mensen met fibromelgie duren langer om in slaap te vallen, slapen minder en slechter.reserch

Mensen met fibromyalgie hebben meer moeite om in slaap te vallen en slechter en minder te slapen in vergelijking met de algemene bevolking, volgens de resultaten van een nieuwe beoordeling. Onderzoekers riepen de aandacht van artsen bij het behandelen van slaapstoornissen bij patiënten met fibromyalgie, omdat een betere slaap de symptomen van de ziekte kan helpen verbeteren.
Fibromyalgie Patiënten Slapen minder en erger dan gezonde mensen, zegt Study

 

De studie ” Slaapstoornissen in fibromyalgie: een meta-analyse van case-control studies “, gepubliceerd in het  Journal of Psychosomatic Research , bekeek verschillende eerder gepubliceerde studies die de bijdrage van slaapstoornissen aan de ontwikkeling van fibromyalgie rapporteren.

De voordelen van een goede nachtrust hebben een positieve invloed op ieders fysieke en mentale gezondheid. Maar volgens de onderzoekers treft slechte slaap bijna 80 procent van de fibromyalgiepatiënten, en onderzoeken hebben aangetoond dat een lagere slaapkwaliteit een risicofactor is voor fibromyalgie. Inderdaad, slechte slaap hangt sterk samen met de ernst van de symptomen – hoe minder patiënten slapen, hoe slechter hun symptomen.

Klinische studies met geneesmiddelen hebben echter aangetoond dat het verbeteren van de slaapkwaliteit de pijn bij fibromyalgiepatiënten kan verminderen.

Om de kenmerken van slaapstoornissen en hun effect bij fibromyalgiepatiënten te begrijpen, onderzochten onderzoekers 25 case-control studies met in totaal 2.086 deelnemers, en waarin slaap werd beoordeeld met behulp van polysomnografie (19 studies) en de Pittsburgh Sleep Quality Index (zeven studies) .

Studies die slaap evalueerden met polysomnografie rapporteerden significante verschillen tussen fibromyalgiepatiënten en gezonde personen met betrekking tot de wektijd na het begin van de slaap, totale slaaptijd en slaapefficiëntie, naast andere parameters.

Studies die slaap beoordeelden met de Pittsburgh Sleep Quality Index rapporteerden significante verschillen in globale scores, slaapaanvallatentie en slaapefficiëntie tussen de twee groepen deelnemers.

Samen verklaren de bevindingen de veel voorkomende klacht bij fibromyalgiepatiënten dat ze ‘onvernest’ wakker worden. Volgens deze beoordeling kan dit komen omdat fibromyalgiepatiënten problemen hebben met inslapen, lagere slaapkwaliteit en slaapefficiëntie, langere waaktijd na in slaap vallen, kortere slaapduur en lichte slaap.

“Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat het verbeteren van de slaapkwaliteit de pijn bij mensen met fibromyalgie kan verminderen,” schreven de onderzoekers. “Daarom moeten eerstelijnszorgverleners worden geïnformeerd door de bevindingen van de huidige studie en proactief het risico van slaapverstoring beoordelen bij patiënten die klagen over chronische wijdverspreide pijn of de diagnose van fibromyalgie bij deze patiënten overwegen. Clinici moeten ook actief slaapstoornissen behandelen wanneer slechte slaap wordt vastgesteld bij mensen met fibromyalgie. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *