Oefening, goede slaap en cognitieve gedragstherapie Beste praktijken voor het beheer van fibromyalgie, Studie suggereert

Niet-farmacologische benaderingen, waaronder cognitieve gedragstherapie, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging, blijven het meest effectief voor het langdurig beheer van  fibromyalgie  (FM), volgens een recent overzichtsonderzoek.

Het rapport ‘ Fibromyalgie in de eerstelijnszorg’ , gepubliceerd in het tijdschrift  Primary Care: Clinics in Office Practice,  biedt een overzicht van managementuitdagingen, actuele diagnosecriteria en de huidige behandelingsopties die beschikbaar zijn voor de primaire zorgaanbieder.

Hoewel de oorzaak van fibromyalgie nog steeds onbekend is en er nog een remedie moet worden gevonden, kan adequaat management patiënten een bevredigende kwaliteit van leven bieden.

Met de juiste diagnose en initiële educatie kunnen de meeste fibromyalgiepatiënten hun welzijn verbeteren en minder gebruik maken van de gezondheidszorg.

Optimaal management vereist een multidisciplinaire aanpak, die opleiding, niet-farmacologische behandelingen, medicatie en het beheer van andere aandoeningen kan combineren.

Van alle benaderingen is niet-farmacologisch management, inclusief onderwijs, cognitieve gedragstherapie, adequate slaapmethoden en regelmatige aërobe  oefening , op de lange termijn het belangrijkst.

Oefening, goede slaap en cognitieve gedragstherapie Beste praktijken voor het beheer van fibromyalgie, Studie suggereert

 

Het is ook belangrijk dat de zorgverlener het vertrouwen van de patiënt verkrijgt, zekerheid geeft dat de aandoening of symptomen niet worden gedacht, en de patiënt voorlicht over schadelijke en excessieve benaderingen en geadverteerde beloften van een geneesmiddel dat onbewezen blijft.

Cognitieve gedragstherapie kan patiënten helpen beter voor te lichten en hen technieken aanleren over hoe ze zich kunnen aanpassen aan en omgaan met fibromyalgiesymptomen, terwijl ze de steun krijgen van andere patiënten die voor dezelfde uitdagingen staan.

Oefening is een steunpilaar van het beheer van fibromyalgie gebleven. In feite is het de enige therapie die sterk wordt aanbevolen door de European League Against Rheumatism ( EULAR) .

Over het algemeen heeft aerobe training de voorkeur boven op gewicht gebaseerde oefeningen, en het zou moeten beginnen bij een lage intensiteit en geleidelijk toenemen in de loop van de tijd. Een voorbeeld is  tai chi , een vorm van geest-lichaam-therapie geworteld in de traditionele Chinese geneeskunde waarvan is aangetoond dat het de fibromyalgiesymptomen verbetert.

De kwaliteit van de slaap, of slaaphygiëne, is een andere centrale praktijk om fibromyalgie te beheersen. Patiënten ervaren vaak slaap van slechte kwaliteit en in sommige gevallen willen artsen een onderzoek doen om ernstigere problemen zoals  slaapapneu uit te sluiten .

Over het algemeen kunnen medicijnen helpen als aanvullende behandelingen, maar de voordelen zijn variabel en bijwerkingen komen vaak voor.

“Het schrijven van een recept voor FM lijkt misschien het snelst in de drukke kliniekomgeving, maar is, vooral als het zonder andere managementtechnieken wordt gebruikt, vaak gedoemd te mislukken. Meer dan 50% van de FM-voorschriften worden door de patiënt verlaten vanwege inefficiëntie of bijwerkingen “, schreven de onderzoekers.

Onderzoekers waarschuwen dat niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (tenzij er een andere ziekte is die pijn veroorzaakt), corticosteroïden, opioïden, selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) en het anti-epileptische topiramaat niet effectief zijn of geen specifieke voordelen hebben voor fibromyalgie .

Er zijn slechts drie behandelingen goedgekeurd door de  Amerikaanse Food and Drug Administration  voor fibromyalgie: antidepressiva Cymbalta ( duloxetine ), door  Lilly , en  Savella  (milnacipran), door  Allergan , en de anti-epileptische  Lyrica (pregabalin), door  Pfizer .

Maar gewone off-label medicijnen – zoals Elavil ( amitriptyline)  en Flexeril ( cyclobenzaprine ) – kunnen volgens een onderzoek uit 2016 zelfs nog beter zijn voor het verminderen van pijn  . Echter, fibromyalgiepatiënten zijn bijzonder gevoelig voor bijwerkingen, met name sedatie, van deze medicijnen, dus ze moeten in zeer lage doses worden gegeven.

Om het beste medicatieregime te bereiken, zijn geduld en persistentie vaak nodig om de beste therapeutische en dosiscombinatie voor elke patiënt te vinden; het opleiden van patiënten in realistische verwachtingen van behandelingsdoelen is ook belangrijk, zeggen de onderzoekers.

Voor zorgverleners bevelen onderzoekers EULAR’s meest recente  richtlijnen voor de behandeling  van fibromyalgie aan.

“De uitdagingen van het management kunnen zowel de patiënt als PCP [primaire zorgverlener] ontmoedigen, maar doorzettingsvermogen en geduld kunnen zeer de moeite waard zijn”, concluderen de onderzoekers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *