Symptomen van fibromyalgie: 27 van de meest voorkomende symptomen

Een lijst met symptomen van fibromyalgie

Fibromyalgie wordt gediagnosticeerd als een syndroom, een verzameling tekens, symptomen en medische problemen, niet alleen door een marker. De drie symptomen die meestal direct leiden tot een diagnose zijn:

 • Chronische gegeneraliseerde pijn aan beide zijden van het lichaam, boven en onder de taille
 • Vermoeidheid
 • Cognitieve problemen

Fibromyalgie is echter een complex syndroom van chronische pijn dat elk aspect van uw leven beïnvloedt. Deze publicatie zal al deze symptomen analyseren, evenals de specifieke symptomen van fibromyalgie bij vrouwen. Een volledige lijst van symptomen van fibromyalgie varieert. Het kan een van de volgende 27 symptomen van fibromyalgie omvatten:

 • Gegeneraliseerde spierpijn
 • Spierspasmen
 • gevoeligheid
 • Hoofdpijn of migraine
 • Terugkerende pijn
 • Prikkelbare darm syndroom
 • misselijkheid
 • Constipatie
 • Overmatig gas
 • diarree
 • Pijnlijke blaassyndroom
 • Meer gevoeligheid voor pijn
 • Sensaties van pinnen en naalden
 • Grotere algemene gevoeligheid voor kou en aanraking
 • Vergetelheid
 • Onvermogen om te concentreren, of “fibro-mist”
 • Problemen van balans en coördinatie
 • Vermoeidheid
 • depressie
 • Zenuw energie
 • angst
 • Emotionele gevoeligheid
 • Verhoogde stressreactie
 • Slaapproblemen
 • Gezamenlijke stijfheid
 • Menstruatiepijn of veranderingen
 • Grotere kans op andere gezondheidsproblemen

Het kennen van deze symptomen en als ze je beïnvloeden, kan je helpen als het gaat om een ​​diagnose. Het duurt jaren om de gemiddelde persoon te diagnosticeren. Dit komt omdat de symptomen van fibromyalgie overlappen met veel andere stoornissen. De volgende video geeft wat meer informatie over dit pijnsyndroom. Lees dan verder om te zien of u aan deze aandoening lijdt.

Symptomen van pijn

Pijn is een van de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie en is een noodzakelijk onderdeel van elke diagnose. Maar, zoals EverydayHealth uitlegt:

“De symptomen kunnen in intensiteit variëren en kunnen na verloop van tijd verbeteren of verergeren. Factoren zoals stress, klimaatverandering, te veel of te weinig lichaamsbeweging en te veel of te weinig rust kunnen de ernst van uw symptomen beïnvloeden. “

Dit betekent dat de ene activiteit die op een dag pijn heeft veroorzaakt de volgende is, en omgekeerd. Maar toch, dit is hoe de symptomen van fibromyalgiepijn je leven kunnen beïnvloeden.

1. Gegeneraliseerde spierpijn

Het symptoom waardoor fibromyalgie bekend is, is ongetwijfeld chronische pijn in het hele lichaam. Concreet moet de pijn optreden aan beide zijden van uw lichaam, evenals boven en onder de taille om als fibromyalgie gediagnosticeerd te worden. De pijn kan zich uitbreiden naar elk ander deel van uw lichaam. De intensiteit van de pijn kan variëren. Fibromyalgie neigt ook toe te nemen en te verminderen. Dit betekent dat de pijn elke dag en zelfs dezelfde dag kan variëren.

De nationale vereniging van fibromyalgie en chronische pijn meldt dat de volgende de pijnniveaus kunnen beïnvloeden:

 • Koud / nat weer
 • Geagiteerd slapen
 • Lichamelijke en mentale vermoeidheid
 • Overmatige fysieke activiteit
 • Lichamelijke inactiviteit
 • angst
 • Spanning

Mensen met fibromyalgie beschrijven hun pijn als stijfheid of pijn die begint in specifieke gebieden. Fibromyalgie heeft de neiging om te beginnen in het gebied van de nek en schouders. Vanaf daar strekt het zich uit tot de rest van het lichaam. Het komt ook vaak voor dat uw pijn aanvoelt als uit uw gewrichten komen, ook al is er geen ontsteking of zwelling aanwezig. Gevoelige punten komen ook vaak voor. Deze produceren meestal scherpe pijn bij aanraking of druk.

Om als een chronische ziekte te worden gediagnosticeerd, moet dit type pijn gedurende ten minste drie maanden aanwezig zijn en mag het niet worden opgelost of gebruikt.

2. Spierspasmen

Spierspasmen zijn een fibro-pijnlijk symptoom. Ze kunnen worden veroorzaakt door irritatie wanneer de spier zich alleen uitstrekt en ontspant. Dit kan de slaap en dagelijkse activiteit verstoren.

3. Hoofdpijn of migraine

Hoofdpijn is een veel voorkomend symptoom van fibromyalgie. Sommige patiënten ervaren zelfs extreme pijn als gevolg van migraine. De intense druk of hartkloppingen van deze migraine kunnen zich verder verspreiden via de nek, schouders en bovenrug. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals:

 • Felle lichten
 • Sterke geluiden
 • Sterke geuren

Deze hoofdpijn kan dagen duren en kan ernstig genoeg zijn om de slaap te verstoren.

4. Rebound pijn

Wanneer patiënten met fibromyalgie pijnvrij zijn, kan hun eerste instinct zijn om te springen en dingen te doen. Ze kunnen hun huis schoonmaken, vrienden ontmoeten voor de lunch en dan ‘s middags met hun kinderen een wandeling maken. Hoewel al deze dingen geweldig zijn, kan toenemende activiteit later op de avond of de volgende dag meer pijn veroorzaken.

5. Gevoeligheid

Artsen stellen fibromyalgie vast op 18 gevoelige plaatsen in het lichaam. Dit zijn symmetrische punten die zich boven en onder de taille bevinden. Sommige patiënten met fibromyalgie kunnen zich gevoeliger voelen op deze gebieden wanneer er een epidemie dreigt. Anderen kunnen deze punten bijna altijd gevoelig voelen voor fibromyalgie.

 

Gastro-intestinale symptomen

Veel patiënten met fibromyalgie lijden ook aan gastro-intestinale problemen.

6. Prikkelbare darmsyndroom

Fibromyalgie en prikkelbare darmsyndroom zijn nauw met elkaar verbonden omdat pijn en stijfheid in beide omstandigheden veelvoorkomende problemen zijn. Het komt vrij vaak voor dat iemand beide stoornissen tegelijkertijd heeft. IBS is een andere aandoening van chronische pijn die kan leiden tot:

 • diarree
 • Ernstige buikpijn
 • krampen
 • zwelling

7. Misselijkheid

De pijn kan zo ernstig zijn dat de fibromyalgiepatiënt ziek wordt in de maag. Het kan zelfs leiden tot een verandering in het dieet.

8. Constipatie

Sommige mensen met IBS ervaren constipatie als hun belangrijkste manifestatie van dit syndroom.

9. Overmatig gas

Overtollig gas kan een symptoom zijn van IBS of het kan optreden als gevolg van veranderingen in het eten als gevolg van misselijkheid of andere oorzaken.

10. Diarree

Voor fibromyalgiepatiënten die ook aan IBS lijden, als zij niet aan constipatie of bovenmatig gas lijden, kunnen zij vinden dat hun hoofdsymptoom van fibromyalgia diarree is.

11. Pijnlijke blaassyndroom 

Mayo Clinic meldt dat fibro vaak samengaat met andere aandoeningen. Deze omvatten interstitiële cystitis of het pijnlijke blaassyndroom.

27 van de meest voorkomende fibromyalgiesymptomen | PainDoctor.com

Sensorische symptomen

Een van de vreemdste effecten van fibromyalgie is de vervorming van de gevoeligheid van de patiënt voor pijn, kou, aanraking of zelfs sensorische stimuli zoals geur.

12. Verhoogde gevoeligheid voor pijn

Degenen met chronische pijnproblemen ervaren veranderingen in hun hersenen waardoor hun lichaam na verloop van tijd gevoeliger wordt voor pijn. Dit is een veel voorkomend symptoom van fibromyalgie.

13. Pins en naalden

Elke betrokkenheid van de zenuwen kan een tintelend gevoel in de handen en voeten veroorzaken, wat vaak een “tintelend” gevoel wordt genoemd. SpineHealth merkt op dat:

Ongeveer 25% van de patiënten met fibromyalgie meldt “slechte bloedsomloop” of gevoelloosheid en tintelingen die niet in een wortelpatroon zijn en meestal gepaard gaan met de armen en handen. Een lichamelijk onderzoek onthult echter normale spierkracht en sensorische tests, zonder inflammatoire of arthritische kenmerken. “

14. Grotere algemene gevoeligheid 

Naast de verhoogde gevoeligheid voor pijn (die een eigen benadering verdient), melden veel patiënten met fibromyalgie ook verhoogde gevoeligheid voor:

 • koude
 • aanraken
 • geuren
 • Luide geluiden
 • Felle lichten
 • Geneesmiddelen
 • Sommige voedingsmiddelen

Fibromyalgiepatiënten zijn zo gevoelig dat de geringste aanraking ze kan doen beven van verrassing of pijn. Zenuwuitgangen zijn hyperbewust en gevoelig, zelfs met minder stimulatie van naden en labels op kleding. Vanwege de toegenomen gevoeligheid voor verkoudheid kunnen fibromyalgiepatiënten op de zonnigste dagen naar een trui zoeken.

27 van de meest voorkomende fibromyalgiesymptomen | PainDoctor.com

Cognitieve symptomen

De diagnose fibromyalgie richt zich meestal meer op uw lichamelijke klachten, zoals pijn en vermoeidheid. Dit is logisch Deze symptomen zijn de gemakkelijkste indicatoren om te identificeren en te meten. Er zijn echter een aantal mentale en cognitieve symptomen die optreden bij deze aandoening die ook een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van hun leven.

15. Vergeten

Fibromyalgiepatiënten kunnen elke dag dingen vergeten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze hun sleutels achterlaten bij wat ze in de winkel zouden moeten krijgen. Geheugenverlies en verminderde vloeiendheid zijn vooral ernstige symptomen van fibromyalgie. Hoewel geheugenverlies met de leeftijd vaak voorkomt, toonde een onderzoek naar de cognitieve functie bij fibromyalgiepatiënten aan dat mensen met fibromyalgie het cognitieve vermogen en het geheugen hadden van iemand die 20 jaar ouder was dan hij.

16. Onvermogen om te concentreren, of “fibro-mist” 

Het meest voorkomende symptoom van mentale fibromyalgie is de zogenaamde fibro-mist of hersennevel. Dit omvat veel cognitieve problemen, zoals:

 • Eenvoudig verward raken
 • Gebrek aan motivatie
 • Gevoel “mistig” of “fuzzy”
 • Moeite met concentreren voor lange periodes
 • Zich niet kunnen concentreren of voorzichtig zijn

Deze vezelachtige mist wordt meestal veroorzaakt door hyperstimulatie, hoge stress, gebrek aan slaap en bepaalde medicijnen. Het lijkt erop dat deze mist koude medicijnen inneemt. Voor veel patiënten is dit een van de meest frustrerende symptomen op dagelijkse basis.

17. Balans en coördinatieproblemen 

Velen met fibromyalgie melden ook dat ze problemen hebben met het in balans houden of onderhouden van basiscoördinatie. Dit kan te wijten zijn aan vermoeidheid, maar het is ook een duidelijk symptoom van dit syndroom.

18. Vermoeidheid

Tussen het gebrek aan slaap en de inspanning die de kleinste taak in een aanval vereist, hebben veel patiënten last van vermoeidheid. En de constante pijn zelf kan uitputtend zijn. Degenen die last hebben van fibro hebben de neiging om te zeggen dat ze moeite hebben met goed slapen en dat ze zich moe voelen als ze wakker worden. Uitputting is synoniem met fibro, sommige deskundigen geloven dat zonder onderbreking van slaap en chronische vermoeidheid, niet kan worden beschouwd als een echt geval van fibromyalgie.

Degenen die lijden aan Fibro hebben een manier om dit te beschrijven. Ze noemen zichzelf ‘lepels’. “Het vergelijkt hoeveel energie ze elke dag hebben in termen van de hoeveelheid” lepels “die ze hebben. Als een fibromyalgiepatiënt tien lepels per dag heeft en acht gebruikt om zich op het werk voor te bereiden, weet hij dat hij aanpassingen moet doen om de rest van de dag te rusten.

27 van de meest voorkomende fibromyalgiesymptomen | PainDoctor.com

Stemmingsstoornissen gerelateerd aan fibromyalgie

Als u lijdt aan fibromyalgie, heeft u ook meer kans op stemmingsstoornissen.

19. Depressie

Zoals bij alle patiënten met chronische pijn, hebben fibromyalgiepatiënten meer kans op depressie als een direct gevolg van hun aandoening. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met de diagnose fibro drie keer meer kans hebben op een depressie dan mensen die geen fibro hebben. Depressie is een van de belangrijkste symptomen om vroeg te bepalen, omdat het moeilijk kan zijn om jezelf te identificeren. Het kan ook andere negatieve effecten veroorzaken die andere symptomen kunnen verergeren, zoals:

 • Verlies van interesse in activiteiten
 • Afname van energie
 • Verdriet of aanhoudende angst

In meer gevorderde gevallen kan dit leiden tot gevoelens van nutteloosheid en gedachten over de dood. Dit kan worden verergerd door zijn onvermogen om de therapie regelmatig te volgen. Bovendien, wanneer depressie comorbide is met een chronische pijntoestand, zal de aandoening in het algemeen niet verbeteren, tenzij depressie ook wordt behandeld.

20. Zenuwenergie

Wanneer patiënten met fibromyalgie zich goed voelen, kunnen ze bijna gek zijn in hun verlangen om dingen te doen. Of je nu met je kinderen speelt of gewoon zonder pijnlijk huishoudelijk werk doet, het kan later een stuiterende pijn veroorzaken.

21. Angst

Wachten op de volgende pijnlijke epidemie kan een constant gezoem van lage angst veroorzaken. Bij sommige patiënten kan deze angst een angst worden om het huis te verlaten voor het geval een uitbraak zou moeten beginnen. Het kan zich ook manifesteren als een paniekaanval als fibro-symptomen plotseling ver van huis verschijnen.

22. Emotionele gevoeligheid

Zoals iedereen kan verwachten, kan het hebben van chronische pijn de persoon maken die lijdt aan prikkelbaarheid en in een slecht humeur. Voor fibro-patiënten is dat echter meer dan dat.

Veel patiënten hebben gemeld dat hun emotionele reacties veel sterker zijn. Ze hebben ook minder controle over hoe ze ze uiten. Prikkelbaarheid is een van de meest voorkomende manifestaties van deze ziekte en deze gevoeligheid kan dramatisch toenemen bij gebrek aan slaap. Deze gevoeligheid geldt voor negatieve en positieve emoties.

Stemmingswisselingen kunnen ook een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen met fibromyalgie. Veel mensen met de diagnose fibromyalgie kunnen in een minuut of minder van blij naar boos overgaan. Heel vaak zijn onverwachte stemmingswisselingen onverklaarbaar. Dit kan een verwoestend effect hebben op het professionele en persoonlijke leven van een persoon.

23. Meer stress

De stress van pijnlijke fibromyalgie-uitbraken kan ervoor zorgen dat patiënten symptomen van het type posttraumatische stressstoornis ervaren, zoals het onvermogen om te ontspannen en over waakzaamheid te beschikken. Deze hoge mate van constante stress kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

27 van de meest voorkomende fibromyalgiesymptomen | PainDoctor.com

Andere symptomen van fibromyalgie

Ten slotte zijn er nog andere symptomen die gerelateerd zijn, maar niet direct overeenkomen, met een van de andere categorieën.

24. Slaapstoornissen

Patiënten met chronische pijn ervaren vaak slaapproblemen en patiënten met fibromyalgie zijn niet anders. Pijn kan het moeilijk maken om zich comfortabel genoeg te voelen om in slaap te vallen, en de geringste beweging kan pijn veroorzaken die hen wakker maakt.

OnHealth meldt dat:

“Normaal gesproken zijn er verschillende niveaus van slaap en het kan zelfs nog belangrijker zijn om voldoende te slapen dan het totale aantal uren slaap. Fibromyalgiepatiënten hebben niet het diepe, herstellende niveau van slaap dat Rapid Non-Motion Sleep (NREM) wordt genoemd. Dientengevolge worden patiënten met fibromyalgie vaak ‘s ochtends wakker zonder zich uitgerust te voelen, hoewel ze genoeg slaapuren lijken te hebben gehad.

25. Stijfheid van het gewricht

Vooral in de ochtend kan gewrichtsstijfheid een veel voorkomend symptoom zijn van fibromyalgie. Maar het is een tweesnijdend zwaard: hoe meer een patiënt beweegt, hoe minder rigide het zal zijn, maar de pijn maakt beweging vaak erg moeilijk.

26. Menstruatiepijn of veranderingen

Vrouwen kunnen meer pijn ervaren tijdens hun menstruatiecyclus, zoals krampen en lage rugpijn. Ze kunnen ook onregelmatige menstruatiecycli of veranderingen in hun cyclus van duur en zwaarte ervaren. Healthline meldt dat:

“In een rapport van de National Fibromyalgia Association hebben vrouwen met de aandoening meer pijnlijke menstruaties dan normaal. Soms fluctueert de pijn met je menstruatiecyclus. De meerderheid van de vrouwen met fibromyalgie is ook tussen de 40 en 55 jaar oud. Onderzoek suggereert dat fibromyalgiesymptomen kunnen verergeren bij postmenopauzale vrouwen of de menopauze. “

27. Grotere kans op andere gezondheidsproblemen

Hoewel het geen direct symptoom is van fibromyalgie, kan deze aandoening van grote invloed zijn op het vermogen van een persoon om deel te nemen aan normale activiteiten en activiteiten. Als deze een regelmatige trainingsroutine bevatten die niet meer zo regelmatig of krachtig is, kan een patiënt met fibromyalgie een hogere body mass index ervaren. Dit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

MedicineNet meldt ook dat: “Fibromyalgie kan alleen voorkomen, maar mensen met bepaalde andere ziekten, zoals reumatoïde artritis, lupus en andere vormen van artritis, hebben een grotere kans om het te hebben.

Rusteloze benen syndroom en problemen met het gezichtsvermogen zijn ook gerelateerd aan fibromyalgie.

27 van de meest voorkomende fibromyalgiesymptomen | PainDoctor.com

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie bij vrouwen?

Hoewel een exact aantal moeilijk te meten is, wordt geschat dat tussen 75 en 90% van de patiënten met fibromyalgie vrouwen zijn. In de Verenigde Staten betekent dit dat tussen de vijf en zes miljoen mensen met fibromyalgie vrouwen zijn. Dit kan te wijten zijn aan een combinatie van factoren, waaronder hormonale veranderingen en genetica. Om deze reden is het belangrijk om de specifieke symptomen van fibromyalgie bij vrouwen te observeren.

Waarom hebben meer vrouwen fibromyalgie? 

Vrouwen in de hoogste vruchtbaarheidsjaren (leeftijd 20 tot 40 jaar) worden in veel hogere mate gediagnosticeerd met fibromyalgie dan enig ander deel van de bevolking in de Verenigde Staten. Dit heeft ertoe geleid dat onderzoekers de rol van hormonen bij de ontwikkeling van deze ziekte hebben onderzocht. Sommigen gaan ervan uit dat een disbalans tussen oestrogeen en progesteron de schuld kan zijn. Ze rapporteren veranderingen in deze hormonen omdat vrouwen last hebben van zwangerschap, bevalling en menopauze.

Andere oorzaken van fibromyalgie bij vrouwen kunnen zijn:

 • Genetica:    Vrouwen met een broer of vader met fibromyalgie hebben een grotere kans om zelfstandig te worden gediagnosticeerd.
 • Virale infectie: virale infecties    , zoals het herpes simplex-1-virus, vaak geassocieerd met koortsblaasjes, zijn in verband gebracht met de ontwikkeling van fibromyalgie.
 • Trauma:    Een   fysiek of emotioneel trauma is ook gecorreleerd aan een toename van de incidentie van fibromyalgie.
 • Behandeling van disfunctionele pijn:    veel onderzoekers zijn het erover eens dat een van de hoofdoorzaken van fibromyalgie een disfunctie is in de behandeling van pijn in het centrale zenuwstelsel (CZS).

De symptomen van fibromyalgie in de lijst met vrouwen 

Vrouwen ervaren sommige symptomen met een hogere snelheid en frequentie dan mannen die gediagnosticeerd zijn met fibromyalgie. Vrouwen ervaren ook meer pijn dan mannen, maar ontvangen vaak minder behandeling hiervoor.

De belangrijkste symptomen van fibromyalgie bij vrouwen zijn:

 • Versterkte pijn, voor langere tijd
 • Pijn tijdens seks
 • Pijnlijke menstruatiecyclus
 • migraine
 • Grotere gevoelens van vermoeidheid en depressie
 • Verhoogde snelheid van prikkelbare darm en pijnlijk blaassyndroom
 • Beensyndroom ongemakkelijk
 • Meer algemene gevoeligheid voor licht, harde geluiden, geuren en temperatuur

Uitdagingen voor vrouwen met fibromyalgie 

Niet alleen neemt de pijn toe. Vrouwen worden ook gediscrimineerd vanwege het niveau van pijnmedicatie dat ze voorgeschreven krijgen en de manier waarop ze worden behandeld als ze pijn melden. Dezelfde studie vond ook dat:

 • Vrouwen zijn meer geneigd dan mannen hun pijn afgewezen als psychologisch te zien
 • Ze krijgen ook minder kans op opioïden voor pijn
 • Vrouwen hebben het gevoel dat hun pijn niet serieus wordt genomen of dat ze geen rekening houden als ze op de hoogte worden gesteld

Vrouwen behandelen pijn anders dan mannen, maar discriminatie in het spreekkamerkantoor wanneer vrouwen melden dat hun pijn een belangrijke drempel vormt voor de diagnose. Dit gebrek aan begrip van de pijn van vrouwen speelt een belangrijke rol in de tijd die nodig is om de diagnose fibromyalgie te stellen. De gemiddelde tijd voor een diagnose van fibromyalgie is twee jaar of langer.

Fibromyalgie bij vrouwen is een verzwakkend syndroom. Helaas heeft het invloed op onze moeders, zussen, grootmoeders, nichtjes en tantes. Omdat een van de belangrijkste oorzaken bij vrouwen hormonen is, is het cruciaal dat onderzoekers hun inspanningen richten op behandelingsopties die zijn ontworpen en getest bij vrouwen. Er is een historische onderzoeksbias tegen vrouwen. Dit heeft absoluut invloed op de effectiviteit van de medicijnen voor hen. Onderzoek moet erkennen dat dit syndroom is gericht op vrouwen en actief onderzoekparticipanten aanwerven voor effectievere behandelingen.

27 van de meest voorkomende fibromyalgiesymptomen | PainDoctor.com

Hoe zit het met fibrosymptomen bij mannen?

Omdat fibromyalgie bij vrouwen veel groter is, zou het gemakkelijk zijn om aan te nemen dat mannen het niet ervaren. Ze doen het en hun last is net zo moeilijk. Hoewel de symptomen van fibromyalgie bij mannen doorgaans minder ernstig zijn, is de hypothese dat alleen vrouwen met het syndroom de diagnose kunnen stoppen.

Een man met fibromyalgie legt uit:

“Het is moeilijk voor een man om fibromyalgie te hebben. Een van mijn beste vrienden denkt niet dat hij het heeft. Zijn vrouw, die een dokter is, vertelde hem dat mannen het niet kunnen hebben, het zit in mijn hoofd. Dit soort pijn. “

Mannen worden minder frequent gediagnosticeerd met fibromyalgie, maar de diagnose komt voor. Verwonding en trauma in het lichaam kunnen de meest waarschijnlijke oorzaak zijn van fibromyalgie bij mannen, maar er kan een genetische link zijn tussen moeders met fibromyalgie en hun kinderen.

Voor mannen die lijden aan fibromyalgie is het vinden van een goede steungroep net zo noodzakelijk als voor vrouwen. De National Fibromyalgia Association biedt uitstekende tips voor het vinden van de ondersteuning die u nodig hebt bij u in de buurt.

Wat betekenen uw symptomen van fibromyalgie? 

Momenteel is er geen remedie voor fibromyalgie, maar er zijn behandelingen die het leven gemakkelijker kunnen maken met fibromyalgie. Een eerdere publicatie in onze blog besprak de huidige behandelingen voor fibromyalgie die momenteel voor dit syndroom worden gebruikt. U kunt ook onze blog raadplegen voor meer informatie over fibromyalgieonderzoek of therapeutische technieken.

Als u een aantal van deze symptomen ervaart, maar niet alle, lees dan over de symptomen van lupus. Dit is een vergelijkbare toestand, maar veroorzaakt vaak veranderingen in de huid die daarmee gepaard gaan.

Uw beste manier om fibromyalgie of pijnklachten te overwinnen, begint met een diagnose. Door met een pijnspecialist te werken die ervaring heeft met het behandelen van fibromyalgie, kunt u de eerste stap zetten om uw leven te herstellen. Klik op de knop hieronder om een ​​dokter voor pijn in uw omgeving te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *