Savella kan pijn verminderen, hersenactiviteit veranderen bij patiënten met fibromyalgie, suggereert studie

Behandeling met Savella (milnacipran, door Allergan) kan de gevoeligheid voor pijn verminderen en de activiteit verhogen in de pijngerelateerde hersengebieden van fibromyalgiepatiënten.

De studie “Met behulp van fMRI om de effecten van milnacipran in de behandeling van centrale pijn bij patiënten met fibromyalgie te beoordelen” ontstond in de   Scandinavian Journal of Pain  .

Savella kan pijn verminderen, hersenactiviteit veranderen bij patiënten met fibromyalgie, suggereert studie

 

Savella, hoewel niet gebruikt voor de behandeling van depressie, werkt als een antidepressivum. Dit is één van twee antidepressiva door de Food and Drug Administration van de Verenigde Staten goedgekeurd voor de behandeling van fibromyalgie. Savella, een heropnameremmer van serotonine-noradrenaline (SNRI), verhoogt het niveau van noradrenaline neutrotransmetteurs en serotonine in de hersenen en het ruggenmerg, maar de precieze mechanismen die Savella verbetert de symptomen van fibromyalgie onbekend.

Studies hebben aangetoond dat de regulatie van pijn verstoord is in het centrale zenuwstelsel van patiënten met fibromyalgie.

Met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI) vertoonden patiënten hogere pijnintensiteiten in reactie op druk en daarmee samenhangende toename van hersenactiviteit in pijngerelateerde hersengebieden in vergelijking met gezonde individuen (controles).

Andere studies hebben een verminderde activering van het hersenpijnremmersysteem gerapporteerd als het door druk wordt gestimuleerd.

De wetenschappers voerden een 13-weekse neuroimaging-studie uit (EudraCT # 2004-004249-16) om de effecten van Savella 200 mg / dag op drukpijngevoeligheid bij 92 vrouwen met fibromyalgie te evalueren. Ze maten ook het effect van het medicijn op de cerebrale behandeling van pijn veroorzaakt door druk en beoordeelden de tolerantie en veiligheid van de behandeling.

Het dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische onderzoek omvatte patiënten van 18 tot 55 jaar die een gemiddelde pijnintensiteitsscore van ten minste 40 op een visuele analoge schaal hadden, waarbij 0 pijnvrij betekent en 100 is de sterkst mogelijke pijn.

De resultaten toonden aan dat de behandeling met Savella de neiging had om pijngevoeligheid te verminderen in vergelijking met placebo. Dit verschil was groter bij hogere pijnintensiteiten. De auteurs schreven dat de beperkte statistische effecten mogelijk te wijten waren aan het relatief kleine aantal patiënten in het onderzoek.

Patiënten die Savella namen, vertoonden een toename in fMRI-gerelateerde cerebrale pijngerelateerde activiteit in vergelijking met de analyse vóór de behandeling. Dit is met name waargenomen in de caudatus-kern, de voorste insula en de amygdala, alle gebieden van de hersenen die de remming van pijn reguleren.

Vergeleken met placebopatiënten hadden diegenen die Savella ontvingen grotere pijngeïnduceerde activiteit in de preunion / posterior cingulate cortex na behandeling, een regio die eerder was gekoppeld aan fibromyalgie en een sleutelcomponent van het standaardnetwerk, een systeem van regio’s. onderling verbonden hersenen. activiteit.

De veiligheidsresultaten toonden aan dat misselijkheid de meest gebruikelijke behandelingsgerelateerde bijwerking was en werd gerapporteerd door 71,7% van de patiënten die Savella innamen en 43,5% van degenen die placebo gebruikten. Patiënten die Savella ontvingen, hadden meer kans de behandeling te staken vanwege bijwerkingen.

“De huidige resultaten bieden voorlopige informatie over het werkingsmechanisme voor behandeling met milnacipran (Savella) bij [fibromyalgie]”, schreven de wetenschappers.

“Dit is de eerste evaluatie van de mechanismen van behandeling van IRSN in [fibromyalgie] en biedt daarom indicaties voor toekomstige mechanistische studies en richtlijnen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingsstrategieën”, voegde ze eraan toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *