Fibrocystische en fibromyalgie Ziekte

Ongeveer de    helft van de vrouwen    met fibromyalgie meldt borstpijn. Borstpijn, of mastalgie, is iets dat de meeste vrouwen op een bepaald moment in hun leven ervaren, maar vrouwen met fibromyalgie lijken de symptomen intenser te voelen. En een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de borst is iets dat    fibrocystische borstziekte wordt genoemd   .

Fibrocystische borstziekte komt vrij vaak voor bij vrouwen met fibromyalgie. En veel mensen hebben gesuggereerd dat er een verband kan zijn tussen de twee voorwaarden.

Dus wat is fibrocystische borstziekte? Is het gerelateerd aan fibromyalgie? En wat kunt u doen om het te behandelen?

fibrocystische borstziekte

 

Wat is fibrocystische ziekte?

Fibrocystische borstziekte is een aandoening waarbij het borstweefsel    verandert   . De vezels beginnen cysten te vormen. En de cysten kunnen de manier waarop de borsten eruit zien en voelen veranderen.

Vaak veroorzaakt fibrocystische borstziekte geen merkbare symptomen. Maar sommige vrouwen met deze aandoening merken pijn of tederheid in de borst. Bovendien kunnen ze de cysten onder het weefsel voelen. Ze kunnen zelfs een donkere ontlading van de tepel opmerken.

Cysten kunnen zwellen met de maandelijkse menstruatiecyclus, wat de symptomen erger kan maken. Dus pijn in de borst die verergert tijdens de menstruatie is een goed teken van fibrocystische borstziekte.

De aandoening is zeer gewoon. En    meer dan de helft    van alle vrouwen zal dit op een bepaald moment in hun leven ervaren. In feite is het zo gewoon dat veel artsen het niet als een ziekte beschouwen, maar als een natuurlijke verandering die in het lichaam van sommige vrouwen voorkomt. Om deze reden geven velen de voorkeur aan de term fibrocystische borsten in plaats van fibrocystische borstziekte.

Afgezien van de pijn, is de toestand niet echt serieus. Het hebben van fibrocystische borsten verhoogt het risico op borstaandoeningen niet. En dit leidt niet tot ernstige complicaties. Maar het kan een vervelende aandoening zijn om mee om te gaan, vooral als je al last hebt van fibromyalgie.

Is het gerelateerd aan fibromyalgie?

Een groot aantal vrouwen met fibromyalgie ervaart fibrocystische borstveranderingen. En met een aandoening als fibromyalgie, die lijkt te zijn gekoppeld aan zoveel andere aandoeningen, is het gemakkelijk om je voor te stellen dat de twee voorwaarden met elkaar verbonden kunnen zijn.

Maar in feite is er niet veel wetenschappelijk bewijs dat de twee voorwaarden met elkaar verbindt. Fibrocystische borstziekte is    waarschijnlijk gekoppeld aan hormonale veranderingen    in het lichaam. Zo ontwikkelen postmenopauzale vrouwen zelden de ziekte, wat sterk impliceert dat hormonen zoals oestrogeen een rol spelen.

We denken ook dat fibromyalgie kan worden gekoppeld aan geslachtshormonen. De overgrote meerderheid van mensen met fibromyalgie zijn vrouwen. Dit impliceert dat er mogelijk een rol is voor hormonen zoals oestrogeen in de aandoening, omdat er anders geen voor de hand liggende verklaring is voor het verschil in de snelheid van de toestand tussen de geslachten.

Maar studies van vrouwen met fibromyalgie    lijken niet te    suggereren dat ze hogere niveaus van oestrogeen hebben dan vrouwen die deze aandoening niet hebben. Dit betekent niet noodzakelijk dat er geen verband bestaat tussen fibromyalgie en hoge oestrogeenspiegels. Maar de studies die tot nu toe zijn gedaan, hebben simpelweg niet aangetoond dat het bestaat.

Wat nog belangrijker is, zijn fibrocystische borsten    heel gebruikelijk   . En simpelweg omdat veel vrouwen met fibromyalgie de aandoening hebben, betekent niet dat fibromyalgie leidt tot fibrocystische borsten. Als vrouwen met fibromyalgie meer kans hadden op fibrocystische borsten, zou dit een teken kunnen zijn dat er een link was, maar dit    lijkt niet het geval te zijn   .

Fibrocystische borsten komen eenvoudigweg veel voor, wat verklaart waarom zoveel vrouwen met fibromyalgie deze aandoening hebben. Het goede nieuws is dat er dingen zijn die u kunt doen om de aandoening te behandelen.

Hoe wordt dit behandeld?

In de meeste gevallen is een behandeling voor de aandoening    niet nodig   . Maar als u ernstige pijn voelt, wat vaak het geval is bij vrouwen die lijden aan fibromyalgie, wilt u misschien een behandeling zoeken om de pijn te verminderen.

Over het algemeen kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers de pijn van de aandoening helpen behandelen. Als de pijn bijzonder slecht is, kan een arts iets sterker voorschrijven.

Bovendien kan    anticonceptiemedicatie    helpen bij het beheersen van de hormonale cyclus waardoor de borsten opzwellen.

Artsen kunnen ook helpen dit probleem op te lossen door de cysten te prikken met een heel dunne naald, waardoor de interne vloeistof kan weglekken. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de cysten te verwijderen. Maar dit is meestal alleen nodig bij herhaalde cysten die niet kunnen worden beheerd door drainage.

Het goede nieuws is dat de fibrocystische borsten met de juiste behandeling en behandeling      de kwaliteit van hun leven niet ernstig hoeven te beïnvloeden .

Dus, heb je last gehad van fibrocystische borsten? Denk je dat dit gerelateerd is aan fibromyalgie? Laat het ons weten in de comments.

 deel deze informatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *