Immuunsysteem kan rol spelen in fibromyalgie, stelt voor

Via een nieuwe genetische analyse hebben onderzoekers bewijs gevonden die de betrokkenheid van het immuunsysteem bij fibromyalgie  (FM) suggereert  , een onderzoeksrapport.

Overgenomen mutaties in genen die instructies geven voor de productie van drie immuunmoleculen – genaamd CCL11, CCL4 en MEFV – beïnvloeden het immuunsysteem en kunnen in verband worden gebracht met het risico op fibromyalgie, aldus de onderzoekers.

De studie, ” SNPs in inflammatoire genen  CCL11 ,  CCL4  en  MEFV  in een fibromyalgie familieonderzoek ,” waa gepubliceerd in het tijdschrift  Plos One .

Eerdere familieonderzoeken hebben een genetische component gesuggereerd die is gekoppeld aan fibromyalgie, waarbij verschillende bewijsstukken wijzen op een rol voor genen die betrokken zijn bij inflammatoire pathways.

In een ander onderzoek ontdekten onderzoekers dat de niveaus van verschillende inflammatoire chemokines – eiwitten die door cellen worden uitgescheiden – verhoogd waren in fibromyalgie.

Hiertoe behoren de chemokinen CCL11 en CCL4, gelokaliseerd in een chemokine-gencluster op chromosoom 17, wat geassocieerd is met immuungerelateerde aandoeningen, waaronder  atopische dermatitis  en  inflammatoire darmaandoeningen  (IBD).

Onderzoekers in dit onderzoek hebben een sequencing-analyse uitgevoerd van het chemokine-gencluster dat is geïdentificeerd in chromosoom 17 bij 100 fibromyalgiepatiënten. Hun DNA werd geëxtraheerd uit immuuncellen van het bloed, lymfocyten of speeksel genoemd. Dezelfde analyse werd uitgevoerd in het DNA van niet-verwante, geslacht- en leeftijd-gematchte individuen die als controles werden gebruikt.

Onderzoekers richtten hun analyse op single nucleotide polymorphisms, of SNPs, variaties van enkele nucleotiden – de bouwstenen van de DNA-sequentie.

De analyse onthulde eerst in totaal 4.332 SNP’s, maar om deze lijst in te korten, analyseerden de onderzoekers die die bij ten minste 10% van de 100 fibromyalgiepatiënten voorkomen. Een totaal van 413 SNP’s voldeed aan dit criterium.

“Op basis van de hypothese dat FM een immuuncomponent heeft, hebben we verder alleen die SNP’s geselecteerd die gevonden worden in de chromosoom 17 cluster van 18 chemokine genen,” schreven de onderzoekers.

Ze identificeerden slechts vier SNP’s in vier chemokine-genen – CCL11, CCL8, CCL23 en CCL4 – die verder bestudeerd werden.

Ze analyseerden de transmissie van de vier SNPs van ouders naar fibromyalgiepatiënten, en slechts één van hen in het  CCL11-  gen, rs1129844 genaamd, was significant, wat betekent dat het verband hield met een risico op de ziekte. Onder een groep van 220 fibromyalgiepatiënten, identificeerden onderzoekers 36,8% die minstens één kopie van deze SNP hadden.

Onderzoekers voerden een verdere analyse uit om de effecten van deze variant te begrijpen en merkten dat deze de normale productie van het CCL11-eiwit beïnvloedde. Ze merkten echter op dat de niveaus van CCL11-eiwit statistisch hoger zijn bij de meeste fibromyalgiepatiënten.

“Hoewel de verhoogde expressie van CCL11 een veel voorkomende gebeurtenis is, maakt het onvermogen om een ​​robuust CCL11-antwoord te genereren vatbaar voor 36% van de patiënten met een hogere FM-kans”, schreven ze.

Ze hebben momenteel geen verklaring voor dit fenomeen, maar betogen dat, hoewel verdere studies nodig zijn om deze bevindingen te valideren, dit SNP kan worden gebruikt als een marker voor het fibromyalgievirus.

“Deze studie levert bewijs dat rs1129844 in  CCL11  een nuttige marker voor FM kan zijn en dat de hoge frequentie van deze SNP bij FM-patiënten (36,8%) pleit voor een onderliggende immuunverbinding,” zeiden ze.

De niveaus van een ander chemokine, CCL4, waren ook verlaagd in de SNP-variant van CCL1 in vergelijking met controles, wat een mogelijk verband tussen de twee chemokinen en hun varianten suggereert, en dat beide chemokinen betrokken zijn bij fibromyalgie.

Bovendien vonden onderzoekers verschillende varianten in het  MEFV-  gen, dat instructies geeft voor een eiwit genaamd pyrine, met een significante transmissievoorspelling. De functie van dit eiwit is nog steeds niet volledig begrepen, maar onderzoek wijst uit dat het waarschijnlijk helpt om de ontsteking onder controle te houden, wat een andere schakel is die de rol van het immuunsysteem bij fibromyalgie ondersteunt.

“Aangezien activering van het immuunsysteem vaak wordt geassocieerd met neurologische systemen zoals pijn, sluit de betrokkenheid van het immuunsysteem bij FM de heersende hypothese niet uit dat FM hoofdzakelijk een pijnsyndroom is”, schreven de onderzoekers.

“Met dit in gedachten, verdere studies over een groter aantal patiënten kunnen helpen om het verband tussen pijn en het immuunsysteem in FM te valideren,” concludeerde de studie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *