Symtom på fibromyalgi: 27 av de vanligaste tecknen

En lista över symtom på fibromyalgi

Fibromyalgi diagnostiseras som syndrom, en samling av tecken, symtom och medicinska problem, inte bara av en markör. De tre symtomen som brukar leda direkt till en diagnos är:

 • Kronisk generaliserad smärta på båda sidor av kroppen, över och under midjan
 • Trötthet
 • Kognitiva svårigheter

Fibromyalgi är emellertid ett komplext syndrom av kronisk smärta som påverkar alla aspekter av ditt liv. Denna publikation kommer att analysera alla dessa symtom, liksom de specifika symptomen på fibromyalgi hos kvinnor. En fullständig lista över symtom på fibromyalgi varierar. Det kan innehålla något av följande 27 symtom på fibromyalgi:

 • Allmän muskelsmärta
 • Muskelspasmer
 • känslighet
 • Huvudvärk eller migrän
 • Återkommande smärta
 • Irritabelt tarmsyndrom
 • illamående
 • Förstoppning
 • För mycket gas
 • diarré
 • Smärtsamt blåsesyndrom
 • Större känslighet för smärta
 • Känslor av stift och nålar
 • Ökad allmän känslighet för kyla och beröring
 • Glömska
 • Oförmåga att koncentrera, eller “fibro mist”
 • Problem med balans och samordning
 • Trötthet
 • depression
 • Nerv energi
 • ångest
 • Emosionell känslighet
 • Ökat stressrespons
 • Sömnproblem
 • Gemensam styvhet
 • Menstruationsvärk eller förändringar
 • Större möjlighet till andra hälsoproblem

Att känna till dessa symtom och om de påverkar dig kan hjälpa dig när det gäller en diagnos. Det tar år att diagnostisera den genomsnittliga personen. Detta beror på att symtomen på fibromyalgi överlappar många andra sjukdomar. Följande video ger lite mer information om detta smärtsyndrom. Läs sedan vidare för att se om du lider av detta tillstånd.

Symtom på smärta

Smärta är ett av de vanligaste symptomen på fibromyalgi och är en nödvändig komponent i någon diagnos. Men som EverydayHealth förklarar:

“Symptomen kan fluktuera i intensitet och kan förbättra eller förvärras över tiden. Faktorer som stress, klimatförändringar, för mycket eller för lite motion och för mycket eller för lite vila kan påverka svårighetsgraden av dina symtom. “

Det betyder att en aktivitet som orsakade dig smärta en dag kan vara nästa och vice versa. Ändå är det här hur symtomen på fibromyalgi smärta kan påverka ditt liv.

1. Allmän muskelsmärta

Symtom vid vilket fibromyalgi är känt är utan tvekan kronisk smärta i hela kroppen. Specifikt måste smärtan uppträda på båda sidor av din kropp, såväl som ovanför och under midjan som ska diagnostiseras som fibromyalgi. Smärtan kan spridas till någon annan del av din kropp. Intensiteten i smärtan kan variera. Fibromyalgi tenderar också att öka och minska. Detta innebär att smärtan kan variera varje dag och till och med samma dag.

Den nationella föreningen för fibromyalgi och kronisk smärta rapporterar att följande kan påverka smärtnivåerna:

 • Kallt / vått väder
 • Förhöjd sömn
 • Fysisk och mental utmattning
 • Överdriven fysisk aktivitet
 • Fysisk inaktivitet
 • ångest
 • Påfrestning

Personer med fibromyalgi beskriver deras smärta som stelhet eller smärta som börjar på specifika områden. Fibromyalgi tenderar att börja inom nacke och axlar. Därifrån sträcker sig det till resten av kroppen. Det är också vanligt att din smärta känns som att komma från dina leder trots att inflammation eller svullnad inte är närvarande. Känsliga punkter är också vanliga. Dessa ger vanligtvis skarp smärta när de berörs eller pressas.

För att kunna diagnostiseras som en kronisk sjukdom, måste denna typ av smärta vara närvarande i minst tre månader och får inte lösas eller användas.

2. Muskelspasmer

Muskelspasmer är ett fibro-smärtsamt symptom. De kan orsakas av irritation när muskeln sträcker sig och slappnar av sig ensamma. Detta kan störa sömn och daglig aktivitet.

3. Huvudvärk eller migrän

Huvudvärk är ett vanligt symptom på fibromyalgi. Vissa patienter upplever även extrem smärta på grund av migrän. Det intensiva trycket eller hjärtklappning av dessa migrän kan sprida sig längre ner i nacke, axlar och övre rygg. Dessa huvudvärk utlöses ofta av miljöfaktorer som:

 • Ljusa ljus
 • Starka ljud
 • Starka luktar

Dessa huvudvärk kan varar i dagar och kan vara allvarliga för att störa sömn.

4. Rebound smärta

När patienter med fibromyalgi är smärtfria kan deras första instinkt vara att hoppa och göra saker. De kan städa sitt hus, träffa vänner till lunch och sedan gå en promenad på eftermiddagen med sina barn. Även om alla dessa saker är underbara, kan ökande aktivitet betyda större smärta senare på natten eller nästa dag.

5. Känslighet

Läkare diagnostiserar fibromyalgi på 18 känsliga ställen i kroppen. Dessa är symmetriska punkter som ligger ovanför och under midjan. Vissa patienter med fibromyalgi kan känna sig känsligare i dessa områden när en epidemi är nära förestående. Andra kan känna dessa punkter känsliga för fibromyalgi nästan hela tiden.

 

Gastrointestinala symptom

Många patienter med fibromyalgi lider också av gastrointestinala problem.

6. Irritabelt tarmsyndrom

Fibromyalgi och irritabel tarmsyndrom är nära besläktade eftersom smärta och styvhet är vanliga problem under båda förhållandena. Det är ganska vanligt att någon har båda sjukdomar samtidigt. IBS är ett annat tillstånd av kronisk smärta som kan leda till:

 • diarré
 • Svår buksmärta
 • kramper
 • svullnad

7. Illamående

Smärtan kan vara så svår att fibromyalgipatienten blir sjuk i magen. Det kan även leda till en förändring i kost.

8. Förstoppning

Några av dem med IBS upplever förstoppning som deras huvudsakliga manifestation av detta syndrom.

9. Överdriven gas

Överskott av gas kan vara ett symptom på IBS eller det kan uppstå som ett resultat av kostförändringar på grund av illamående eller andra orsaker.

10. Diarré

För fibromyalgi patienter som också lider av IBS, om de inte lider av förstoppning eller överskott av gas, kan de upptäcka att deras främsta symptom på fibromyalgi är diarré.

11. Smärtsamt blåsesyndrom 

Mayo Clinic rapporterar att fibro sameksisterar ofta med andra förhållanden. Dessa inkluderar interstitiell cystit eller smärtsamt blåsesyndrom.

27 av de vanligaste fibromyalgi symptomen | PainDoctor.com

Sensoriska symptom

En av de vanligaste effekterna av fibromyalgi är förvrängningen av patientens känslighet mot smärta, kyla, beröring eller till och med sensoriska stimuli som lukt.

12. Ökad känslighet för smärta

De med kroniska smärtproblem upplever förändringar i hjärnan som gör kroppen mer känslig för smärta över tiden. Detta är ett vanligt symptom på fibromyalgi.

13. Stift och nålar

Någon involvering kan medföra en stickande känsla i händer och fötter, som ofta kallas en “stickande” känsla. SpineHealth noterar att:

Omkring 25% av patienterna med fibromyalgi rapporterar “dålig cirkulation” eller domningar och stickningar som inte ligger i ett rotmönster och brukar innehålla armar och händer. En fysisk undersökning visar emellertid normal muskelstyrka och sensoriska tester utan inflammatoriska eller artritiska egenskaper. “

14. Större generell känslighet 

Förutom den ökade känsligheten för smärta (som förtjänar sitt eget tillvägagångssätt), rapporterar många patienter med fibromyalgi också ökad känslighet för:

 • förkylning
 • Rör
 • dofter
 • Höga ljud
 • Ljusa ljus
 • läkemedel
 • Några livsmedel

Fibromyalgi patienter är så känsliga att den minsta beröringen kan få dem att skaka med överraskning eller smärta. Nervändningar är hypermedvetna och känsliga även med mindre stimulering av sömmar och etiketter på kläder. Men på grund av ökad känslighet mot kyla kan fibromyalgi leta efter en tröja på de mest soliga dagarna.

27 av de vanligaste fibromyalgi symptomen | PainDoctor.com

Kognitiva symptom

Diagnosen fibromyalgi tenderar att fokusera mer på dina fysiska symptom, såsom smärta och trötthet. Det här är vettigt Dessa symptom är de enklaste indikatorerna för att identifiera och mäta. Det finns dock ett antal mentala och kognitiva symptom som uppstår av denna sjukdom som också kan få stor inverkan på livskvaliteten.

15. Glömmer

Fibromyalgi patienter kan glömma saker varje dag. Det kan innehålla var de lade sina nycklar till vad de skulle komma i butiken. Minnesförlust och minskad flyktighet är särskilt allvarliga symtom på fibromyalgi. Medan minnesförlusten är vanlig med ålder visade en studie av kognitiv funktion hos fibromyalgi patienter att de med fibromyalgi hade kognitiv förmåga och minne om någon som var 20 år äldre än han.

16. oförmåga att koncentrera eller “fibro mist” 

Det vanligaste symptomet på psykisk fibromyalgi är så kallad fibro-dimma eller hjärnfog. Detta inkluderar många kognitiva svårigheter, till exempel:

 • Blir lätt förvirrad
 • Brist på motivation
 • Känsla “dimmigt” eller “fuzzy”
 • Svårighetsgrad koncentreras under långa perioder
 • Att inte kunna koncentrera sig eller vara försiktig

Denna fibrösa dimma orsakas oftast av hyperstimulering, hög stress, brist på sömn och vissa mediciner. Denna dimma kan tyckas ta lite kall medicin. För många patienter är detta ett av de mest frustrerande symptomen på daglig basis.

17. Balans- och samordningsproblem 

Många med fibromyalgi rapporterar också att de har problem att upprätthålla balans eller upprätthålla grundläggande samordning. Detta kan bero på trötthet, men det är också ett tydligt symptom på detta syndrom.

18. Trötthet

Mellan bristen på sömn och den ansträngning som krävs av den minsta uppgiften i en attack, lider många patienter av trötthet. Och den konstanta smärtan i sig kan vara ansträngande. De som lider av fibro tenderar att säga att de har problem med att sova bra och att de känner sig trötta när de vaknar. Utmattning är synonymt med fibro Några experter tror att utan avbrott av sömn och kronisk trötthet inte kan anses vara ett verkligt fall av fibromyalgi.

De som lider av fibro har ett sätt att beskriva detta. De kallar sig “skedar”. “Det jämför hur mycket energi de har varje dag när det gäller mängden” skedar “de har. Om en fibromyalgipatient har tio skedar om dagen och använder åtta för att vara redo för arbete, vet han att han behöver göra justeringar för att vila resten av dagen.

27 av de vanligaste fibromyalgi symptomen | PainDoctor.com

Moodstörningar relaterade till fibromyalgi

Om du lider av fibromyalgi, är du också mer benägna att drabbas av humörstörningar.

19. Depression

Liksom hos alla patienter med kronisk smärta, är fibromyalgi patienter mer benägna att utveckla depression som ett direkt resultat av deras tillstånd. Forskning har visat att personer som diagnostiserats med fibro är tre gånger mer benägna att få depression jämfört med dem som inte gör det. Depression är ett av de viktigaste symptomen för att bestämma tidigt eftersom det kan vara svårt att identifiera dig själv. Det kan också orsaka andra negativa effekter som kan förvärra andra symptom, till exempel:

 • Förlust av intresse för aktiviteter
 • Minska energi
 • Sorg eller långvarig ångest

I mer avancerade fall kan detta leda till känslor av värdelöshet och tankar om döden. Detta kan förvärras av hans oförmåga att regelbundet följa behandlingen. Dessutom, när depression är comorbid med ett kroniskt smärtstillstånd, kommer tillståndet i allmänhet inte att förbättras såvida inte depression också behandlas.

20. nerv energi

När patienter med fibromyalgi mår bra, kan de vara nästan avskyvärda i deras önskan att göra saker. Oavsett om du leker med dina barn eller helt enkelt gör hushållsarbete utan smärta, kan det orsaka en studsande smärta senare.

21. Ångest

Väntar på nästa smärtsamma epidemi kan orsaka en konstant buzz av låg nivå ångest. Hos vissa patienter kan denna ångest bli rädsla för att lämna huset, om ett utbrott ska börja. Det kan också manifesteras som en panikattack om fibrosymtom plötsligt uppträder långt hemifrån.

22. Emosionell känslighet

Som någon kan förvänta sig kan kronisk smärta göra den person som lider irriterad och i dåligt humör. Men för fibro patienter är det mer än så.

Många patienter har rapporterat att deras känslomässiga reaktioner är mycket starkare. De har också mindre kontroll över hur de uttrycker dem. Irritabilitet är en av de vanligaste manifestationerna av denna sjukdom och denna känslighet kan öka dramatiskt med brist på sömn. Denna känslighet är sant för negativa och positiva känslor.

Humörsvängningar kan också få stor inverkan på det dagliga livet hos personer med fibromyalgi. Många som diagnostiserats med fibromyalgi kan gå från gärna till arg på en minut eller mindre. Ofta är plötsliga förändringar av humör oförklarliga. Detta kan ha en förödande effekt på en persons professionella och personliga liv.

23. Mer stress

Stressen av smärtsamma fibromyalgiutbrott kan orsaka att patienter upplever symtom på typen av posttraumatisk stressstörning, såsom oförmåga att slappna av och hypervigilans. Denna höga nivå av konstant stress kan leda till andra hälsoproblem.

27 av de vanligaste fibromyalgi symptomen | PainDoctor.com

Andra symptom på fibromyalgi

Slutligen finns det andra symptom som är relaterade men inte direkt motsvarar någon av de andra kategorierna.

24. sömnproblem

Patienter med kronisk smärta upplever ofta sömnproblem, och patienter med fibromyalgi är inte annorlunda. Smärta kan göra det svårt att känna sig tillräckligt bekväm för att somna, och den minsta rörelsen kan orsaka smärta som väcker dem.

OnHealth rapporterar att:

“Normalt finns det flera nivåer av sömn och det kan vara ännu viktigare att ha tillräckligt med sömn än det totala antalet sömnstimmar. Fibromyalgi patienter har inte den djupa, återställande nivån på sömnen kallad Rapid Non-Motion Sleep (NREM). Följaktligen vaknar patienter med fibromyalgi ofta på morgonen utan att känna sig vilade, även om de tycks ha haft tillräckligt med sömn timmar.

25. Styvhet i leden

Särskilt på morgonen kan gemensam styvhet vara ett vanligt symptom på fibromyalgi. Men det är ett dubbelkantat svärd: ju mer en patient rör sig, desto mindre stel blir det, men smärtan gör rörelsen mycket svår.

26. Menstruationsvärk eller förändringar

Kvinnor kan uppleva mer smärta under sin menstruationscykel, inklusive kramper och ryggmärtor. De kan också uppleva oregelbundna menstruationscykler eller förändringar i deras cykel av varaktighet och tyngd. Healthline rapporterar att:

“I en rapport från National Fibromyalgia Association har kvinnor med tillståndet mer smärtsamma perioder än vanligt. Ibland varierar smärtan med din menstruationscykel. Flertalet kvinnor med fibromyalgi är också mellan 40 och 55 år gamla. Forskning tyder på att fibromyalgi symptom kan förvärras hos postmenopausala kvinnor eller klimakteriet. “

27. Större sannolikhet för andra hälsoproblem

Även om det inte är ett direkt symptom på fibromyalgi, kan detta tillstånd i hög grad påverka en persons förmåga att delta i normala aktiviteter och aktiviteter. Om dessa inkluderar en vanlig träningsrutin som inte längre är så vanlig eller kraftig, kan en patient med fibromyalgi uppleva ett högre kroppsmassindex. Detta kan leda till andra hälsoproblem, såsom diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

MedicineNet rapporterar också att: “Fibromyalgi kan förekomma ensam, men människor med vissa andra sjukdomar, som reumatoid artrit, lupus och andra typer av artrit kan vara mer benägna att få det.

Rostlöst benssyndrom och synproblem är också relaterade till fibromyalgi.

27 av de vanligaste fibromyalgi symptomen | PainDoctor.com

Vad är symtomen på fibromyalgi hos kvinnor?

Medan ett exakt antal är svårt att mäta är det uppskattat att mellan 75 och 90% av patienterna med fibromyalgi är kvinnor. I USA betyder det att mellan fem och sex miljoner människor med fibromyalgi är kvinnor. Detta kan bero på en kombination av faktorer, inklusive hormonella förändringar och genetik. Av denna anledning är det viktigt att observera de specifika symptomen på fibromyalgi hos kvinnor.

Varför fler kvinnor har fibromyalgi? 

Kvinnor i de högsta fertilitetsåren (åldrarna 20 till 40) diagnostiseras med fibromyalgi med en mycket högre takt än något annat segment av befolkningen i USA. Detta har lett forskare att studera den roll som hormoner kan spela i utvecklingen av denna sjukdom. Vissa förutsätter att en obalans mellan östrogen och progesteron kan vara skyldig. De rapporterar förändringar i dessa hormoner eftersom kvinnor upplever graviditet, förlossning och klimakteriet.

Andra orsaker till fibromyalgi hos kvinnor kan innefatta:

 • Genetik:    Kvinnor med en bror eller far med fibromyalgi är mer benägna att diagnostiseras på egen hand.
 • Viral infektion: Virusinfektioner    , såsom herpes simplex-1-viruset, som ofta är förknippade med kalla sår, har kopplats till utvecklingen av fibromyalgi.
 • Trauma:    Ett   fysiskt eller emotionellt trauma är också korrelerat med en ökning av förekomsten av fibromyalgi.
 • Behandling av dysfunktionell smärta:    Många forskare är överens om att en av de främsta orsakerna till fibromyalgi är dysfunktion vid behandling av centrala nervsystemet (CNS) smärta.

Symtomen på fibromyalgi i listan över kvinnor 

Kvinnor upplever vissa symtom vid högre frekvens och frekvens än män som diagnostiseras med fibromyalgi. Kvinnor upplever också mer smärta än män, men får ofta mindre behandling för detta.

De viktigaste symptomen på fibromyalgi hos kvinnor är:

 • Förstärkt smärta, under längre perioder
 • Smärta vid kön
 • Smärtsam menstruationscykel
 • migrän
 • Större känslor av trötthet och depression
 • Ökad grad av irritabel tarm och smärtstillande blåsesyndrom
 • Ben syndrom obekväma
 • Större övergripande känslighet för ljus, höga ljud, lukt och temperatur

Utmaningar för kvinnor med fibromyalgi 

Inte bara ökar smärtan. Kvinnor diskrimineras också på grund av nivån av smärtstillande läkemedel de ordineras och hur de behandlas när de rapporterar smärta. Samma studie fann också att:

 • Kvinnor är mer benägna än män för att se deras smärta avvisas som psykologiska
 • De är också mindre benägna att förskriva opioider för smärta
 • Kvinnor känner att deras smärta inte tas allvarligt eller inte beaktas när de informeras

Kvinnor behandlar smärta annorlunda än män, men diskriminering på läkarmottagningen när kvinnor rapporterar att deras smärta är ett stort hinder för diagnos. Denna brist på förståelse för kvinnors smärta spelar en viktig roll i den tid det tar att diagnostiseras med fibromyalgi. Den genomsnittliga tiden för diagnos av fibromyalgi är två år eller mer.

Fibromyalgi hos kvinnor är ett försvagande syndrom. Tyvärr påverkar detta våra mödrar, systrar, farmödrar, mostrar och syskonbarn. Eftersom en av de främsta orsakerna till kvinnors hormoner, är det viktigt att forskare fokuserar på behandlingsalternativ utformats och testats hos kvinnor. Det finns en historisk forskningsperspektiv mot kvinnor. Detta påverkar definitivt läkemedlets effektivitet för dem. Forskningen måste inse att detta syndrom fokuserar på kvinnor och aktivt rekrytera studiedeltagare för mer effektiva behandlingar.

27 av de vanligaste fibromyalgi symptomen | PainDoctor.com

Vad sägs om fibrosymtom hos män?

Med fibromyalgi hos kvinnor är mycket större, skulle det vara lätt att anta att män inte upplever det. De gör det, och deras börda är lika svår. Medan symtomen på fibromyalgi hos män tenderar att vara mindre allvarliga, hypotesen att endast kvinnor med syndromet kan stoppa diagnosen.

En man med fibromyalgi förklarar:

“Det är svårt för en man att ha fibromyalgi. En av mina bästa vänner tror inte att han har det. Hans fru, som är en läkare, berättade för honom att män inte kan få det, det är i mitt huvud. Denna typ av smärta. “

Män diagnostiseras mindre ofta med fibromyalgi, men diagnosen uppträder. Skada och trauma i kroppen kan vara den mest troliga orsaken till fibromyalgi hos män, men det kan finnas en genetisk länk mellan mammor med fibromyalgi och deras barn.

För män som lider av fibromyalgi är det nödvändigt att hitta en bra stödgrupp som för kvinnor. National Fibromyalgia Association ger utmärkta tips för att hitta det stöd du behöver nära dig.

Vad betyder dina symtom på fibromyalgi? 

För närvarande finns det ingen botemedel mot fibromyalgi, men det finns behandlingar som kan göra livet enklare med fibromyalgi. En tidigare publikation i vår blogg diskuterade aktuella behandlingar för fibromyalgi som för närvarande används för detta syndrom. Du kan också kolla vår blogg för framsteg på fibromyalgiforskning eller terapeutiska tekniker.

Om du upplever några av dessa symtom, men inte alla, läs om symptomen på lupus. Detta är ett liknande tillstånd, men orsakar ofta förändringar i huden som följer med den.

Din bästa sättet att övervinna fibromyalgi eller tillstånd av smärta börjar med en diagnos. Genom att arbeta med en smärta specialist som har erfarenhet av behandling av fibromyalgi, kan du ta det första steget för att få ditt liv. Klicka på knappen nedan för att hitta en läkare för smärta i ditt område.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *