurregeling

Ongeacht de buitentemperatuur, kan ik me soms veel te warm of veel te koud voelen, van opvliegers tot huivering en kippenvel.

5. Tintelingen

Ik kan tijdens een overstraling tintelingen in mijn ledematen, handen en voeten ervaren. Dit kan mild of ernstiger zijn.

6. Verlies van gevoel

Ik ervaar verlies van gevoel in mijn benen en voeten. Soms kan dit gepaard gaan met spelden en naalden, maar vaak komt het vanzelf en dat beïnvloedt mijn mobiliteit enorm.

7. IBS

IBS is een van de minst bekende  symptomen van fibromyalgie , maar het is een heerlijke toevoeging, waaronder diarree, constipatie en maagkrampen.

8. Hoofdpijn

Ik heb de neiging om   elke dag hoofdpijn te krijgen, maar ze variëren in kracht en reageren meestal niet op pijnstillers als ze verband houden met mijn fibromyalgie.

9. Niet-herstellende slaap

Omdat ik niet in staat ben om diep te slapen vanwege pijn of veel van deze andere symptomen, krijg ik niet-herstellende slaap, wat betekent dat ik me ‘s ochtends niet opgefrist voel en vaak zo moe ben als ik wakker word zoals ik was toen ik naar bed ging.  

10. Vermoeidheid

Dit is een van de meest slopende symptomen voor mij. Vermoeidheid kan variëren van mild, wat invloed heeft op mijn vermogen om enigszins te functioneren, maar ik kan er doorheen vechten, tot ernstig, waarmee ik mijn ogen niet open kan houden of helemaal niet kan functioneren.

Al deze symptomen maken het erg moeilijk om dagelijks te functioneren, maar ik ben een fundamenteel positieve, vastberaden persoon en ik zal niet opgeven. Ik ben vastbesloten manieren te vinden om deze obstakels te omzeilen, mijn leven te leven zoals ik dat wil, ook al duurt het soms langer of moet het langzamer zijn dan ik zou willen. Het handhaven van een positieve houding is de beste manier die ik weet om door te gaan, en ik zal dit blijven doen, ongeacht de dagelijkse gevechten die ik tegenkom.

Loading...

Leave a Comment