Helpt een TENS-eenheid bij pijn in de fibromyalgie?

Als je bent zoals de meeste mensen die leven met de chronische pijn van fibromyalgie, ben je waarschijnlijk op zoek gegaan naar manieren om de pijn zonder drugs aan te pakken. Immers, alle agressieve medicijnen hebben bijwerkingen en risico’s. En ze zijn vaak niet zo effectief als je zou willen. Dat is waarom je misschien een TENS-eenheid wilt overwegen.

Een TENS-machine is een alternatieve therapie die veel mensen gebruiken om met lichte pijn om te gaan. En het kan ook helpen met uw fibromyalgiepijn.

 

TENS-eenheid

Wat is een TENS-eenheid?

TENS staat voor “transcutane elektrische zenuwstimulatie.” En in wezen is een TENS-eenheid een machine die elektrische stroom door de huid stuurt om de zenuwen te stimuleren. Het idee achter TENS is dat de elektriciteit die door de zenuwen reist pijnsignalen uitsluit en daarom worden TENS-eenheden gebruikt om kleine pijn te behandelen.

Vaak worden TENS-machines gebruikt door mensen die lijden aan pijnlijke aandoeningen die de gewrichten en spieren zoals artritis aantasten. En atleten en professionele sporttherapeuten maken veelvuldig gebruik van TENS-machines om te gaan met verwondingen en gespannen spieren.

Maar veel TENS-eenheden zijn klein en draagbaar, dus u kunt ze thuis gebruiken. U gebruikt een TENS-machine door kleine kussentjes direct op het betreffende gebied te plaatsen. Een lichte stroom van elektriciteit stroomt door het kussen en over de huid. Meestal wordt het op de spieren gebruikt, maar veel mensen hechten ook de elektroden aan hun slapen en gebruiken de TENS-eenheid om hoofdpijn te behandelen.

Werkt het voor fibromyalgie?

Het idee dat elektrische stimulatie kan helpen pijn te blokkeren, is interessant en veel mensen zweren erbij als een effectieve therapie. Maar voor zover het daadwerkelijke onderzoek gaat, is er niet veel wetenschappelijk bewijs dat de TENS-therapie ondersteunt. Het beste antwoord op de vraag of het effectief is voor pijnverlichting is dat het voor sommige mensen kan werken.

Onderzoek heeft aangetoond dat het voor sommige mensen effectief is, maar dat veel mensen er geen baat bij lijken te hebben. De effectiviteit ervan lijkt sterk te variëren op basis van de hoeveelheid elektrische stroom die wordt gebruikt, de aandoening die wordt behandeld en de patiënt. Dus TENS werkt voor sommige mensen, maar de voordelen zijn grotendeels tijdelijk.

En sommigen hebben gespeculeerd dat de effectiviteit misschien niet echt door de therapie is, maar eerder door het placebo-effect. Iemand die een TENS-machine op hun huid legt en voelt dat de elektrische stroom gelooft dat de therapie effectief zal zijn en dat ze zich beter voelen.

Met dat gezegd zijnde, is er echt geen risico om TENS te gebruiken, en veel mensen geloven dat het hun pijn helpt. Het is dus misschien een kans waard.

Waar kan je er een krijgen?

Het is het beste om een ​​arts te raadplegen voordat u een of andere vorm van fysiotherapie probeert. Zij kunnen u mogelijk advies geven over het al dan niet effectief zijn van TENS-therapie. Daarnaast zullen veel fysiotherapeuten en pijnklinieken er één op locatie hebben en je kunt het zelf proberen en zelf beslissen.

Als u geïnteresseerd bent om er zelf een te kopen, zijn er tal van plaatsen online waar u een TENS-machine kunt kopen. Velen kosten minder dan $ 100. Het is het beste om ervoor te zorgen dat je een goede krijgt, maar simpelweg omdat je duurder bent, wil nog niet zeggen dat het beter is. Lees recensies van elke unit zorgvuldig door voordat je koopt.

Ze zijn er in verschillende groottes, maar ze zijn bijna allemaal op batterijen en draagbaar. Het voordeel van een kleinere eenheid is dat vele direct op een riem kunnen worden geknipt. Dat betekent dat u de pads onder uw kleding op uw huid kunt bevestigen en de machine de hele dag kunt gebruiken. Omdat het reliëf van de TENS-therapie tijdelijk is, is het een groot voordeel om de machine regelmatig in te schakelen als het gaat om het behandelen van uw pijn.

TENS-therapie is meestal erg veilig. De meeste apparaten hebben een instelbare knop waarmee u de spanning geleidelijk kunt aanpassen. Begin op een lager voltage en stop als het pijnlijk wordt. Maar u moet ook voorzichtig zijn met het gebruik van de machine als u implanteerbare medische apparaten zoals een pacemaker hebt. Raadpleeg een arts voor advies als u ervoor zorgt dat het veilig is.

En jij dan? Heb je eerder een TENS-eenheid gebruikt? Werkte het? Deel gerust je ervaringen in de comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *