Duizeligheid, evenwicht en dalingen tijdens fibromyalgie-uitbraken

Fibromyalgie, duizeligheid, gebrek aan evenwicht en watervallen zijn veel voorkomende klachten. Voor sommige mensen zijn ze een beetje ergernis die op dat moment opkomt. In andere gevallen kunnen ze ernstig verzwakken en leiden tot regelmatig letsel.

Vallen en vooral vallen is vaak een serieus probleem. Het laatste dat je nodig hebt als je constant pijn hebt, is de hele tijd gewond raken. Frequente valpartijen of problemen met balans kunnen ook leiden tot valangst.

Deze angst kan je op zijn beurt weer beangstigen om actief te blijven, zelfs binnen jouw grenzen. Volgens een studie in    Clinical Rheumatology,    73% van de mensen met fibromyalgie zijn bang voor fysieke activiteit en bijna 75% heeft problemen met de balans.

Vallen is niet zozeer een symptoom en meer een gevolg van de symptomen van duizeligheid en een slechte balans. In deze situatie kunnen de problemen van vallen en evenwicht ook te maken hebben met veranderingen in de manier waarop we lopen.

Dus waarom brengt fibromyalgie deze problemen met zich mee? En wat kunnen we eraan doen?

Fibromyalgie en duizeligheid

Bij fibromyalgie treedt duizeligheid meestal op als u opstaat. Het is vergelijkbaar met het gevoel van een “hoofdrace” vanaf het moment dat je te snel opstaat, het kan alleen gebeuren als je gaat liggen of gaan liggen. Het plotselinge begin van duizeligheid kan in uw voeten zwaaien, wankelen of zelfs vallen of flauwvallen.

Duizeligheid en flauwvallen in deze toestand kunnen worden gekoppeld aan een bepaalde subgroep, volgens een studie uit 2017, gepubliceerd in    European Journal of Pain   .

Beeldresultaat voor de oude dame die op de grond valt

Naast duizeligheid en flauwvallen had deze subgroep ook de hoogste niveaus van pijn, evenals verschillende symptomen en aandoeningen, waaronder fibro-mist, prikkelbare blaas, vulvodynie en rustelozebenensyndroom.

Onderzoek suggereert dat dit fenomeen voortkomt uit disfunctie van het autonome zenuwstelsel (AZS), dat dysautonomia wordt genoemd.

SNA is betrokken bij vele kritieke functies in uw lichaam, waaronder hartslag, bloeddruk, ademhalingssnelheid, lichaamstemperatuur, metabolisme en spijsvertering.

Duizeligheid veroorzaakt door dysautonomie kan orthostatische intolerantie, gemedieerde neurale hypotensie of orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS) worden genoemd. In wezen betekenen deze dingen dat het hart en de hersenen niet goed met elkaar communiceren.

Wat gedaan moet worden is dat wanneer u opstaan ​​vanuit een liggende of zittende positie, SNA uw bloeddruk verhoogt om tegen de zwaartekracht in te vechten en voldoende bloedtoevoer naar uw hersenen te houden. Bij dysautonomia gebeurt dit niet zoals het zou moeten. In plaats daarvan kan uw bloeddruk dalen als u rechtstaat en het resultaat is duizeligheid of duizeligheid. In POTS versnelt de hartslag als de bloeddruk daalt.

Duizeligheid kan gepaard gaan met hartkloppingen, wazig zicht, verhoogde hartslag, pijn op de borst en een soort flauwvallen genaamd vasovagal syncope.

Niet iedereen flauwvalt echter met fibromyalgie-gerelateerde duizeligheid. In een onderzoek uit 2008 zeiden de onderzoekers dat duizeligheid en hartkloppingen vaker voorkwamen dan flauwvallen. Ze zeggen ook dat POTS een van de meest voorkomende fibromyalgiesymptomen was die ze tijdens tilt-tests waarnamen, die hun reactie op positieveranderingen meten.

Saldo- en loopproblemen bij fibromyalgie

Door de mogelijkheid van vallen toe te voegen, suggereert onderzoek dat mensen met fibromyalgie anders presteren dan gezonde mensen. Een onderzoek uit 2009 wees uit dat ongeveer 28 procent van de mensen met deze ziekte een abnormaal looppatroon (looppatroon) heeft.

In een functioneel prestatieonderzoek van 2017 zeiden de onderzoekers dat gang en evenwicht in deze toestand ernstig waren aangetast. Verschillen inbegrepen:

  • significante klter paslengte
  • trager tijd
  • de manier waarop het lichaam schudt terwijl het loopt

De onderzoekers merkten op dat het verschil in gang en evenwicht slechter was bij mensen die meer pijn, stijfheid, vermoeidheid, angst en depressie hadden.

Ze adviseerde artsen het gangpatroon en de houding van hun fibromyalgiepatiënten te evalueren om het beste type revalidatie- en valpreventie voor hen te vinden.

Deze studie maakt deel uit van een groeiend aantal wetenschappelijke literatuur om problemen in deze toestand die kunnen leiden tot vallen, in evenwicht te brengen en uit te voeren. Het beoordelen en behandelen van deze symptomen heeft echter mogelijk geen hoge prioriteit voor uw arts. Als ze voor je zorgen, breng ze dan naar je volgende afspraak.

Duizeligheid en het risico op vallen in fibromyalgie verminderen

Hoe succesvoller u uw fibromyalgie behandelt, hoe minder deze symptomen een probleem zouden zijn. Als ze echter meer aandacht nodig hebben of als u geen effectieve fibromyalgie-behandelingen heeft kunnen vinden, heeft u verschillende opties.

Voor POTS duizeligheid, orthostatische hypotensie of gemedieerde neurale hypotensie, kan uw arts medicijnen aanbevelen om u te helpen. Deze kunnen bestaan ​​uit SSRI / SNRI’s, benzodiazepinen en bètablokkers. Sommige van deze geneesmiddelen kunnen andere fibromyalgiesymptomen helpen verlichten, net zoals de SSRI’s en SNRI’s vaak worden voorgeschreven voor deze ziekte. Uw arts kan ook uw levensstijl veranderen.

Als u rookt,  suggereert onderzoek in het tijdschrift Rheumatology    Joint, Bone, Spinedat stoppen met roken kan helpen flauwvallen en andere symptomen van fibromyalgie te verlichten.

Als het gaat om balans en lopen, is fysiotherapie een veel voorkomende behandeling. U kunt ook uw arts vragen of iets als yoga, tai chi of Qigong veilig voor u is.

Totdat u manieren vindt om deze symptomen te verbeteren, loont het om voorzichtig te zijn. Hulpmiddelen zoals wandelstok of wandelstok kunnen u helpen te blijven staan. Sessie-oefeningen kunnen de veiligste optie zijn, en ze zijn zeker een betere keuze dan minder actief dan u kunt zijn.

bronnen:

ID Costa, Gamundi A, Miranda JG, veranderde functionele prestaties bij patiënten met fibromyalgie. Grenzen in de menselijke neurowetenschap. 26 januari 2017; 11: 14.

Lee SS, Kim SH, Nah SS, et al., Rookgewoonten beïnvloeden pijn en functionele en psychiatrische functies bij fibromyalgie. Articulatie, been, rug. Mei 2011; 78 (3): 259-65.

Staud R. autonome stoornissen in het fibromyalgiesyndroom: orthostatische posturale tachycardie. Meldingen van de huidige reumatologie. December 2008; 10 (6): 463-6.

Russek L, Gardner S, Maguire K, et al. Een evaluatie van de evaluatie zorgt ervoor dat locomotorische apparaten angstig zijn bij mensen met fibromyalgie. Klinische reumatologie. 2015 juni; 34 (6): 1109-19.

Watson NF, Buchwalk D, Goldberg J., en anderen Neurologische tekenen en symptomen bij fibromyalgie Artritis en reuma. September 2009; 60 (9): 2839-44.

Yim YR, Lee KE, DJ Park, Identificeer subgroepen van fibromyalgie met behulp van clusteranalyse: de relatie met klinische variabelen. European Journal of Pain. Februari 2017; 21 (2): 374-384.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *