Fibromyalgi: Hyppig vanskeligheter med å stå på grunn av autonomt dysfunksjon i nervesystemet

Ulike studier har funnet vanskeligheter med å stå (ortostatisk intoleranse) og autonomt nervesystem dysfunksjon som forklarer denne vanskeligheten hos personer med fibromyalgi.

Denne dysfunksjonen angår baroreflex som er en av mekanismene som er ansvarlige for å holde blodtrykket konstant.

En ny studie, publisert i tidsskriftet PLoS One, hadde som mål å bekrefte og beskrive fenomenet samt å verifisere om det er betydelig knyttet til virkningen av fibromyalgi på livskvalitet og smerte. En rekke dysfunksjoner i det autonome nervesystemet (dysautonomi) har blitt observert hos personer med fibromyalgi (f.eks. 2015 og 2009), rapporterer den spesialiserte bloggeren Cort Johnson. Noen forskere mener at disse angrepene er iboende av sykdommen, at de er en del av de patologiske mekanismene som forklarer det.
Det autonome nervesystemet er en del av det perifere nervesystemet (utenfor hjernen og ryggmargen). Det er ansvarlig for kroppens automatiske funksjoner som fordøyelse, hjertefrekvens, blodtrykk, svette …Det inkluderer sympatiske og parasympatiske nervesystemer som har motsatte og komplementære funksjoner. Det sympatiske systemet reagerer på stress ved å aktivere kroppen, og det parasympatiske systemet frembringer en avslapningsrespons. Dysfunksjonene som observeres i fibromyalgi, tilsvarer en overdreven aktivering av sympatisk systemet.

En av dem er baroreflex som regulerer blodtrykket på kort sikt. Uten denne refleksen, ville det ikke være mulig å stå uten svimmelhet eller svimmelhet. Reseptorer, baroreceptorene, som finnes på nerver i blodårene, oppdager endringer i blodtrykk og overfører nerveimpulser som regulerer justeringer av fartøyets utvidelse og hjertefrekvens.

Baroreflex er spesielt viktig for tilpasning til plutselig fall i blodtrykk når du beveger deg fra den bakre stilling til oppreist stilling mens tyngdekraften trekker blod til underkroppen.

Antonio Roberto Zamunér og Ester Silva fra   Federal University of Sao Carlos (Brasil), sammen med sine kolleger, gjennomførte denne studien med 35 kvinner med fibromyalgi, med en gjennomsnittlig alder på 48 (+ eller – 9 år).

Baroreflex ble evaluert ved hjelp av ulike analyser fra målinger av hjerteaktivitet, blodtrykk og liggende og pustende aktivitet.

Virkningen av fibromyalgi på livskvalitet ble vurdert med Fibromyalgi Impact Questionnaire (FIQ)   (test)  , som inkluderte evnen til å utføre daglige oppgaver, og smerten ble vurdert med en visuell skala.

Studien konkluderer med at deltakerne med lavest barorefleksaktivitet mens de stod, var de med fibromyalgi som reduserte livskvaliteten mest og rapporterte mest smerte.

Vanskeligheter i stående stilling vil bidra, eller i det minste være relatert til, alvorlighetsgraden av fibromyalgi som målt ved evnen til å fungere i hverdagen (FIQ) og smerte.

Merk at denne lenken kan forklares i seg selv, men den kan også forsterkes av det faktum at underskuddet av baroreflex kan være en manifestasjon av mer generaliserte dysfunksjoner i det autonome nervesystemet som også påvirker andre systemer.

Ortostatisk intoleranse (manglende evne til å stå i mer enn kort tid) er et av de diagnostiske kriteriene for kronisk utmattelsessyndrom foreslått av American  Institute of Medicine   (IOM).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *