Fibromyalgi: Hyppig sværhedsbesvær på grund af autonomt nervesystem dysfunktion

Forskellige studier har fundet vanskeligheder med at stå (ortostatisk intolerance) og autonomt nervesystem dysfunktion, der forklarer dette problem hos personer med fibromyalgi.

Denne dysfunktion vedrører baroreflexen, som er en af ​​de mekanismer, der er ansvarlige for at holde blodtrykket konstant.

En ny undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet PLoS One, havde til formål at bekræfte og beskrive fænomenet samt at kontrollere, om det er signifikant relateret til fibromyalgiens påvirkning af livskvalitet og smerte. En række dysfunktioner i det autonome nervesystem (dysautonomi) er blevet observeret hos personer med fibromyalgi (fx 2015 og 2009), rapporterer den specialiserede blogger Cort Johnson. Nogle forskere mener, at disse angreb er iboende for sygdommen, at de er en del af de patologiske mekanismer, der forklarer det.
Det autonome nervesystem er en del af det perifere nervesystem (uden for hjernen og rygmarven). Det er ansvarlig for kroppens automatiske funktioner som fordøjelse, puls, blodtryk, sved …Det omfatter de sympatiske og parasympatiske nervesystemer, der har modsatte og komplementære funktioner. Det sympatiske system reagerer på stress ved at aktivere kroppen, det parasympatiske system fremkalder et afslapningsrespons. Dysfunktionerne observeret i fibromyalgi svarer til en overdreven aktivering af det sympatiske system.

En af dem er den baroreflex der regulerer blodtrykket på kort sigt. Uden denne refleks ville det ikke være muligt at stå uden svimmelhed eller besvimelse. Receptorer, baroreceptorerne, som findes på nerverne i blodkarrene, opdager ændringer i blodtryk og transmitterer nerveimpulser, der regulerer tilpasninger til fartøjsudvidelse og puls.

Baroreflex er særligt vigtigt for tilpasning til pludselige blodtryksfald, når man flytter fra den liggende position til oprejst stilling, mens tyngdekraften trækker blod til underkroppen.

Antonio Roberto Zamunér og Ester Silva fra   Federal University of Sao Carlos(Brasilien) gennemførte sammen med deres kollegaer denne undersøgelse med 35 kvinder med fibromyalgi med en gennemsnitlig alder på 48 (+ eller – 9 år).

Baroreflex blev evalueret ved forskellige analyser fra målinger af hjerteaktivitet, blodtryk og liggende og stående vejrtrækningsaktivitet.

Virkningen af ​​fibromyalgi på livskvaliteten blev vurderet med Fibromyalgi Impact Questionnaire (FIQ)   (test)  , som omfattede evnen til at udføre daglige opgaver, og smerten blev vurderet med en visuel skala.

Undersøgelsen konkluderer, at deltagere med den laveste baroreflexaktivitet, mens de stod, var dem med fibromyalgi, der reducerede livskvaliteten mest og rapporterede mest smerte.

Vanskeligheder i stående stilling vil bidrage eller i det mindste være relateret til sværhedsgraden af ​​fibromyalgi som målt ved evnen til at fungere i hverdagen (FIQ) og smerte.

Bemærk, at dette link kan forklares i sig selv, men det kan også forstærkes af det faktum, at underskuddet af baroreflex kunne være en manifestation af mere generaliserede dysfunktioner i det autonome nervesystem, som også påvirker andre systemer.

Ortostatisk intolerance (manglende evne til at stå i mere end en kort tid) er et af de diagnostiske kriterier for kronisk træthedssyndrom foreslået af American  Institute of Medicine   (IOM).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *