10 eenvoudige tips voor het ondersteunen van je vriend met fibromyalgie

Kent u iemand die lijdt aan fibromyalgie? Onzichtbare ziekten zoals fibromyalgie kunnen een sleutel zijn voor relaties – vooral vriendschappen.

Degenen die leven met fibromyalgie hebben vaak hun leven ondersteboven gekeerd door de constante pijn, het ongemak en de overvloed aan andere symptomen die ermee gepaard gaan (bijv. Hoofdpijn, misselijkheid, vergeetachtigheid, enz.). Ondertussen, als een vriend van iemand die leeft met deze aandoening – je begrijpt het misschien niet helemaal of weet je hoe je kunt helpen.

Als je jezelf in deze situatie bevindt, zijn hier 10 eenvoudige manieren om je vriend te begrijpen en te ondersteunen met fibromyalgie:

 

# 1 – Meer informatie over fibromyalgie

Wil je je vriend steunen en tegelijkertijd zijn of haar mond laten vallen? Neem de tijd om op eigen houtje over fibromyalgie te leren. Nee – u hoeft geen medisch boek te kopen en een hoop onderzoek te doen. Zelfs als je maar 20 minuten op internet zit, krijg je een snel idee van de basis van fibromyalgie en wat je vriend kost

Kent u iemand die lijdt aan fibromyalgie? Onzichtbare ziekten zoals fibromyalgie kunnen een sleutel zijn voor relaties – vooral vriendschappen.

Degenen die leven met fibromyalgie hebben vaak hun leven ondersteboven gekeerd door de constante pijn, het ongemak en de overvloed aan andere symptomen die ermee gepaard gaan (bijv. Hoofdpijn, misselijkheid, vergeetachtigheid, enz.). Ondertussen, als een vriend van iemand die leeft met deze aandoening – je begrijpt het misschien niet helemaal of weet je hoe je kunt helpen.

Als je jezelf in deze situatie bevindt, zijn hier 10 eenvoudige manieren om je vriend te begrijpen en te ondersteunen met fibromyalgie:

# 2 – Geloof je vriend

Nu je een beetje hebt geleerd over fibromyalgie, is de volgende grote stap om je vriend te laten zien dat je ze gelooft.

Sommige mensen staan ​​sceptisch tegenover mensen met fibromyalgie omdat ze – net als mensen met andere onzichtbare ziektes – “er niet ziek uitzien”. Stel je de kwelling voor van het lijden aan wijdverspreide chronische pijn terwijl je vrienden hebt en geliefden zeggen je dat “het allemaal in je hoofd zit” of “je bent gewoon lui.” Dit is waar veel mensen met fibromyalgie bijna constant mee omgaan.

Natuurlijk is deze houding uiterst schadelijk en zou niet verder van de waarheid kunnen zijn. Fibromyalgie is een erkende aandoening en de symptomen ervan zijn maar al te reëel. Dus laat hen weten dat, hoewel je het misschien niet helemaal begrijpt, je ze gelooft wanneer ze zeggen dat hun symptomen echt zijn. Die bewering alleen al kan heel geruststellend zijn voor iemand die lijdt aan pijn en zich geïsoleerd voelt van sceptische vrienden of familie.

 

# 3 – Luister, luister dan nog een paar …

"We hebben twee oren en één tong zodat we meer zouden kunnen luisteren en minder praten."Iedereen heeft een vriend nodig die wil luisteren. Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan fibromyalgie. Als je de tijd, energie en bereidheid hebt om een ​​luisterend oor te zijn, zorg er dan voor dat je vriend het weet. En als ze je er toe overhalen, probeer dan meer te luisteren dan te praten. Misschien wil je suggesties of oplossingen bieden voor de problemen die ze je toevertrouwen – maar soms is alleen luisteren de beste manier om te helpen.

# 4 – Voeg ze toe

vrienden

Misschien moest je vriend met fibromyalgie enkele van je uitnodigingen afwijzen om rond te hangen of om uit te gaan in de stad. Dit mag je niet verkeerd interpreteren omdat ze geen tijd met je willen doorbrengen. De kans is groot dat ze wanhopig willen dat ze zouden kunnen gaan, maar de fysieke pijn van hun fibromyalgie is te veel. Vaak zullen ze zich schuldig voelen over hoe hun fibromyalgie hun sociale leven en relaties verstoort en kunnen ze geneigd zijn zich terug te trekken om niet die schuld of schaamte te voelen.

Laat je vriend weten dat je begrijpt, dat je het niet persoonlijk opvat en dat je je niet schuldig hoeft te voelen of je moet schamen voor iets dat buiten zijn controle ligt. Vertel hen dat ze een regenbui kunnen nemen en dat wanneer ze het willen, dat je iets wilt doen.

 

# 5 – Leid ze af

Wist u dat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat afleiding letterlijk de hoeveelheid pijnsignalen die naar de hersenen worden overgedragen kan verminderen? [1] Voor velen die met fibromyalgie leven, kunnen de gevoelens van isolatie op natuurlijke wijze leiden tot langdurig wonen op pijn, ongemak, enz. Een goede afleiding hebben kan niet alleen je vriend uit dat ongezonde gedachtepatroon trekken – het kan letterlijk het aantal pijnsignalen overgedragen aan de hersenen. Dus, of het nu gaat om een ​​gesprek aan de telefoon of een meisje (of jongens) nacht naar de Bachelorette kijken – manieren vinden om te helpen uw vrienden te laten bezighouden met iets anders dan de pijn.

 

# 6 – Wees geduldig 

Geduld kan een heel eind in elke relatie gaan. Voor iedereen met een vriend die lijdt aan een onzichtbare ziekte, is geduld cruciaal om valpartijen te helpen voorkomen van misverstanden, enzovoort. En zoals bij elke relatie is het een tweerichtingsverkeer. Wees geduldig met jezelf (en je vriend) terwijl je je aanpast aan deze nieuwe realiteit. En vraag geduld aan je vriend terwijl je leert je aan te passen. Laat ze weten dat je misschien niet altijd het goede zegt of doet – maar dat je het probeert.

# 7 – Communiceren, communiceren en communiceren …

vrienden met elkaar praten

Weet je nog een tijdje geleden dat ik je zei te luisteren en probeer niet al het gepraat te maken? Welnu, dat geldt nog steeds – MAAR – als er iets is wat gezegd moet worden, zeg het dan. Net als geduld is communicatie ook een tweerichtingsverkeer. Praat open en eerlijk met elkaar, maar met compassie en vrijgevigheid. Je zult merken dat er van beide kanten veel misverstanden zullen zijn, maar dat meestal een open dialoog dingen kan oplossen.

 

# 8 – Aanbieding om te helpen – vooral op slechte dagen

Wees niet bang om aan te bieden om je vriend te helpen. Of het nu gaat om het aanbieden van boodschappen of misschien zelfs om wat eenvoudige klusjes in huis, zelfs de kleinste taken kunnen helpen. Vaker wel dan niet, zal je vriend waarschijnlijk niet om hulp vragen (dat is gewoon de menselijke natuur). Dus let op en als je een potentiële behoefte ziet, bied aan om te helpen … vooral tijdens zijn of haar slechte dagen.

 

# 9 – Help ze om binnen hun grenzen te blijven (zonder “mommying”)

Heb je gehoord van de lepel-theorie? Zo niet, dan zou je het hier moeten lezen. Maar een korte samenvatting ervan is dat elk ding dat u op een bepaalde dag doet een lepel nodig heeft. Voor de meeste gezonde mensen hebben ze meer dan genoeg lepels om alle activiteiten te doen die ze op een dag leuk zouden vinden. Voor mensen met chronische pijn of fibromyalgie zijn hun lepels beperkt. Dus als je vriend geen lepels meer heeft, maak het dan niet moeilijker door ze onder druk te zetten om meer te doen dan je lichaam aankan. Ze geven misschien schuldgevoelens op, maar de tol kan enkele dagen duren om van te herstellen.

Dus je hoeft geen moeder te zijn en je vriend te vertellen dat ze iets niet kunnen doen. Ze zijn tenslotte een volwassene; ze kunnen doen wat ze willen. Maar – u kunt helpen door hen te ondersteunen wanneer ze hun limiet hebben bereikt (of zullen bereiken).

 

# 10 – Vertel ze niet “het kan nog erger zijn”

erger

Ik wilde niet dat deze lijst een negatieve lijst was – dus heb ik er maar één “niet” -itje aan toegevoegd. Maar dit is een heleboel familie en vrienden van geliefden die een oprechte, maar enigszins misplaatste poging doen om hun vriend of familielid zich beter te laten voelen. Het gaat meestal zoiets als: “Nou, het kan nog erger zijn, je hebt tenminste geen enkele naam van een ziekte die erger is dan fibromyalgie.”

Hoewel ja, het kan waar zijn dat het nog erger kan zijn, deze verklaring devalueert de situatie van je vriend en kan ervoor zorgen dat ze zich schuldig voelen vanwege het uiten van frustratie over hun symptomen. Vermijd uitspraken die onbedoeld de deur naar uw vriend kunnen sluiten om te kunnen uiten hoe zij zich open en eerlijk voelen.

Daar heb je het – 10 eenvoudige, maar effectieve manieren om je vriend te ondersteunen met fibromyalgie. Natuurlijk zullen situaties en omstandigheden variëren – dus stel mijn advies op maat voor uw eigen situatie en doe wat het beste voor u werkt. Het belangrijkste is, laat je vriend weten dat je van ze houdt en geniet van je tijd met hen!

bronnen:

[1]  https://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120517132055.htm

Loading...

Leave a Comment