SOORTEN EN GRADEN VAN FIBROMYALGIE.

Primair: de patiënt vertoont gegeneraliseerde musculoskeletale pijn en meerdere gevoelige punten, maar er is geen klinisch bewijs voor een andere ziekte die deze symptomen kan verklaren. 
Gelijktijdig: fibromyalgie presenteert tegelijkertijd een andere aandoening die de symptomen slechts gedeeltelijk kan verklaren. In een patiënt met artrose kan bijvoorbeeld het gelokaliseerde pijnsymptoom worden verklaard, maar niet de diffuse pijn.

Secundair: als het bijvoorbeeld lijdt aan een reumatische, immunologische of infectieziekte en fibromyalgie komt ook voor.

Graden van fibromyalgie:

Graad 1: De persoon heeft af en toe of oscillerende symptomen zonder significante beperking in het beroepsleven en de activiteiten van het dagelijks leven. Het vertoont slechts functionele beperkingen op sommige momenten van zijn activiteit, vooral bij het overbelasten van fysieke of mentale inspanningen. Het maakt het mogelijk om een ​​normaal leven te leiden: met enkele beperkingen. Het kan nodig zijn om bepaalde aspecten op de werkplek aan te passen om overbelasting of zeer lange activiteiten te voorkomen. VITALE AFFECTIE: MILD. Klinische beoordelingstrappen met scores lager dan 50%. Geen interferentie met werk.

Graad 2: Aanwezigheid van vermoeidheid persistenter. Soms kan het intens zijn. Het is noodzakelijk om de werkactiviteit te verminderen, evenals de intense huishoudelijke, persoonlijke of sociale activiteiten van de persoon. Het kan een tijdelijke werkafwezigheid vereisen en waarschijnlijk van positie veranderen of werktijdverkorting. Kan hulp nodig hebben bij het uitvoeren van intense activiteiten of taken. Alle soorten activiteiten van de persoon die zijn teruggebracht tot 50% van hun normale capaciteit. VITALE AFFECTIE: GEMIDDELD. Klinische beoordeling trappen tussen 50 en 75%. Interferentie met de functie of het werk (gedeeltelijk verlies van activiteit)

Graad 3: Vermoeidheid is op elk moment gemarkeerd en intens. Het laat niet toe om elk type activiteit uit te voeren dat minimaal intens of continu is. Het beïnvloedt alle aspecten van het leven van de werker, zowel thuis als in de vrije tijd. Het is niet compatibel met een reguliere werkactiviteit. Activiteiten kunnen alleen in korte perioden worden uitgevoerd (bijna altijd minder dan 30 minuten op een rij.) De autonomie en activiteiten zijn beperkt tot 80% VITALE AFFECTIE: INTENSE (ERN) Klinische beoordelingstrap groter dan 75% Gemarkeerde interferentie met functie of werk (onmogelijkheid om activiteit, werk of situatie van ziekteverlof ten gevolge van een handicap uit te voeren).

Graad 4: extreme vermoeidheid. Het vereist de hulp van anderen zelfs voor elementaire persoonlijke activiteiten en verliest tijdelijk de autonomie. In deze fase kan er sprake zijn van afhankelijkheid en een grote behoefte aan hulp. Het valt samen met periodes van exacerbatie van symptomen van de ziekte. Het is meestal geen vaste of permanente situatie. De patiënt slaagt erin om slechts minimale inspanningen te leveren. Hij ligt elke dag in bed of op een bank. Autonomie is beperkt tot 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *