Fibromyalgie: pijn die de samenleving niet ziet of niet begrijpt

Fibromyalgie werd in 1992 erkend als een ziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tegenwoordig treft fibromyalgie 4% van de bevolking en, voornamelijk, bijna 90% zijn vrouwen.

Het staat bekend als de “onzichtbare ziekte” omdat het alle zachte weefsels van het bewegingsapparaat beïnvloedt en niet gemakkelijk door medische onderzoeken kan worden gediagnosticeerd. Fibromyalgie wordt niet waargenomen, laat geen sporen op de huid achter of veroorzaakt wonden die anderen kunnen zien om te identificeren. Het is een eenzame, wanhopige pijn.

Degenen met fibromyalgie zijn erg moeilijk: ik weet niet hoe ik vandaag moet komen als ik kan bewegen, als ik kan lachen of als je gewoon wilt huilen, ik … Wat ik wel weet, is dat ik niet doe alsof: ik lijd aan een chronische ziekte.

de etiologie van de ziekte is nog steeds onbekend, maar wat we weten is dat elk jaar meer gediagnosticeerde mensen daarom zouden moeten streven naar de meest geglobaliseerde mogelijke interventie, inclusief het logische biopsychosociale aspect.

Dus vandaag, in onze ruimte, bieden we enkele basisrichtlijnen, zodat je de ziekte met geweld tegemoet kunt treden, en zo de kwaliteit van je leven zo lang mogelijk kunt verbeteren.

Fibromyalgie: de huidige ziekte wordt niet gezien

Wanneer een persoon niet uit bed kan komen omdat hij vindt dat de naalden pijn doen, doet hij niet alsof hij een excuus zoekt om naar het werk te gaan. Fibromyalgie die lijdt moet zijn eigen ziekte toevoegen met sociaal onbegrip met het gevoel onzichtbaar te zijn in een wereld die alleen gelooft in wat hij ziet.

Het belangrijkste probleem van FM (FM) is de controverse over de vraag of de oorsprong ervan psychologisch of organisch is. Dit zouden de belangrijkste resultaten zijn voor experts:

mogelijke oorsprong van fibromyalgie

Het is noodzakelijk eerst te verduidelijken dat er geen medisch bewijs is dat fibromyalgie koppelt aan een psychiatrische aandoening.

Sommige auteurs melden dat ongeveer 47% van de patiënten die aan angst lijden, zich echter herinneren dat deze psychologische dimensie misschien wel de reactie is op pijn, de ziekte zelf. 
Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Arthritis & Rheumatology” ervaren patiënten met fibromyalgie een grotere gevoeligheid voor dagelijkse sensorische stimulatie. 
MRI-onderzoekers hebben ontdekt dat, in een visuele, tactiele, olfactorische of auditieve stimulus, hersengebieden van sensorische integratie groter zijn dan gebruikelijke overstimulatie. 
Mensen met fibromyalgie hebben een groter aantal bloedvaten van de sensorische zenuwen in de vezels, dus elke stimulus of verandering in temperatuur resulteert in hevige pijn. 
fibromyalgie pijn

Iets om in gedachten te houden is dat elke emotionele factor het gevoel van zenuwvezelpijn zal verhogen. De specifieke situatie zal resulteren in overstimulering en stress als gevolg van pijn en op zijn beurt het gevoel van pijn en de patiënt met chronische vermoeidheid die zijn toevlucht neemt tot impotentie en zelfs depressie.

Het valt dus binnen een vicieuze cirkel waarin een ziekte van organische oorsprong wordt versterkt door de psychologische factor. Daarom is het de moeite waard de emotionele dimensie te beheersen om de etiologische oorsprong te verzwakken of op zijn minst te “beheersen”. 
Depressie, hartziekte

Alles heeft de betekenis van mijn leven verloren, niets interesseert me en niets verbaast me, ik voel me leeg … depressie. Meer bekijken “

psychologische strategieën om met fibromyalgie om te gaan

Chronische pijn maakt deel uit van onze sociale realiteit en fibromyalgie (FM) is een belangrijke oorzaak. Nu we weten dat factoren zoals stress of verdriet het gevoel van lijden vergroten, is het belangrijk om basale copingstrategieën te introduceren die ons kunnen helpen.

Vandaag word je wakker, kleed je je aan en je kunt vertrekken. Niemand anders zal je prestaties begrijpen, maar deze kleine overwinningen zijn belangrijk voor je en zouden je kracht moeten geven: het kan sterker zijn dan je ziekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *