Microglia en fibromyalgie: hoe onze hersenen de sleutel kunnen zijn tot fibromyalgie

Mensen die lijden aan fibromyalgie horen constant dat ze zich hun symptomen voorstellen. Dit is een van de meest irritante onderdelen van het krijgen van hulp voor de ziekte. Maar is het waar dat fibromyalgie in uw hoofd zit? Onderzoek naar de relatie tussen microglia en fibromyalgie laat zien dat het    letterlijk    in je hoofd kan zitten.

Microglie

Microglia zijn immuuncellen die de barrière van uw hersenen overschrijden. Dit veroorzaakt ontstekingen in de hersenen. Het is een normaal onderdeel van het immuunsysteem van uw lichaam.

Maar wanneer u bepaalde hersenstoornissen ontwikkelt, worden microglia overstuurd. Ze beginnen de structuren van de hersenen aan te vallen. En dat speelt een rol bij ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en dementie.

En het blijkt dat deze microglia mogelijk verantwoordelijk zijn voor fibromyalgie.

Microglia en fibromyalgie

Jarred Younger van de University of Alabama is een wetenschapper die de rol onderzoekt die microglia bij fibromyalgie speelt. Moe van het horen van patiënten zegt dat “je fibromyalgie in je hoofd zit”, de jongere begon te zoeken naar verklaringen voor de oorzaak van de stoornis.

Hij concentreerde zich op het immuunsysteem van patiënten met fibromyalgie. De eerste stap was om het bloed van patiënten te testen op afwijkingen. Hij ontdekte dat er een aantal markers in hun bloed waren die ongebruikelijk waren.

Ten eerste was het leptine-niveau veel hoger in het bloed van patiënten met fibromyalgie. Leptine is een hormoon dat vrijkomt door vetcellen. Jonger ontdekte dat niet alleen de bloedconcentratie van patiënten met fibromyalgie hoger was, maar dat de leptineconcentratie de ernst van hun dagelijkse symptomen kon voorspellen.

Maar leptine is ook een hormoon dat de barrière in de hersenen kan oversteken. En dat is waar microglia binnenkomen. Jonger gelooft dat de aanwezigheid van hogere niveaus van leptine kan leiden tot de activering van microglia en de symptomen kan triggeren die gepaard gaan met fibromyalgie.

Fibromyalgie zit (letterlijk) in je hoofd

Als Young gelijk heeft, betekent dit in de strikte zin dat fibromyalgie in je opkomt. De reactie tussen hoge niveaus van leptine en microglia in uw hersenen zou gemakkelijk de reden kunnen zijn waarom fibromyalgie de symptomen veroorzaakt die het veroorzaakt.

Zoals Younger zegt:

Microglia verdedigen ons brein tegen alles. Wanneer we de griep oplopen, worden bijvoorbeeld microglia geactiveerd. Deze cellen zorgen ervoor dat we in het bed willen kruipen en niets doen – zodat ons lichaam zijn middelen kan inzetten om de griep te bestrijden.

Vermoeidheid en griepziekte? Het lijkt veel op fibromyalgie, nietwaar?

En dat betekent dat we door het begrijpen van de rol die microglia bij fibromyalgie spelen, dichter bij een remedie kunnen komen. Maar het probleem is dat er geen goede manier is om te meten hoe immuuncellen in je hersenen reageren op leptine. En Jongeren hoopt dat het ontwikkelen van een betere manier om deze respons te meten kan helpen bij het ontwikkelen van een test voor fibromyalgie. En ik hoop dat dit de eerste stap is naar een remedie.

Het onderzoek van jongere is een geweldige eerste stap om eindelijk de oorzaak van fibromyalgie te bereiken. En begrijpen hoe fibromyalgie wordt veroorzaakt door de hersenen kan de behandeling gemakkelijker maken.

We zijn nog lang niet op weg naar de bodem van de ziekte. Maar dit onderzoek naar microglia en fibromyalgie is een goed begin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *