Varför orsakar fibromyalgi nacksmärta?

POR    TIFFANY VANCE-HUFFMAN

Bland alla de medicinska tillstånd som finns är fibromyalgi definitivt en av de mest förbryllande och missförstådda.

Ofta ignoreras och avskedas som ett syndrom i sig, är fibromyalgi en av de medicinska förhållanden som ännu inte förstått, inte ens av världens mest kända medicinska forskare.

Vi förstår det faktum att mer än 5 miljoner amerikaner måste gå igenom smärta och fibromyalgi symptom som förändrar livet dagligen.

Det finns inget botemedel mot detta syndrom och det enda sättet att människor kan leva sina liv är att hantera sina egna symtom så mycket som möjligt. Det finns dock fortfarande många patienter för vilka fibromyalgi har förändrat sina liv dramatiskt.

Fibromyalgi och förklaringarna vi har

Den svåra sanningen om fibromyalgi är att vi inte ens vet hur man definierar det. Självklart är det syndrom, vilket betyder att det är en samling symptom, men de kan variera mycket och kan vara så olika från en person till en annan att det är verkligen omöjligt att veta vad fibromyalgi är.

Det vanligaste och mest drabbade symptomet som upplevs av personer med fibromyalgi är generaliserad smärta. Dessutom finns det många framväxande symtom som kan sammanfogas och ibland även betraktas orsaker och riskfaktorer för detta syndrom.

Trots allt är de flesta (kluster på vissa sätt) vanliga för andra medicinska tillstånd som kan vara comorbid med fibromyalgi.

Problem med sömn, gallblåsproblem (och vanliga problem i urinen), irritabel tarmsyndrom, huvudvärk, trötthet, muskelspasmer, stickningar och domningar, svår uppvaknande, nervös smärta, minnesproblem, brist på uppmärksamhet, ångest om depression. Det här är bara några av symtomen som ofta är förknippade med fibromyalgi (men även för andra medicinska tillstånd är fibromyalgi förvirrande eller ofta uppträder).

Vad orsakar fibromyalgi?

Det finns inget klart svar på denna fråga. Förutom det faktum att fibromyalgi är ganska svårt att diagnostisera (som kommer att förklaras senare) är orsakerna till detta syndrom helt okänt.

Vissa har teoretiserat att fibromyalgi orsakas av det faktum att nervösa “sensorer” i hjärnan och i centrala nervsystemet är mycket känsliga för smärta, vilket gör att patienter känner smärta vid högre nivåer än normalt.

Dessutom tror andra forskare att fibromyalgi huvudsakligen orsakas av genetiska faktorer. Enligt dem finns det en mycket hög förekomst av fibromyalgi som förekommer i flera familjemedlemmar.

Denna teori antar tron ​​att det finns en stark koppling mellan vissa polymorfa gener i människokroppen och orsaken till att fibromyalgi utvecklas, men de erkänner också att samma gener är kopplade till många andra tillstånd relaterade till fibromyalgi (t.ex. kronisk trötthet).

Andra människor tror att psykologiska faktorer och depression är avgörande för att få reda på varför fibromyalgi utvecklas. Enligt dem är den höga graden av comorbiditet mellan fibromyalgi och depression inte oavsiktlig och den senare kan vara den faktiska orsaken som leder till den tidigare.

Dålig sömnmönster kan också vara en av orsakerna som leder till utvecklingen av detta syndrom. Enligt forskare som har antagit denna idé kan dålig sömn vända hela kroppen upp och ner och kan få dig att känna smärta på högre nivåer. Följaktligen kommer du att gå in i en ond cirkel där smärta och dålig sömn är permanent kopplad till varandra utan att lämna dig utan utväg.

Varför upplever fibromyalgi patienter nackmärta?

Smärta är, som nämnts, det vanligaste och mest kraftfulla symptomet som upplevs av patienter med fibromyalgi. Läkare förklarar smärtan i detta område som en följd av “aktivering” av en känslig plats som ligger precis i nacken.

Det kan finnas andra orsaker som leder till nacksmärta vid fibromyalgi också. Till exempel, dålig sömn kan till exempel innebära en felaktig position som kan orsaka nacksmusklerna att bli spända (och följaktligen också orsaka smärta).

Också, kom ihåg att du är mycket sannolikt att utveckla huvudvärk och axlar som en följd av din nacksmärta också. Ofta är nacksmärta mycket relaterad till de områden som omger dig, så du kan också uppleva smärta runt nacken.

 

Vad ska man göra med nacksmärta?

Fibromyalgi kan inte botas (faktum är att huvudorsaken till att den inte kan botas är relaterad till det faktum att vi inte vet orsaken till det). Det kan dock hanteras, och det är precis vad miljoner fibromyalgi patienter gör dagligen.

Om nacksmärta är ett av de symptom du upplever med fibromyalgi finns det vissa saker du kan göra. Det här är några av dem:

1- Smärtstillande läkemedel Smärtstillande läkemedel     kan fungera för nacksmärta, men se till att missbruka det eftersom även den mest grundläggande aspirinen eller ibuprofen kan orsaka att din kropp utvecklar motståndskraft mot smärta. deras användning.

2- Mjuk massage   Den  mjuka   massagen av nacken kan faktiskt fungera som ett mirakel på hur du kommer att känna, så tveka inte att fråga någon annan att göra det (eller gå med i en professionell massagebehandling för den delen).

Många människor är fortfarande mycket skeptiska till östra praxis vi lånar,   men deras antal sakta sänks. Det finns många patienter som tror att akupunktur har hjälpt dem och om du tror att det kan vara en bra komplementär terapi för dig också, var noga med att hitta en auktoriserad proffs.

4- Igen kan det tyckas lite dumt för vissa, men Yoga kan gå långt när det gäller att lindra smärta i olika delar av kroppen.  Eftersom de flesta Yogaställningar är baserade på bra sträckning kan de faktiskt släppa spänningar i musklerna och hjälpa dig att bli av med smärtan. Men kom ihåg att du bör öva detta under överinseende av en instruktör som vet hur man behandlar personer som lider av kronisk smärta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *